planten schaduw
Tuin en planten

20 schaduwplanten voor in je tuin

Last Updated on March 10, 2023 by

20 schaduwplanten voor in je tuin

Dagdromen over je tuin van volgend jaar? Zelfs als de jouwe meestal schaduwrijk is, kun je hem nog steeds met kleur vullen. Veel mooie planten zullen het prima doen onder een grote schaduwboom of in bloembedden en hangende potten in je tuin. Maar let voor het planten op hoeveel schaduw je hebt.

Volle schaduw betekent drie uur of minder directe zon, terwijl halfschaduw drie tot zes uur is. Sommige schaduwliefhebbers, zoals bloeiende struiken, bloeien het beste met wat zon. En als je heesters of vaste planten plant, die elk jaar terugkomen, zorg er dan voor dat ze geschikt zijn voor je hardheidszone. Het heeft geen zin om te investeren in planten die geen vechtkans hebben in je tuin!

1. Hosta’s

Hosta’s zijn voornamelijk een bladplant en zijn perfect voor schaduwrijke tuinen met vochtige grond. Ze zijn er in verschillende maten, van zo mini als 10 cm tot zo groot als 2 meter lang.

Maar pas op: herten, konijnen en slakken zijn dol op deze planten. Als er veel herten in de buurt zijn waar je overweegt ze te planten, wil je misschien nog eens nadenken!

hostas
hostas

2. Ligularia

Ligularia, ook wel de luipaardplant genoemd, heeft een grote bladstructuur en is een geweldige optie in schaduwrijke tuinen.

Sommige soorten, zoals ‘The Rocket’, hebben prachtige geeloranje bloemen. Over het algemeen houden ze van schaduw tot halfschaduw en veel water.

Ligularia
Ligularia

3. Viooltjes

Er zijn ruim 500 verschillende soorten viooltjes. Ze geven de voorkeur aan volle zon tot halfschaduw, afhankelijk van de soort, dus zorg ervoor dat je controleert welke je koopt voordat je ze in je schaduwrijke tuin plant.

4. Asarum Canadense

Deze vaste plant, algemeen bekend als wilde gember, geeft de voorkeur aan lichte tot diepe schaduw. Het groene, hartvormige blad fleurt elke saaie tuin op.

Bonus: onder de grote bladeren van de Asarum Canadense zitten kleine paarsbruine bloemen.

5. Paddenlelies

Op zoek naar een prachtige, levendige toevoeging aan je tuin? Probeer paddenlelies toe te voegen. Deze bloemen bloeien van de late zomer tot de vroege herfst en geven de voorkeur aan gedeeltelijke tot volledige schaduw. Ze hebben een goed doorlatende grond nodig en zijn zelfs verkrijgbaar in een miniformaat.

6. Epimedium

Ook bekend als elfenbloemen vanwege hun unieke bloemvorm, geniet Epimedium van gedeeltelijke tot volledige schaduw en bloeit van midden tot laat in de lente.

Epimedium
Epimedium

7. Brunnera

Deze vaste plant, vaak gebruikt als bodembedekker, staat bekend om zijn kleine blauwe bloemen die in het voorjaar bloeien. Ze zijn ideaal voor een halfschaduwrijke tuinrand of langs een vijverrand.

8. Corydalis

Of je nu gaat voor een felroze tint of diep paars, met corydalis zit je altijd goed. Deze planten zijn een solide optie voor elke schaduwtuin. De buisvormige, licht geurende bloemen bloeien in het voorjaar.

Corydalis
Corydalis

9. Dicentera

Deze charmante bloemen, bekend als gebroken hartjes, zijn schaduwminnend, onderhoudsarm en bieden romantische schoonheid. Houd de vaste planten in goed doorlatende grond in je voorjaarstuin.

10. Vaderplant

Deze voorjaarsbloeiende plant heeft lange bladeren en blauwpaarse bloemen. Het is perfect voor planten in een gedeeltelijk schaduwrijke plek van je tuin en geeft de voorkeur aan vochtige maar goed doorlatende grond.

11. Nieskruid

Deze prachtige vaste planten zien er delicaat uit, maar zijn spijkerhard! Ze bloeien in de late winter tot het vroege voorjaar, soms knallend door de sneeuw. Ze zijn verkrijgbaar in een overvloed aan kleuren, variƫrend van puur wit tot diep roze en elke kleur daartussenin tot bijna zwart.

12. Heuchera

Heuchera, ook wel purperklokjes genoemd, is een van de meest veelzijdige vaste planten. Het groeit in elke hoeveelheid zonlicht, van volle schaduw tot volle zon. Het is het beste om de plant te laten groeien in een gebied met een gemiddeld vochtgehalte en halfschaduw.

13. Impatiens

Deze eenjarigen zijn een van de weinige planten die in de volle schaduw een bloemendisplay geven. Nadeel: sommige soorten zijn vatbaar voor echte meeldauw, een verwoestende ziekte die de planten doodt en jarenlang in de grond overwintert! Als je in het verleden problemen hebt gehad, zoek dan naar andere soorten (zoals Nieuw-Guinea impatiens) en nieuwe hybriden die meer ziekteresistent zijn.

Impatiens
Impatiens

14. Eikenbladhortensia

Deze prachtige struik produceert massa’s indrukwekkende bloemen van de vroege zomer tot de herfst. Het geeft de voorkeur aan ochtendzon en middagschaduw. Bonus: het is het enige type hortensia dat met zijn blad een prachtige herfstkleur biedt.

15. Astilbe

Astilbe heeft schaduw nodig, zodat zijn mooie bloempluimen niet in de zon bakken. Plant deze vaste planten in struiken, of bosjes, voor het beste effect met andere lentebloeiende schaduwliefhebbers zoals varens en helleborussen. Het komt in vele tinten, waaronder lichtroze, roomwit en warmroze.

16. Varens

Er is een reden waarom varens vaak worden aangetroffen in vochtige, schaduwrijke bossen: hun favoriete omgeving is waar lichte schaduw wordt geboden door boomtakken. Deze vaste planten zijn er in een reeks mooie, kanten vormen en verspreiden zich om in de loop van de tijd een prachtige bodembedekker te vormen. Zorg ervoor dat je een ras kiest dat de winters in je klimaat kan overleven.

Zelf ben ik echt fan van varens in de tuin en voor onze eigen tuin staan deze ook heel erg hoog op mijn verlanglijstje!

17. Caladium

De enorme, hartvormige bladeren maken deze plant zo prachtig! Sommige nieuwere soorten nemen de zon, dus lees het plantenetiket om zeker te zijn van wat je hebt. Ze zijn meerjarig in warme klimaten, maar in de winter kan je in koude klimaten binnen van ze genieten als kamerplant.

Caladium plant
Caladium plant

18. Bletilla

Bletilla, ook wel aardorchidee genoemd, is een prachtige onderhoudsarme toevoeging aan elke tuin. Bescherm planten tegen de harde middagzon als je wilt dat ze er op hun best uitzien. Plant de bollen de vorige herfst voor voorjaarsbloei.

19. Dovenetel

Deze plant is een mooie, betrouwbare bodembedekker die bijna geen verzorging nodig heeft. Dovenetel, ook wel Lamium genoemd, heeft zilverachtig of bont blad met witte, gele, lichtroze of paarse bloemen.

20. Torenia

Deze mooie eenjarige geeft de voorkeur aan ochtendzon en middagschaduw – en het zal je belonen met een langere bloeiperiode. Torenia, ook wel de wishbonebloem genoemd, is een favoriet van kolibries. Plant het in manden of bloembakken voor het beste effect.

 

planten in schaduw
planten in schaduw
Comments Off on 20 schaduwplanten voor in je tuin