bomen bijen
Tuin en planten

Bomen voor bijen: welke bomen zijn goed voor bijen?

Last Updated on February 17, 2023 by

Bomen zijn essentieel voor de gezondheid van bijen: ze voorzien hen het hele jaar door van stuifmeel en nectar. Er zijn vele soorten bomen waarvan bijen kunnen profiteren, maar sommige soorten springen eruit als uitzonderlijke voedingsbronnen. Naast planten voor bijen en bloemen voor bijen, zijn er ook erg belangrijke bomen voor bijen.

bomen bijen
bomen bijen

Bomen voor bijen

Acacia

De acacia is een populaire keuze voor imkers dankzij de overvloed aan geurige bloemen in het voorjaar, die veel nectar en stuifmeel voor bijen opleveren.

acaciaboom
acaciaboom

Linde

Ook de linde is zeer gewild vanwege zijn lange bloeitijd en enorme hoeveelheden nectar.

linde bijen
linde bijen

Wilgen

Wilgen bieden gedurende de wintermaanden een overvloed aan wilgenkatjes, waardoor ze een ideale voedselbron vormen wanneer andere planten zijn gestopt met bloeien.

Laat dus zeker nog genoeg wilgenkatjes aan de boom en gebruik niet alles voor je paastakken!

wilgen bijen wilgenkatjes
wilgen bijen wilgenkatjes

Fruitbomen

Fruitbomen zoals appels en kersen vormen een andere belangrijke bron van nectar voor bijen vanaf het eind van de winter of in het vroege voorjaar.

perzikbloesem bijen
perzikbloesem bijen

Tamme kastanje

Ook de tamme kastanjeboom is een goede optie, want die bloeit in de zomer en levert veel nectar en stuifmeel.

tamme kastanje bijen
tamme kastanje bijen

Esdoorn

Esdoornomen ten slotte bieden het hele seizoen door een constante aanvoer van sap, dat ook als belangrijke voedselbron voor bijen dient.

esdoorn bijen
esdoorn bijen

Bomen voorzien bijen van onschatbare middelen die zij nodig hebben om te overleven en te gedijen. Door een verscheidenheid aan soorten te planten die op verschillende tijdstippen van het jaar bloeien en nectar produceren, is er altijd voldoende voedsel beschikbaar voor bestuivers. Dit zal de bijenpopulaties in uw omgeving helpen ondersteunen, waardoor ze gezonder worden en beter bestand zijn tegen bedreigingen van het milieu.

Grote bomen zijn beter voor bijen

Grote bomen zijn beter voor bijen dan kleine, omdat die meer nectar en stuifmeel leveren. Maar als u weinig ruimte in uw tuin hebt, helpt elke boom die u kunt planten de plaatselijke bijenpopulatie. Zelfs een enkele boom kan een impact hebben!

De sapstroom van een boom

Sapstroom van een boom is ook belangrijk voor bijen, omdat zij het gebruiken voor de bouw van hun honingraat. Esdoorns zijn bijzonder geschikt voor dit doel vanwege de grote hoeveelheid en kwaliteit van het sap dat zij produceren.

Nectar van de bomen:

Nectar van bomen is een belangrijke voedselbron voor bijen, vooral in tijden van droogte wanneer nectarbronnen schaars zijn. De zoete siroop levert niet alleen voeding, maar helpt de bijen ook om gehydrateerd en energiek te blijven. Bomen zoals acacia’s, linden, wilgen, fruitbomen en esdoorns zijn allemaal uitstekende keuzes voor imkers die het hele jaar door een constante aanvoer van nectar willen hebben.

Kortom:

Bomen zijn essentieel voor de gezondheid van bijen omdat ze hen zowel voedsel als beschutting bieden. Door een verscheidenheid aan soorten te planten die het hele jaar door op verschillende tijdstippen bloeien, is er altijd voldoende voedsel beschikbaar voor bestuivers. Grote bomen bieden meer hulpbronnen dan

Door de juiste soorten bomen te planten, kunt u een gezonde habitat creëren voor bijen en andere bestuivers. Dat is niet alleen goed voor hen, maar ook voor de beschikbaarheid van voedselbronnen die wij nodig hebben om te overleven – een van de beste investeringen die u kunt doen!

Door te weten welke bomen het beste zijn voor bijen, kunt u gezonde habitats creëren waar deze nuttige insecten kunnen gedijen. Met zorgvuldige selectie en planning, kunt u ervoor zorgen dat uw lokale bijenpopulatie alle middelen heeft die ze nodig hebben. Het planten van bomen is een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan de gezondheid van honingbijen en andere bestuivers in uw omgeving.

Comments Off on Bomen voor bijen: welke bomen zijn goed voor bijen?