planten tegen vliegen
Tuin en planten

Planten tegen vliegen (+ kruiden en bloemen)

Last Updated on March 25, 2023 by

Planten die vliegen afweren (+ kruiden en bloemen)

De zomer komt eraan en de vliegen zijn ook weer talrijk aanwezig. Velen van jullie weten hoe vervelend het is om ze te proberen vangen of meppen, maar wist jij dat er planten zijn die dit ongedierte afweren? Er zijn veel verschillende soorten planten die helpen bij het bestrijden van vliegen.

Sommige mensen gebruiken graag kruiden omdat ze die in bakken of potten op hun dek of patio bij de deuropeningen en ramen kunnen kweken voor snelle toegang wanneer dat nodig is.

planten tegen vliegen
planten tegen vliegen

Anderen planten liever vaste planten in groepen om een tuinrand rond hun huis te creëren. Wat je voorkeur ook is, dit artikel bevat allerlei planten die helpen om die vervelende vliegen weg te houden!

Ben jij ooit begroet door een zwerm vliegen bij het openen van je voordeur of achterdeur? Dat is verschrikkelijk en je hebt al gelijk geen zin meer om buiten te gaan zitten, toch?

vliegen weren met planten
vliegen weren met planten

Gelukkig zijn er veel planten die dit ongedierte op natuurlijke wijze afweren. In deze blogpost bespreken we verschillende planten, kruiden en bloemen (zelfs vaste planten) die helpen om vliegen bij jou en je huis weg te houden!

Planten tegen vliegen

Het weren van vliegen uit uw tuin en terras kan een moeilijke opgave zijn. Gelukkig zijn er verschillende planten die werken als natuurlijke afweermiddelen voor dit vervelende ongedierte. Chrysanten, citroengras, goudsbloemen, peterselie, munt, basilicum, lavendel, allium, rozemarijn, kattenkruid, salie, petunias, citronella, citroenverbena en laurier staan er bekend om dat ze vliegen afweren.

Chrysanten

Vooral chrysanten bevatten pyrethrum, een natuurlijk bestrijdingsmiddel dat vliegen effectief op afstand kan houden.

chrysanten tegen vliegen
chrysanten tegen vliegen

Citroengras

Van citroengras is ook bewezen dat het een effectief middel is om vliegen te verjagen vanwege de sterke geur.

lemongrass tegen vliegen
lemongrass tegen vliegen

Goudsbloemen

Ook goudsbloemen hebben een uitgesproken aroma waar vliegen niet van houden.

goudsbloemen tegen vliegen
goudsbloemen tegen vliegen

Peterselie

Kruiden zoals peterselie, munt, basilicum en lavendel helpen ook om vliegen weg te houden uit uw tuin of terras vanwege hun sterke geur en smaak.

peterselie tegen vliegen
peterselie tegen vliegen

Munt

Munt is een ideaal kruid om in je tuin te planten: niet alleen houdt het de vliegen op afstand, maar ook is het heerlijk in een verse limonade of mojito!

munt om vliegen te bestrijden
munt om vliegen te bestrijden

Basilicum

Wist je dat je basilicum ook heel lekker kan drinken in limonades? Maar daarnaast is het ook een fantastisch kruid om in je tuin te hebben (en een van de meest populaire kruiden in een vierkante meter bak) én moeten vliegen er niets van hebben.

Wij laten onze basilicum altijd wat uitschieten, want daar komen veel vlinders en bijtjes op af.

basilicum om vliegen te verjagen
basilicum om vliegen te verjagen

Lavendel

Hoewel wij mensen (en bijtjes en vlinders) lavendel héérlijk vinden ruiken, zijn vliegen er niet bepaald fan van. Ideaal plantje dus om je tuin mee vol te planten! Zet dus zeker enkele lavendelplantjes in de buurt van je terras zodat je in de zomer lekker rustig op je terras kan zitten.

lavendel tegen vliegen
lavendel tegen vliegen

Alliums, knoflook en ui

Alliums zoals knoflook en uien worden vaak gebruikt in de keuken, maar ze hebben ook insectenwerende eigenschappen. Door ze in d tuin of terras te planten, hou je vliegen op afstand.

alliums tegen vliegen
alliums tegen vliegen

Rozemarijn, kattenkruid en salie

Rozemarijn, kattenkruid en salie zijn allemaal aromatische kruiden die goed werken als vliegenverdrijver. Petunia’s, citronella en citroenverbena verspreiden ook een onaangename geur waar vliegen niet van houden. Tenslotte staat laurierblad erom bekend dat het een groot aantal insecten, waaronder vliegen, weert.

rozemarijn tegen vliegen
rozemarijn tegen vliegen

Deze planten kunnen alleen of in combinatie worden gebruikt voor optimale resultaten.

kattenkruid tegen vliegen
kattenkruid tegen vliegen

Door ze rond de omtrek van je tuin of terras te planten, voorkom je dat vliegen uw buitenactiviteiten binnendringen en verstoren. Met deze natuurlijke vliegenwerende middelen kan je genieten van je buitenruimte zonder vervelend ongedierte.

salie tegen vliegen
salie tegen vliegen

Waarom vliegen bestrijden?

Wat voor tuin of terras je ook hebt, vliegen kunnen een plaag zijn.

Niet alleen bijten ze en veroorzaken ze ongemak, maar ze kunnen ook ziektes en bacteriën verspreiden. Daarom is het belangrijk om ze uit onze huizen en tuinen te houden.

Door het planten van de bovengenoemde planten, kan je je buitenruimte vrij van vliegen houden. Geniet van je tuin en terras zonder je zorgen te maken over vliegenplagen!

Extra tips tegen vliegen in de tuin

Ik geef je graag nog enkele tips mee: hier in de buurt hadden we namelijk een énorme overlast door een bedrijf dat aan afvalverwerking deed en hun afval gewoon in de open lucht bewaarde, zonder enige filters oid. Iedere lente tot het einde van de nazomer hadden we prijs en zaten we met een grote vliegenplaag in deze buurt.

Daarom geef ik je graag nog wat extra tips om zo min mogelijk vliegen in je tuin te krijgen en ervoor te zorgen dat ze niet massaal beginnen voortplanten:

  • sluit al je afval hermetisch af: geen openstaande zakken afval!
  • plant zo veel mogelijk van de bovenstaande
  • laat geen rottend fruit liggen (ook niet voor vlinders en voor bijen)
  • strooi geen resten voedsel in de tuin
  • gebruik natuurlijke vliegenvangers op je terras
Comments Off on Planten tegen vliegen (+ kruiden en bloemen)