planten veel water nodig
Tuin en planten

Deze planten hebben veel water nodig

Last Updated on March 9, 2023 by

Deze planten hebben veel water nodig

Krijgen jouw planten genoeg water?

Om je planten mooi en gezond te houden, moet je ze de juiste hoeveelheid water geven. Niet te weinig, maar ook niet teveel. Elke plant heeft zo zijn eigen noden. Bovendien hangt de hoeveelheid water die een plant nodig heeft, af van veel factoren. Niet enkel de soort, maar ook het seizoen, en de plaats van de plant in huis zijn van belang.

planten veel water nodig
planten veel water nodig

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Over het algemeen geldt dat planten in de lente en de zomer meer water nodig hebben dan tijdens de herfst en de winter. Daarnaast heeft een plant die dichter bij het raam staat, en dus meer zon krijgt, ook meer water nodig.

Belangrijk is ook om te bedenken dat sommige planten wel veel water nodig hebben, maar liefst niet teveel tegelijk. Dat zorgt voor water in de pot waardoor de wortels kunnen gaan rotten. Je kan de vochtigheid van de grond makkelijk checken door even een vinger in de aarde te steken. Blijft de aarde aan je vinger plakken? Dan is de grond nog vochtig.

Benieuwd of jij planten in huis hebt die veel water nodig hebben?

We sommen er hieronder alvast enkele op.

Varens

Varens bestaan er in alle soorten en maten. De meeste hebben best veel water nodig. Zo moet de grond waarin de varens staan steeds lichtvochtig zijn. Let wel op, als er zich een laagje water onderin de pot vormt, heb je teveel water gegeven. Varens komen oorspronkelijk uit gebieden met een hoge luchtvochtigheid, af en toe even sproeien is een goed idee.

varens
varens

Vijgenboom

Vijgenbomen hebben veel water nodig, vooral in de zomer. Net als varens houden ze er wel niet van echt nat te staan. Regelmatig, maar met mate gieten is dus de boodschap. In de zomer kan je je vijgenboom dagelijks gieten.

vijgenboom water
vijgenboom water

Geraniums

Geraniums brengen kleur in je huis en tuin. Om gezond te blijven, hebben geraniums veel water nodig. Zorg er steeds voor dat de grond lichtvochtig blijft. Op erg hete dagen kan het nodig zijn van je geraniums ‘s morgens en ‘s avonds water te geven.

Geraniums
Geraniums

Philodendrons

De Philodendron staat bekend als een makkelijke plant. Hij heeft veel water nodig, vooral in de lente en de zomer. Geef bij voorkeur regelmatig een beetje water, in plaats van teveel in een keer. De Philodendron houdt toch meer van grond die lichtvochtig is dan echt heel vochtig.

Philodendrons
Philodendrons

ZZ-plant

De Zamioculcas zamiifolia, of ook wel bekend als ZZ-plant kan wel tegen een stootje. Dit plantje komt oorspronkelijk uit Afrika en is nu een heel populaire kamerplant. De ZZ-plant houdt niet van natte voeten, en geeft de voorkeur aan grond die net lichtvochtig is.

zz planten
zz planten

Lucky bamboo

Bamboe heeft veel water nodig. Dat is bij deze Lucky Bamboo niet anders. Oorspronkelijk uit Centraal-Afrika, verovert hij nu de hele wereld als kamerplant.

Je kan Lucky bamboe zowel in de grond als in water houden. Belangrijk is wel om gedistilleerd water of water uit een fles te gebruiken. In leidingwater zitten allerlei chemische stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de Lucky Bamboo.

De bamboe komt oorspronkelijk uit een vochtig klimaat, regelmatig sproeien is dus zeker een must.

lucky bamboo plant
lucky bamboo plant

Monstera Deliciosa

De Monstera wordt ook wel gatenplant genoemd. Het is een klassieker onder de kamerplanten, die oorspronkelijk in tropische gebieden groei.

De Monstera staat liefst in lichtvochtige grond. Net zoals voor de andere planten uit tropische gebieden, is regelmatig sproeien aangeraden. Zorg er vooral in de lente en zomer voor dat de Monstera niet droog komt te staan

Venushaar

Heb je een mooie venushaar plant in je huis? Geef hem dan vooral regelmatig kleine beetjes water. De grond mag nooit uitdrogen, maar te natte grond kan er voor zorgen dat de wortels gaan rotten.

Kies bij voorkeur voor zacht water, op kamertemperatuur. De venushaar is een iets meer veeleisende plant, maar hij is het meer dan waard!

 

Lees ook: deze planten hebben veel zon nodig

Lees ook: Deze planten hebben weinig water nodig

Lees ook: Wat is hydroponie?