planten bakken buiten
Tuin en planten

Deze planten kunnen in bakken buiten

Last Updated on March 9, 2023 by

Deze planten kunnen in bakken buiten

Wanneer er sprake is van een kleine tuin hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat je geen beplanting in de tuin kunt hebben. Integendeel zelfs. Er zijn verschillende manieren om alsnog te gaan voor beplanting in de tuin.

pot planten
pot planten

Beplanting zorgt namelijk voor sfeer en gezelligheid in de tuin. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om beplanting te nemen die aan de muur gemonteerd kan worden of natuurlijk beplanting die omhoog groeit via de muur, maar nog een optie is voor beplanting in potten.

We gaan je in deze tekst laten zien welke planten je het beste in een bak kunt planten. Daarnaast geven we ook nog wat tips over de het planten in een bak en geven we aan waar je op moet letten.

planten in pot
planten in pot

Welke planten kunnen er in een bak buiten?

We gaan je laten zien welke planten er goed in een bak buiten kunnen groeien. Het geldt namelijk niet voor alle planten. De planten die er wel goed tegen kunnen zijn bijvoorbeeld: de hangpetunia, de lobelia, de Franse of Tiroler hanggeranium, Vlijtig Liesje, Ballonklokje, Viooltjes, Babytraantjes, de Bellenplant, de Betulia en als laatst Suzanne-met-de-mooie-ogen. Mijn grote favoriet? Dahlia’s in potten!

Dit zijn allemaal planten die vrij sterk zijn en daarnaast weinig ruimte nodig hebben. Dat zegt natuurlijk niet dat er niet meer planten zijn die goed kunnen tegen het beplanten in een pot, maar dit is in ieder geval een goed lijstje om mee te beginnen.

welke planten in potten
welke planten in potten

Tevens is het zo dat deze planten langdurig bloeien en daardoor jarenlang mooi kunnen blijven. De planten doen het ook alsnog goed in gewone grond dus mocht het zo zijn dat je alsnog naar een plek gaat met meer ruimte dan is er altijd nog de mogelijkheid om de planten alsnog in grond te planten.

planten bakken buiten
planten bakken buiten

Photo by Embla Munk Rynkebjerg on Unsplash

Hoe kun je het beste in een bak planten?

Wanneer je planten in een bak buiten wil planten zijn er wel een aantal dingen belangrijk:

Drainage

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat er gaatjes onderin de bakken zitten. Dit is zodat het overtallige water kan weglopen en de plant dus ook niet verdrinkt. Leg vervolgens niet direct zand in de bak, maar begin met een laagje kiezelsteentjes. Ook dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat het water beter weg kan lopen.

potplanten
potplanten

Goede potgrond

Het is tevens belangrijk dat je potgrond gebruikt van goede kwaliteit. Dit is nou eenmaal beter voor de planten. De planten hebben natuurlijk voldoende voeding nodig en daarom is het een goed idee om vulling te mengen door de potgrond. De plant kan hier dan voldoende voeding uit halen. Tevens kun je natuurlijk nog vloeibare voeding door het water doen wat je bij de planten giet. Het overige qua voeding kunnen de planten dan vervolgens daar weer uit halen.

Snoeien

Een laatste belangrijke tip is om eens in de zoveel tijd de uitgebloeide bloemen weg te plukken. Het kost de plant namelijk een hele hoop energie wanneer je deze laat zitten. Een bijkomend voordeel is dat de planten daarnaast ook een stuk mooier in de bak staan wanneer je de dode bloemen er uit haalt.

planten in potten
planten in potten

Verschillende potten voor in de tuin

Aangezien het bedoelt is om de tuin op te vrolijken of gezelliger te maken, kun je natuurlijk een hele hoop verschillende kanten op qua bakken en potten voor in de tuin.

Je kunt bijvoorbeeld gaan voor neutralere potten zodat deze niet te veel afsteken bij de verschillende kleuren van de planten, maar je kunt er zeker ook voor kiezen om juist gekleurde potten te nemen.

Wanneer de planten dan uitgebloeid zijn, heb je alsnog een vrolijke bak in de tuin staan. Het ligt er dus maar net aan wat je precies zoekt voor in de tuin.

Een kleine tuin hoeft dus absoluut niet te betekenen dat er geen mogelijkheid is tot beplanting. Er zijn dus een aantal verschillende manieren om alsnog planten te kunnen nemen.

 

Lees ook:  Moestuin op je balkon?

Lees ook: planten voor in de volle zon

Lees ook: schaduw planten

Comments Off on Deze planten kunnen in bakken buiten