tuin verlichten
Tuin en planten

Verlichting in de tuin

Last Updated on May 20, 2022 by

Welke tuinverlichting in de tuin? Waar op letten?

Welke tuinverlichting in de tuin? Waar op letten?

De beste Buitenverlichting

Met de verlichting van je tuin streef je twee doelen na, of eigenlijk drie. In de eerste plaats wil je de tuin niet alleen overdag laten zien, maar ook ‘s avonds en ‘s nachts.

tuin verlichten
tuin verlichten

Photo by Ella de Kross on Unsplash

Maar je wilt er ook zeker van zijn dat de mensen die in je tuin op bezoek zijn, en je familie- en gezinsleden, veilig door je tuin kunnen lopen, zonder te vallen over verhogingen, traptreden of door gladde tegels rond het zwembad. Dus moet de hele tuin verlicht worden en er mogen geen donkere hoekjes ontstaan doordat je te weinig lampen hebt aangebracht.

1. Bepaal je budget

Je gaat heel wat geld besteden aan de verlichting van je tuin. Ook de planten en bomen zijn niet goedkoop. Tuingereedschappen worden steeds meer gemechaniseerd, groter en beter. Je moet natuurlijk eerst aangeven hoeveel geld je te besteden hebt, en een plan maken gebaseerd op die bedragen, een budget.

Er staat ook al snel een klein kapitaal in je schuur. Door het aanleggen van elektrische verlichting in je tuin krijg je ook een volledig elektrisch netwerk dat je ook kunt gebruiken voor alarminstallaties en andere doeleinden.

Omdat je vanuit je huiskamer, slaapkamer of keuken een duidelijk zicht hebt over je goed verlichte tuin, zullen mogelijke dieven wel twee keer nadenken voor ze je tuin in gaan om er iets uit te halen.

2. Warm licht, koud licht

Bij temperaturen van 1200 kelvin (K) spreken we van warm licht. Warm licht heeft het meeste weg van kaarslicht en wordt binnenshuis gebruikt. Koud licht wordt eerder buiten ingezet omdat het voor ons gevoel meer licht oplevert, en meer verlicht.
In dit artikel richten we ons op hoe je gemakkelijk verschillende soorten buitenverlichting kunt gebruiken om gebieden zoals looppaden, opritten en landschappen mooi te verlichten.

3. Verbinden met een app

Veiligheid geeft in onze moderne wereld een ander beeld dan het twintig jaar geleden gaf. Een alarmsysteem en de verlichting kun je nu verbinden met een app op je smartphone, zodat je ook wanneer je niet thuis zou zijn, een zekere mate van controle hebt over de veiligheid in en rond het huis

Er zijn vijf basistypen van armaturen die worden gebruikt voor het verlichten van tuinen en landschappen: directionele lichten met inbegrip van hoge of lage verlichting aan kabels, verlichting van paden, opritten en wegen, lampen in de grond, en decoratieve verlichting. Een goed ontworpen tuin zal met een mengsel van deze verschillende soorten lampen verlicht worden.

Ouderwetse peertjes aan een kabel

Het populairste idee over buitenverlichting is de kabel met klassieke kale peertjes van helder glas.
Ze zijn mooi om te zien en makkelijk om te installeren. Dit soort verlichting voegt sfeer toe aan je tuin, en vooral aan de zithoek in je tuin. Bij goed weer wordt de zithoek bijna als vanzelf een leeshoek. Een kleine boekenkast op wieltjes kan dan handig worden.

Je kunt de kabels langs een muur laten lopen, via de bomen en struiken door je tuin laten slingeren, of op vrijstaande palen installeren.

Dit soort buitenverlichting kan ook aan het hek van je tuin of van achter uit de tuin omhoog naar het huis toe gespannen worden. Daarmee vang je twee vliegen, het hek zal er beter uitzien en de achtergevel van je huis zal wat meer opvallen.

Verlichting van je tuinpaden

Verlichting van je tuinpaden vergroot de veiligheid van je tuin. Als mensen kunnen zien waar ze lopen zullen ze niet zo vaak struikelen of vallen. Je weet dat je gasten niet altijd even nuchter hoeven te zijn. Ook je oprit zal wanneer die goed verlicht Is, beter bereikbaar, en dus veiliger zijn.

Verlichting voor tuinpaden wordt gemonteerd op palen, vergelijkbaar met straatlantaarns en ze produceren een zachte pool van licht dicht bij de grond.

4. Duurzame verlichting

Terwijl het aanbrengen van LED en laagspanning landschap verlichting meer werk is, met transformatoren en bedrading, is een buitenverlichting op zonne-energie makkelijker te installeren. Het is dan ook duurzamer.
Stel het zonnepaneel bloot aan direct zonlicht en laat het overdag volledig opladen. Het licht zal ‘s nachts automatisch worden ingeschakeld en tot 8 uur werken.

Gerichte verlichting

Lampen die in een bepaalde richting gedraaid kunnen worden zijn aantrekkelijk, ze kunnen worden gebruikt voor verlichting vanaf een hoogte of van de grond. De armaturen met gerichte lampen produceren een smalle of brede lichtbundel voor het verlichten van centrale punten in het landschap of in je tuin.

Omhoog of omlaag gerichte lampen bieden verschillende creatieve mogelijkheden in tuinontwerpen. Omhoog gerichte lampen worden op de grond geïnstalleerd en schijnen omhoog naar een boom, een muur of een tuinbeeld. Ze trekken daarmee de aandacht naar de punten die je wilt laten zien.

Een goed voorbeeld van omlaag gerichte lampen zijn de lampen van een pergola, luifel, en de lampen boven de garage of de hoofdingang.

Buitenverlichting voor traptreden en leuningen

Het is echt belangrijk om verschillen in niveaus, trappen en paden rond je zwembad goed te verlichten.

Je kunt de verlichting de traptreden en paden laten volgen, op ongeveer een meter boven de grond. Maar je kunt er ook voor kiezen de straatlantaarn constructies door de hele tuin te gebruiken. Daardoor krijgt je tuin het aanzien van een klein dorp. Als je een paar kleine huisjes bouwt, gaan je kinderen vast op zoek naar kabouters!

Put lampen worden gemonteerd in verhardingen, zoals patio of in de oprit naar je garage. Je kunt ze aanbrengen aan bomen, muren of alweer de lantarenpaal constructie gebruiken. Deze lichten in de grond zijn geweldig voor elke landschapsarchitectuur, ze zijn de favoriete keuze voor moderne en minimale ontwerpen.

5. Goedkope tuinverlichting

Elektriciteit in en rond het huis dat staat voor hoge rekeningen. Daarom moet je proberen verlichting aan te brengen onder een zo laag mogelijk spanning. Daarvoor heb je omvormers nodig en speciale kabels. Het monteren is dus niet zo makkelijk als het in dit artikeltje lijkt. Als je goedkope tuinverlichting wilt hebben moet je denken aan kant-en-klare setjes van verlichting, die met stekkers aangesloten wordt. Maar daarmee schiet je de veiligheidsaspecten van je doelen voorbij!

Bovendien is het aanbrengen van onveilige verbindingen in het elektrische systeem van je huis niet toegestaan. Lat dus altijd een gekwalificeerde elektricien je werk keuren en eventueel verbeteringen aanbrengen. Ook als je zelf elektricien bent kun je beter een collega vragen een oogje op je werk te werpen. Eenmaal goedgekeurd, zal de gemeente, of de buurt, bijna nooit een gefundeerd bezwaar maken.

Stel een verlichtingsplan op

De enige manier om binnen je budget te blijven is heel goed planning. Stel du eerst een verlichtingsplan op en laat je daarbij leiden door zowel je budget als je wensen.

Tiki fakkels als buitenverlichting

Tiki fakkels zijn vergelijkbaar met pad verlichting. De fakkels zijn kant-en-klaar gemonteerd op een paal en ze verlichten een groot gebied. Je feest in de achtertuin krijgt een aparte sfeer, je gasten denken dat ze op Hawaï zijn!

Naast traditionele tiki fakkels zijn er zelfs tiki fakkels op zonne-energie te vinden met flikkerende vlammen.

Elektriciteit in en rond het huis dat staat voor hoge rekeningen. Daarom moet je proberen verlichting aan te brengen onder een zo laag mogelijk spanning. Daarvoor heb je omvormers nodig en speciale kabels. Het monteren is dus niet zo makkelijk als het in dit artikel lijkt.

Bovendien is het aanbrengen van onveilige verbindingen in het elektrische systeem van je huis niet toegestaan. Laat dus altijd een gekwalificeerde elektricien je werk keuren en eventueel verbeteringen aanbrengen. Ook als je zelf elektricien bent, kun je beter een collega vragen een oogje op je werk te werpen. Eenmaal goedgekeurd, zal de gemeente, of de buurt, bijna nooit een gefundeerd bezwaar maken.

Comments Off on Verlichting in de tuin