plantentrends 2022 v2
Tuin en planten

Tuintrends 2023 en plantentrends voor 2023

Last Updated on January 27, 2023 by

Tuintrends 2023 en plantentrends

Het is alweer tijd om eens na te gaan denken over de allernieuwste trends voor je tuin en planten. Wat zullen de plantentrends 2023 en tuintrends 2023 gaan worden? Wij laten het je graag zien!

Tuintrends 2023

Door de jaren heen zijn er heel wat nieuwe trends ontstaan wat betreft tuinen en planten in het algemeen. Heel wat mensen zijn hun tijd gaan doorbrengen in de tuin, waardoor er zo ook nieuwe inspiraties zijn ontstaan.

Een trendy tuin inrichten is nu een hot topic. Mooie ontwerpen en foto’s van tuinen kom je tegenwoordig overal tegen en al helemaal op Instagram en Pinterest. Op blogs en sociale media zien we enorm veel tuintrends. Je kunt natuurlijk ook inspiratie krijgen voor het inrichten van je eigen tuin.

Wat zijn de nieuwste tuintrends voor 2023? In dit artikel hebben we de belangrijkste tuintrends op een lijstje gezet. Je zult zien hoe je balans kan creëren in je tuin. Naast tuintrends en plantentrends zijn tuin decoraties en meubilair ook heel belangrijk.

Trendkleuren

Laten we eerst beginnen met kleuren. Een tuin zonder kleur kan best wel een somber gevoel geven. In de tuin spelen alle kleuren een heel grote rol, niet alleen die van de planten.

De laatste tijd is er een toenemende belangstelling voor tuinkleuren. De beroemde basiskleuren die terugkomen zijn groen, wit en grijs. Deze zijn mooi te combineren met crème , kasjmier en beige. Maar heb je ooit eens gedacht aan een ‘gouden ‘ tuin?

Een ‘ gouden’ tuin, helemaal in zachte tinten geel en geelgroen gehouden, is niet zo moeilijk in te richten. Voor je border kun je dan best wel wit en geel gebruiken. Zo kun je doorgaan met combinaties in één of twee tinten : geel met oranje , oranje met rood. Deze felle kleuren zorgen ervoor dat je mood zal verbeteren.

Let wel op, hoe meer kleuren je gaat gebruiken, hoe lastiger het wordt om een goed resultaat te krijgen. Pas dus vooral op voor te veel kleuren in de warme tinten geel , oranje en rood. Zoiets treedt bijvoorbeeld gemakkelijk op in een rozentuin , omdat rozen bijna allemaal wit , geel , rood of oranje zijn. Zo een tuin wordt te ‘ warm ‘ , waardoor het uit balans is.

Maar toch kun je het in evenwicht brengen door bloemen te planten met blauwe en violette kleuren. Zo ook bij de kleuren van je tuin accessoires en meubels. Hoe minder kleuren je gebruikt , des te beter het resultaat. Zo zorg je ervoor dat de tuin in balans blijft. Het geeft dan ook een rustgevende gevoel.

Vormen

Vormen in de tuin zijn ook heel belangrijk. Wissel bijvoorbeeld de grote platte bloemschermen van de Achillea af met de langgerekte aren van kattenkruid. Zet de grote massieve bloemen van lelies midden in een waas van gipskruid.

Plaats een bladplant , zoals een groot hoefblad , of een siergras midden tussen bloeiende planten. Een goede afwisseling van blad – en bloemvormen is net zo belangrijk als een goede combinatie van kleuren.

Bloemvormen kun je op verschillende manieren combineren. Zorg wel ervoor dat dit gebeurt op een nette wijze zodat je het gemakkelijke kunt onderhouden.

Bohemian tuin (boho tuin)

Maak je eigen tuin zo mooi en aantrekkelijk , dat je bij wijze van spreken niet meer op vakantie wilt. Maar hoe doe je dat? Creëer jouw eigen Ibiza vibe in je tuin , gebruik natuurlijke materialen. Gebruik tuinstoelen die gemaakt zijn van riet en andere houten tuinmeubels van bamboe. Deze tuin is perfect voor de lente en zomer.

De bohemian kleuren en groene kleur van de planten maakt dat de tuin er prachtig uit ziet. Een bohemian tuin straalt exotische patronen uit , dus wees niet bang om een beetje kleuren door elkaar te gooien.

Door natuurlijke materialen te gebruiken kan je een prachtige duurzame tuin in elkaar zetten. Het geeft een mooie milieuvriendelijke uitstralingen eraan.

Hier geef ik je een paar ideeën hoe je een bohemian tuin kunt oprichten :

• Voor een bohemian tuin zijn stoelen gemaakt van riet het best , maar het is ook altijd gezellig om op de grond te zitten of te relaxen met natuurlijk een tapijt. Gebruik buitentapijten om op te zitten of liggen. Natuurlijk komen er ook heel wat fleurige kussens bij.

Als decoratie kun je hangende lantaarns plaatsen. Heel romantisch wanneer je tijdens een zomeravond wilt ontspannen met je geliefde. Het is namelijk zeer eenvoudig om een heerlijke sfeer te creëren met de juiste decoraties.

• Heb je tuinmeubels die gewoon bleek zijn en je wilt een bohemian tuin creëren? Geen nood. Op de banken kun je felgekleurde kussens plaatsen. De tafel kun je afdekken met een patronen tafelkleed.

Als decoratie kun je een mandje met felgekleurde bloemen plaatsen op tafel. Simpel en snel, maar geeft toch wel een authentieke bohemian sfeer. Kies voor kleuren die je mooi vindt en de tuinmeubels zullen niet meer saai eruit zien.

• Als de kleuren van je tuinmeubels er wat saai uitzien , waarom ze dan niet een nieuwe look geven? Sinds een bohemian tuin veel kleuren vergt kun je je meubels in de felste exotische kleuren laten verven.

Hang als decoratie lantaarns boven je tuin en versier je bomen en planten met wat kerstlichten. In de avond is het perfect voor een tuinfeestje of diner met je familie en vrienden. Een paar gekleurde kaarsen , bloemen , borden en kopjes met patronen voor een finishing touch. Misschien zelfs ook wat vruchten bomen planten.

Naast het uiterlijk en de kleuren kan de geur van te tuin ook een rol spelen. Plant heerlijk geurende bloemen, dit geeft de tuin weer nieuwe sensatie.

Ook een gezellige tuin bij slecht weer

Soms heb je echt zin om zelfs tijdens minder mooi weer buiten in je tuin te zitten. Dat kan gelukkig ook. Met vuurkorven , tuinhaarden en overkappingen is je probleem zo opgelost.

Zij zorgen ervoor dat je buiten nog kan genieten met de warmte die ze uitstralen. Zo haal je het meest uit je tuin, want je zal nog ervan kunnen genieten in koude weersomstandigheden.

Kleine tuinen

Het geeft niet als je over een kleine tuin beschikt. Er bestaan altijd nog oplossingen voor elk probleem. In zulke gevallen kun je je tuin verticaal decoreren.

Hangplantjes kun je aan een touw laten hangen. Klimops planten kun je aan een paal in verticaal laten groeien. Zo zal je tuin er ook wat stijlvoller uit zien.

Een tuin van gerecycleerde voorwerpen

Gerecycleerde voorwerpen in de tuin gebruiken is een hele slimme zet. Het vermindert niet alleen de vervuiling van het milieu , maar het vermindert ook de ontginning van grondstoffen.

 

Aangesloten smart home-systeem

Je lantaarns , kerstlichten , led verlichting die je buiten in je tuin hebt geplaatst kun je gewoon aansluiten aan je smart home-systeem. Zo ook met je muziekinstallatie die je buiten wilt plaatsen voor een prettige sfeer. En met beveiligingscamera’s zal je altijd veilig voelen.

Van huis uit werken in de tuin

Tegenwoordig werken de meeste mensen meer van huis uit. Sommige prefereren om te werken in de tuin. Het is lekker fris, maar het kan best wel wat koud worden. Hiervoor zijn tafelhaarden echt handig voor de nodige warmte.

Wil je een échte werkplek in je tuin hebben? Kijk dan zeker eens naar ons artikel over een tuinkantoor!

Plantentrends 2023

Wat zullen de plantentrends voor 2023 worden? Gaan we nog steeds een monstera en een pannenkoekenplantje in huis willen zetten of kiezen we resoluut voor andere planten in ons interieur en in de tuin?

plantentrends 2022 v2
plantentrends 2023 v2

Photo by Ceyda Çiftci on Unsplash

1. Dahlia

Yes, hier ben ik erg blij mee! We zien nog steeds dat dahlia’s ontzettend populair zijn dit jaar, woohoo! Niet alleen als bloem in je boeketje, maar ook in de tuin zullen we nog veel dahlia’s zien de komende jaren. Wil je meer leren over deze prachtige bloemen? Lees dan ook mijn artikel over dahlia verzorging en dahlia’s voortrekken!

2. Silver leaf monstera

Yup, de Monstera zit dus nog in dit lijstje! Dit jaar wordt het vooral de variant Silver Leaf Monstera die überhip gaat zijn, en nog eens ideaal te combineren met je andere Monstera’s!

3. Varens

Varens zijn bezig aan hun grote comeback!

4. Bananenplant

De bananenplant staat hier ten huize Ikbouwvanjou ook héél, héél hoog op de wishlist, ware het niet dat onze geliefde kat er waarschijnlijk in zou kruipen.

 

Lees ook: keukentrends 2023

Lees ook: interieurtrends 2023

Lees ook: woontrends 2023

Comments Off on Tuintrends 2023 en plantentrends voor 2023