stekpoeder hoe gebruiken
Tuin en planten

Stekpoeder: wat is het en hoe gebruiken?

Last Updated on March 5, 2023 by

Stekpoeder: wat is het en hoe gebruiken?

Stekpoeder?! wat is dat?

Als je gek bent op planten en bloemen, dan heb je er vast wel eens over nagedacht om je favoriete planten te stekken om op deze manier je planten te laten vermeerderen en uit te laten groeien tot volwassen exemplaren.

Misschien heb je dan al wel eens van stekpoeder gehoord? Het wordt gebruikt om het stekje beter te ondersteunen tijdens het groeien; een soort booster voor je tere, jonge plantje dus.

Maar hoe werkt dat dan precies en heeft het echt meerwaarde voor het groeiproces? In onderstaand artikel krijg je antwoord op deze vragen.

stekpoeder hoe gebruiken
stekpoeder hoe gebruiken

Photo by おにぎり on Unsplash

Wat is stekpoeder ?

Zoals de naam al zegt is stekpoeder een poedervormig product wat bestaat uit talkpoeder en hormonen voor planten. Deze combinatie stimuleert de groei van je stekjes waardoor de kans dat je plantje uitgroeit tot een grote plant aanzienlijk toeneemt.

stekpoeder gebruiken
stekpoeder gebruiken

Dit is voornamelijk te danken aan het hormoonpoeder wat in stekpoeder verwerkt zit. De talkpoeder die in je badkamerkastje staat kun je daarom ook niet gebruiken voor je stekkies.

Die hormonen zorgen er namelijk in eerste instantie voor dat de stekjes makkelijker en sneller wortel schieten. Daarnaast voorkomt het schimmelvorming van de stekjes.

Maar wanneer pas je het toe en hoe moet je het dan gebruiken?

stekpoeder stekjes
stekpoeder stekjes

Hoe stekpoeder gebruiken

Lang niet iedereen zal voor het stekken van planten stekpoeder gebruiken. Dat heeft te maken met persoonlijke voorkeur. Of je nu wel of geen stekpoeder gebruikt, er is altijd een kans dat je stekjes niet of niet helemaal aanslaan en uitgroeien tot planten.

Er is dus geen garantie dat bij het gebruiken van stekpoeder altijd alles aanslaat. Maar dat geldt natuurlijk andersom ook.

Daarnaast wordt stekpoeder niet door iedereen alleen maar gebruikt bij het stekken. Er zijn mensen die stekpoeder ook door de aarde van grotere planten mengen omdat ze denken dat dat de wortelgroei zal stimuleren. Dat is echter niet het geval en zonde van je stekpoeder. Hiervoor moet je een organische meststof gebruiken die er voor zorgt dat de wortels beter kunnen groeien.

Als je stekpoeder op de goede manier gebruikt, kan dit de kans op succes echter wel verhogen. Mits je het op de juiste manier inzet natuurlijk.

Stekjes kweken kun je op verschillende manieren doen. Gebruik oude plastic planten potjes (gooi die ook nooit weg als je planten gaat verpotten!), in kleine kweekbakjes en als je een grote tuin hebt kun je zelfs een echte tuinkas neerzetten voor je stekjes en tere planten.

Geen idee welke kas je nodig hebt? Lees dan ons artikel over hoe een kas kiezen.

hoe stekpoeder gebruiken
hoe stekpoeder gebruiken

Stekpoeder gebruiken: stappenplan

De onderkant van je stekje maak je vrij van bast. Het beste kun je hier een scherp snoeischaartje voor gebruiken.

Vervolgens sprenkel je op de bloot komen te liggen onderkant een klein beetje lauwwarm water. Afhankelijk van hoe groot jou stekje is doop je deze enkele centimeters in de stekpoeder. Een goede richtlijn hierin is dat je stekjes die kleiner zijn dan 10 centimeter voor 1 centimeter in de poeder gedoopt worden.

Voor stekjes van 10 tot 20 centimeter hou je een lengte 2 centimeter aan en voor plantjes tot 30 centimeter volstaat 3 centimeter.

Om ervoor te zorgen dat er niet teveel stekpoeder aan het stekje blijft kleven, moet je het stekje even aftikken boven je pot met stekpoeder.

Een teveel aan poeder kan een overdosis geven aan jouw stekje en dat werkt juist averechts op de groei en kan je stekje zelfs laten afsterven . Het is daarom belangrijk de stap van het aftikken van de poeder niet te vergeten of over te slaan.

Daarna stop je het stekje in de potgrond en kan het groeien beginnen!

Het is dus niet moeilijk om stekpoeder te gebruiken. Je kunt het kopen in een tuincentrum of online webwinkel,het is niet heel prijzig en je kunt het ook heel goed bewaren na opening.

Comments Off on Stekpoeder: wat is het en hoe gebruiken?