onderhoudsarme plant
Tuin en planten

Weinig tijd voor tuinieren? Dit zijn onderhoudsarme planten en bloemen

Last Updated on May 10, 2023 by

Onderhoudsarme planten en bloemen voor drukbezette tuiniers

Ik begrijp dat tuinieren veel tijd en moeite kan kosten. Maar dat betekent niet dat je geen mooie tuin kunt hebben. Er zijn namelijk veel planten en bloemen die weinig onderhoud nodig hebben en toch prachtig bloeien. In dit artikel zal ik enkele van deze onderhoudsarme opties bespreken, zodat je toch van een mooie tuin kunt genieten zonder dat het te veel tijd kost.

onderhoudsarme plant
onderhoudsarme plant

Een van de beste opties voor een onderhoudsarme tuin is de lavendel. Lavendel is een prachtige plant met een heerlijke geur en heeft weinig verzorging nodig. Het is een droogtetolerante plant en heeft niet veel water nodig. Het enige wat je hoeft te doen is de plant af en toe snoeien om de vorm te behouden en de bloei te bevorderen. Daarnaast is lavendel ook een goede plant om bijen aan te trekken en planten om vlinders aan te trekken, wat goed is voor het milieu.

Een andere optie voor een onderhoudsarme tuin zijn vetplanten. Vetplanten zijn er in verschillende vormen en maten en hebben weinig verzorging nodig. Ze hebben niet veel water nodig en kunnen goed gedijen in verschillende soorten grond. Daarnaast zijn vetplanten ook goed bestand tegen ziektes en plagen. Dit maakt ze een ideale optie voor mensen die geen groene vingers hebben of weinig tijd hebben voor tuinieren.

Onderhoudsarme planten voor in de tuin

Als drukbezette persoon heb ik weinig tijd om mijn tuin te onderhouden, maar toch hou ik erg van groen en bloemen in de tuin. Daarom heb ik gezocht naar planten die weinig onderhoud nodig hebben. Hieronder vind je een lijst met onderhoudsarme planten die perfect zijn voor in de tuin.

planten zonder onderhoud
planten zonder onderhoud

Succulenten

Succulenten zijn planten die water opslaan in hun bladeren, stengels en wortels. Hierdoor hebben ze weinig water nodig en zijn ze perfect voor mensen met een drukke agenda. Enkele voorbeelden van succulenten zijn:

  • Vetplanten
  • Cactussen
  • Aloë vera

Vaste planten

Vaste planten zijn planten die elk jaar terugkomen zonder dat je ze opnieuw hoeft te planten. Ze hebben weinig onderhoud nodig en zijn perfect voor mensen die geen groene vingers hebben. Enkele voorbeelden van vaste planten zijn:

  • Lavendel
  • Hosta’s
  • Sedum

Grassen

Grassen zijn planten die weinig onderhoud nodig hebben en er het hele jaar door mooi uitzien. Ze zijn perfect voor mensen die een natuurlijke uitstraling in hun tuin willen hebben. Enkele voorbeelden van grassen zijn:

onderhoudsarme planten
onderhoudsarme planten

Onderhoudsarme bloemen voor in de tuin

Als drukbezette persoon is het begrijpelijk dat je niet altijd veel tijd hebt om in de tuin te werken. Gelukkig zijn er tal van onderhoudsarme bloemen die je tuin er prachtig uit laten zien zonder veel werk te vereisen. Hier zijn een paar van mijn favorieten:

Lavendel

Lavendel is een mooie, geurige plant die weinig onderhoud nodig heeft. Het is een vaste plant die jaar na jaar terugkomt en weinig water nodig heeft. Lavendel houdt van zon en goed doorlatende grond, dus zorg ervoor dat je het op een zonnige plek plant. Snoei het terug in de late zomer of vroege herfst om de groei te bevorderen en de plant compact te houden.

Afrikaanse lelie (agapanthus)

De Afrikaanse lelie, ook wel agapanthus genoemd, is een mooie plant met grote, opvallende bloemen. Het is een winterharde plant die weinig onderhoud nodig heeft. Zorg ervoor dat je het op een zonnige plek plant en geef het regelmatig water. De Afrikaanse lelie bloeit in de zomer en komt in verschillende kleuren, waaronder blauw, wit en paars.

Zonnehoed

De zonnehoed is een prachtige vaste plant die weinig onderhoud nodig heeft. Het is een winterharde plant die goed gedijt in de zon. Zorg ervoor dat je het op een zonnige plek plant en geef het regelmatig water. De zonnehoed bloeit in de zomer en komt in verschillende kleuren, waaronder roze, paars en geel.

Struiken en bomen met weinig onderhoud

Als je weinig tijd hebt om te tuinieren, zijn struiken en bomen een goede optie. Ze hebben over het algemeen minder onderhoud nodig dan bloemen en planten. Hieronder vind je een aantal suggesties voor struiken en bomen die weinig onderhoud vereisen.

Japanse esdoorn

De Japanse esdoorn is een prachtige boom die weinig onderhoud vereist. Hij groeit langzaam en heeft geen snoei nodig. Het enige waar je op moet letten is dat de boom niet teveel zon krijgt, want dan kunnen de bladeren verbranden. Verder is de Japanse esdoorn een zeer gemakkelijke boom om te onderhouden.

Hulst

De hulst is een struik die weinig onderhoud vereist en het hele jaar door groen blijft. Hij groeit langzaam en heeft geen snoei nodig. De hulst kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en is een goede keuze als je op zoek bent naar een onderhoudsarme struik.

Sierappel

De sierappel is een boom die weinig onderhoud vereist en in de herfst prachtige vruchten draagt. Hij groeit langzaam en heeft geen snoei nodig. De sierappel kan goed tegen verschillende weersomstandigheden en is een goede keuze als je op zoek bent naar een onderhoudsarme boom.

Comments Off on Weinig tijd voor tuinieren? Dit zijn onderhoudsarme planten en bloemen