schuur opruimen
Tuin en planten

Hoe je schuur opruimen: onze beste tips

Last Updated on March 16, 2023 by

Schuur opruimen: onze beste tips

Tips die helpen om je schuur goed op te ruimen

De schuur het is meestal de plek waar we van alles in zetten. Het is bijvoorbeeld een beetje een winterstalling voor allerlei spullen uit de tuin maar het is ook de plek waar we dingen opbergen die eigenlijk weg moeten.

Een verzamelplek voor alles en nog wat. Met als gevolg dat de schuur bomvol staat en het een rommeltje is. Hoog tijd om de schuur op te ruimen. Om je daar een beetje mee op weg te helpen geven we hieronder wat handige en goede tips.

schuur opruimen
schuur opruimen

Photo by Marina Khrapova on Unsplash

Denk eerst even goed na wat je in de schuur wil opbergen

Wat je het beste kan doen is eerst even goed nadenken en bekijken welke spullen er echt in de schuur moeten blijven staan. Dan kan je hier al een beetje rekening mee houden.

Wil je de grasmaaier en de fietsen erin kwijt maar bijvoorbeeld ook nog de tuinstoelen en al het buitenspeelgoed. Dit is een goede eerste stap en het helpt je ook om in een later stadium een goede keuze te maken met spullen die moeten blijven en wat er eventueel weg kan of mag.

Kies een dag uit met goed weer

Plan een dag in dat het een beetje goed weer is. Dat betekend dat het droog moet zijn. Doe je het op een dag dat het regent dan worden al je spullen nat als je de schuur helemaal leeghaalt en buiten gaat zetten.

Daardoor heb je kans dat er spullen door het vocht gaan schimmelen of in het ergste geval kapotgaan. Doe het ook niet op een dag met tropische temperaturen want dan raak je een beetje oververhit en bezweet van het sjouwen met de spullen uit je schuur.

Maak plaats in je tuin

De schuur helemaal leeghalen? Dan moet je er wel voor zorgen dat je in de tuin voldoende ruimte creƫert waar je alles weg kan zetten. Het handigste is om de ruimte die er is in de tuin om je spullen neer te zetten onder te verdelen in verschillende vakken. Dit geeft meer overzicht. Verdeel het in de volgende vakken:

Vak 1: Spullen waarvan je zeker weet dat die mogen blijven en terug mogen in de schuur.

Vak 2: Spullen waar je nog aan twijfelt of je ze wel of niet terug in de schuur gaat opbergen

Vak 3: Spullen waar je direct al van weet dat ze weg mogen.

Je kan het ook in kleine stapjes doen

De hele schuur in een keer opruimen vergt soms veel tijd. Wil je er niet een hele dag mee bezig zijn of alles in een keer doen dan doe je het gewoon in kleine stapjes. Dan is het ook beter vol te houden en blijft het ook leuk.

Als je alles in een keer doet dan zie je er misschien ook als een berg tegenop.
Je kan ook iedere keer een hoek of stukje van de schuur doen. Dan kost het hooguit maar een paar uurtjes tijd en toch zie je vooruitgang en zie je duidelijk resultaat Maak een hoekje leeg. Het is handig om dit hoekje gelijk even schoon te maken.

Veeg even het ergste vuil weg. Dan is het gelijk weer schoon als je de spullen weer terugzet.

De kunst van het sorteren

We hadden het net al even over in de tuin vakken maken zodat je de spullen kan onderverdelen in houden, twijfel en weg. Belangrijk is daarbij ook dat je alles goed sorteert.

Als de spullen teruggaan in de schuur dat je alles per categorie weer bij elkaar kan leggen. Een voorbeeld is je haalt je schuur leeg en het gereedschap dat je wil houden leg je allemaal bij elkaar in het vak houden.

Ben je zover klaar met de schuur dat al je gereedschap weer terug kan? Dan ligt alles netjes gesorteerd in vak houden en kan je de categorie gereedschap in een keer achter elkaar goed opruimen en een plekje geven.

Dit is niet alleen overzichtelijker tijdens het opruimen maar doordat je spullen per categorie bij elkaar weer opbergt in de schuur kan je deze ook weer gemakkelijk vinden. Je hoeft niet zo lang te zoeken.

Een vaste plek aan alles geven

Meestal heb je iets nodig uit de schuur en na gebruik zet je het dan op de eerste vrije plaats weer terug. Na een tijdje ben je heel het overzicht kwijt en word het een rommeltje.

Als je de schuur gaat opruimen is het handig om alles een vaste plek te geven en dit ook zo proberen te houden. Dan blijft het netje opgeruimd je bent als het goed is ook niet zo vaak meer iets kwijt en je bespaart tijd om dat je niet hoeft te zoeken naar bijvoorbeeld de snoeischaar. Omdat je de schuur aan het opruimen bent is dit een mooie gelegenheid om alles op een vaste plek op te bergen.

Gebruik etiketten

Gereedschap schroefjes, spijkers enz. Het is handig om dit in doorzichtige bakken op te bergen. Om het voor jezelf nog makkelijker te maken is het handig om op de opberg bak een etiket te plakken en erop te schrijven wat erin zit.

Doe dit meteen als je iets in een doorzichtige bak terug in de schuur zet. Schrijf er op wat erin zit. Dit helpt om alles overzichtelijk op te bergen en je bent minder tijd kwijt aan een bepaald schroefje of gereedschap zoeken.

Alles wat weg kan, meteen weggooien of doneren

Nog een laatste tip. Om te voorkomen dat alles wat in vak 3 staat weer terug de schuur ingaat.(vak 3 is het vak met spullen die weg kunnen)

Gooi of breng het als het even kan gelijk weg.Dan kom je niet in de verleiding om het weer voor lange tijd in de schuur te bewaren.

Comments Off on Hoe je schuur opruimen: onze beste tips