maaien met een zeis
Tuin en planten

Maaien met een zeis: hoe en waarop letten?

Last Updated on March 25, 2023 by

Maaien met een zeis

Maaien is een belangrijk geheim om het gazon gezond te houden. Regelmatig en goed maaien bevordert een diepgaande wortelgroei. Bovendien verbetert het de dichtheid van het gazon en worden schadelijke plagen uitgeroeid.

hoe maaien met een zeis
hoe maaien met een zeis

Er zijn twee belangrijke factoren voor effectief maaien: frequentie en hoogte. Beide overwegingen zijn afhankelijk van de grassoort, het gewenste grasniveau, de veiligheid en de gebruikte maaimachine. In dit hoofdstuk worden de belangrijkste voordelen van het maaien met een zeis belicht.

Wat is een zeis?

Een zeis is een nuttig landbouwhandgereedschap dat wordt gebruikt om gras en graan te maaien. Het apparaat heeft een langwerpig, gebogen blad dat aan een lange steel is bevestigd. Het kiezen van de beste zeis voor het werk kan voor de meeste mensen een ontmoedigende taak zijn.

Deskundigen sensibiliseren over het kiezen van de beste pasvorm door de volgende onderdelen te analyseren;

maaien met een zeis
maaien met een zeis

Bladen

Momenteel kun jij messen vinden in drie opties; struik, sloot en gras. De uiteindelijke voorkeur hangt af van het specifieke type maaien dat je in gedachten hebt. Gelukkig zijn de meeste messen verstelbaar en kunnen ze de meeste taken met gemak aan.

Toch zou het helpen als jij ook de meslengte in overweging neemt. Een kort blad van ongeveer 24 tot 28 centimeter werkt het beste voor het snijden van randen en het opruimen van onkruid. Een langer lemmet (35-39 centimeter) is daarentegen meer geschikt voor het maaien van tarwe en gras.

Handvat

Er zijn twee soorten handvaten; gebogen en recht in de maten 1, 2, 3 en 4. Het komt erop neer dat je een zeis kiest die je postuur aanvult. Het komt erop neer dat je je maten opneemt van heup tot grond. Laat je altijd goed adviseren door een professional als je een zeis koopt, ik raad je zelfs aan om een zeiscursus en haarcursus te gaan volgen.

maaien met een zeis tips
maaien met een zeis tips

Uitrusting

Een zeisuitrusting omvat alle items die nodig zijn om je gereedschap te bewaren. Kies hier een duurzaam stuk dat jou waarschijnlijk lang en efficiënt van dienst zal zijn.

Hoeveel kost een zeis?

Zeisen in uitstekende staat vragen hoge prijzen tot 200 euro. Reken erop dat je meer betaalt voor antieke zeisen, sommige eeuwenoud.

Gemiddeld kosten verschillende zeisen op de markt tussen de 50 en 100 euro. De uiteindelijke prijs hangt af van de lengte van de zeis, de gebruikte materialen en de duurzaamheid.

Controleer voordat je betaalt of het gebruikte staal of hout duurzaam genoeg is. Materiaal van superieure kwaliteit verhoogt immers de levensduur van het product en bereikt bewonderenswaardige maairesultaten.

 

Hoe maai je gras met een zeis?

Gras maaien met een zeis is een kunst die tijd en geduld vereist. Het proces vereist geen immense kracht, zelfs niet bij het trimmen van dikke graszoden.

In plaats daarvan geeft het papierdunne blad het gereedschap extra veerkracht en kracht. Bovendien manoeuvreert het gebogen blad beter en zorgt het voor een trim met een snede. Hieronder staan basisrichtlijnen die maaiers moeten volgen.

1. Balanceer de zeis goed met je handen en kijk met je gezicht naar het stuk dat jij wilt maaien. Houd vervolgens de rug recht en buig je knieën.

2. Trek je handen uit en plaats de zeis op de grond. Uiteraard zit het blad iets omhoog gebogen met de rug die op de grond rust. Terwijl jij begint te maaien, draai je je bovenlichaam om de rand van de ene naar de andere kant te laten bewegen. Uiteindelijk moet je zeis rusten aan de andere kant dan waar jij begon.

3. Blijf in een stabiele houding zonder onnodige bewegingen te maken. Houd ook het blad gedurende het hele proces op de grond.

4. Veeg bij het maaien de zeis iets voor jij omhoog. Veeg hem vervolgens over de grond en in de graskanten. Betrek slechts een derde van het mes in het gazon. Gras maaien met de hele lengte stopt namelijk soms de beweging.

5. Ga door met deze bewegingsbeweging tot het einde van het proces. Het is verstandig voor maaiers om voor gebruik te oefenen met het goed vasthouden van de zeis. Ga dan verder met het snijden van kleine hapjes gras door het blad in kleine bochten te verschuiven. Neem later, na ervaring opgedaan te hebben, bredere hoeken tot 180 graden.

Het trimmen van grote velden met een zeis vereist kortere slagen, vooral rond de bomen en rotsen. Als jij voelt dat het blad zijn intensiteit verliest, neem dan een pauze en strop de zeis tegen een steen. Al met al, houd de rand altijd scherp. Leer bovendien de sikkel in een boog te bewegen en houd hem altijd op de grond tijdens het maaien. Vermijd het slaan op rotsen of andere ingewikkelde voorwerpen die het mes kunnen beschadigen.

Voordelen maaien met een zeis

Grasmaaien met een zeis heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere opties. De belangrijkste voordelen van het gereedschap zijn;

stap voor stap maaien met een zeis
stap voor stap maaien met een zeis

Minder storend geluid

Blootstelling aan overmatig lawaai kan bij maaiers verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Enkele daarvan zijn slechte concentratie, gehoorproblemen, stress, slapeloosheid, enz. Zeisen zijn een ideaal alternatief omdat ze geen storende geluiden produceren. Het komt van pas bij het maaien in de buurt van wildreservaten en rond woonwijken.

Bespaar brandstof en minimaliseer vervuiling

Jij hoeft geen dure brandstof te gebruiken bij het maaien van een gazon met zeisen. Trouwens, in tegenstelling tot zeisen dragen machines op gas enorm bij aan de luchtvervuiling. In werkelijkheid stoot een oude benzinegrasmaaier evenveel vervuiling uit als een auto die meer dan 500 kilometer rijdt.

Licht gewicht

Een gewone zeis meet ongeveer 16-20 centimeter en weegt ongeveer twee pond. Het perfecte gewicht maakt het gemakkelijk om struiken, onkruid en kleine bomen op hun gemak te ruimen. Al met al hangt het uiteindelijke gewicht af van het land van herkomst. Zo wegen sommige zeisen in de VS tot zes pond. Aan de andere kant maken Europese landen vergelijkbaar gereedschap dat minstens vier pond weegt. Toch is er een enorm verschil in benodigde inspanning, afhankelijk van de gebruikte zeis. Alles bij elkaar zorgt een lichtgewicht zeis voor de broodnodige vaart bij het maaien door gras en houtachtige planten.

Betere controle

Moderne zeisen hebben een uitstekende pin op het handvat. De maaier pakt die dan met één hand vast, wat de zwaaibeheersing verbetert. De verbeterde beweging geeft uiteindelijk een snelle schone snede.

Flexibiliteit

Sommige maaiplaatsen zijn ontoegankelijk of ongeschikt voor grote maaimachines. Zeisen bieden door hun kleine formaat een flexibelere ervaring. Ook kun je met zeisen gemakkelijker selectiever maaien dan met andere alternatieven. Kortom, jij kunt met minimale uitdagingen maaien op oneffen gebieden, hellingen en heuvels.

Lichamelijke oefening

Als je het goed doet, biedt het maaien maaiers een kans om hun lichaam routinematig te bewegen. Met andere woorden, maaiers gebruiken hun benen, buikspieren, borst en benen. Het helpt bij het verbranden van calorieën en het fit houden van het lichaam. Het proces kan op den duur een vredige en meditatieve ervaring opwekken.

Lange comfortabele handgreep

Lange zeisgrepen zorgen voor een betere en uitzonderlijke grip. De meeste zeisen hebben twee of meer handvatten die aan een lange stok zijn bevestigd. Deze toegevoegde handgrepen maken het mogelijk gemakkelijk te maaien zonder je rug te belasten, zelfs als je staat. Houten schachten op de meeste zeisgereedschappen dragen ook bij aan de betrouwbaarheid van het gereedschap.

Veiligheid

Overwoekerde heggen en gazons kunnen onderdak bieden aan dieren als babykonijntjes of slangen. Als het gras eenmaal tot een hanteerbaar niveau is teruggesnoeid, vermindert dat de kans dat gevaarlijke dieren het huis binnensluipen.

maaien met een zeis 2
maaien met een zeis 2

Nadelen maaien met een zeis

Ook al hebben zeisen veel voordelen, jij moet ook rekening houden met een paar nadelen van het gereedschap. Enkele daarvan zijn;

Ineffectieve snede

Zeisen slagen er alleen in om gras dat recht omhoog groeit goed af te knippen. Als regen of wind het gazon naar beneden duwt, zijn de palen hoog en geven zeisen mogelijk geen net effect.

Regelmatig slijpen (haren)

Perfect trimmen vereist altijd vlijmscherpe messen. Om zuiver maaien te bereiken, moet jij je bladen herhaaldelijk slijpen. Het haren van de zeis is ook een kunst op zich, maar je kan er vaak een cursus voor volgen.

zeis slijpen
zeis slijpen

Langzaam

Sinds de invoering van de landbouwmechanisatie zijn de meeste mensen overgestapt op door een motor aangedreven maaiers. Door een motor aangedreven machines hebben een hogere messnelheid dan handmatige. Bovendien zijn ze twee of drie keer zo snel als woonbladen. Een andere factor is dat aangedreven machines meestal zwaardere en meerdere messen hebben die de taak waarschijnlijk sneller volbrengen.

Niet maaien op nat gras

Als je een zeis gebruikt, wacht dan tot het gras droog is. Maar, het kan zijn dat jij het gras tijdens regenseizoenen moet trimmen om te voorkomen dat het lang wordt. Bijna alle grassoorten overleven af en toe nauwgezet trimmen. Toch geeft veelvuldig dicht maaien een bruine kleur. Bovendien veroorzaakt het proces verschillende bijwerkingen voor het gazon. Blijf volgen terwijl we een paar negatieve aspecten van routinematig maaien noemen.

Verhoogd gevaar voor bodemverdichting

Bodemverdichting gebeurt wanneer deeltjes tegen elkaar drukken en de poriën ertussen verkleinen. Als gevolg daarvan heeft verdichte grond een slechtere drainage en infiltratie.

Toegenomen ontkieming van onkruid

Maaien stelt onkruidzaden in de grond bloot aan direct zonlicht. Daardoor slagen ze erin om veel sneller te ontkiemen en uit te lopen op het gazon.

Aangetaste fotosynthese

Fotosynthese is het natuurlijke proces waarbij planten lichtenergie omzetten in chemische energie. Kort gezegd gebruiken planten water, gassen en zonlicht om glucose te maken. Glucose is een belangrijk bestanddeel voor planten om te overleven. Maaien vermindert het grasoppervlak. Dit proces tast de overlevingskansen van de plant aan. Bovendien kan maaien de kroon van de plant verwonden. Daar worden voedingsstoffen opgeslagen, wat leidt tot nieuwe gezonde groei.

hoe moet je maaien met een zeis
hoe moet je maaien met een zeis

Je zeis slijpen (haren)

Een goed werkende zeis moet altijd scherp zijn. Het idee is om een scherpe rand te produceren door voldoende metaal te verwijderen. Er zijn verschillende manieren om zeisbladen te slijpen. De meeste mensen geven de voorkeur aan het gebruik van een grove wetsteen in een rechthoekige vorm.

Als alternatief kun je ook cilindrische en krommere stenen aanschaffen. Doop vervolgens de steen van je keuze in water. Ga verder door de natte steen langs de bladranden te laten lopen.

Een andere optie is om de bladrand dun te hameren op een preening jig of aambeeld. Slijp later de rand met een steen om het blad klaar te maken voor de klus. Slijp het blad zo nodig tijdens het maaien opnieuw.

Hoewel veelvuldig maaien lastig kan zijn, beschouwen sommige mensen het als therapeutisch. Recent onderzoek ontdekte het vrijkomen van een ontspannende chemische stof die maaiers ontspannen houdt. Helaas associëren sommigen zeisen nog steeds met het beeld van de akelige maaier. De verhaallijn gaat eeuwen terug toen Cronus, de oogstgod, een lange sikkel droeg.

Daarna gebruikten oude mensen het beeld van de zeis om anderen te herinneren aan de dood en hoe die zondige zondaars oogst. Die vertelling heeft natuurlijk alles te maken met het waardevolle zeisgereedschap dat we tegenwoordig hebben. Of het nu gaat om oogsten of maaien, de zeis verricht magie op het land.

Comments Off on Maaien met een zeis: hoe en waarop letten?