moderne keuken
Keuken

Moderne keuken: prijs, inspiratie en tips

Last Updated on May 22, 2022 by

Moderne keuken: prijs, inspiratie en tips

De moderne keuken past ook bij jouw huis

De keuken neemt steeds meer de rol over van de woonkamer. Het is als het ware de ontmoetingsplek van het huishouden geworden. De plek waar je met het hele gezin gezellig samen komt, geniet van elkaars gezelschap en natuurlijk van de diverse maaltijden. Dat alles vraagt om een stijlvolle, gezellige en vooral functionele inrichting van je keuken. Ben je toe aan een nieuwe keuken maar weet je nog niet zo goed wat er allemaal mogelijk is? Laat je dan door ons inspireren:

moderne keuken

Photo by R ARCHITECTURE on Unsplash

Wat is een moderne keuken?

Een moderne keuken is voorzien van de meest hedendaagse technische snufjes. Als je er de ruimte voor hebt dan mag een kookeiland haast niet ontbreken op je verlanglijstje. Behalve om te koken wordt zo’n eiland vaak ook gebruikt als bar.

Krijg je gasten dan kunnen die aan de bar plaats nemen terwijl jij het eten voor ze opdient. De moderne keuken wordt, wanneer dat kan, zoveel mogelijk betrokken bij de woonkamer. We spreken dan van een zogenaamde open keuken.

Heel langzaam lijkt de compleet witte keuken te verdwijnen en wordt er veelal plaats gemaakt voor een keuken met natuurlijke tinten en kleuren. Voor een warme sfeer worden er meerdere lichtbronnen toegevoegd. Ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol in de moderne keuken.

Voordelen moderne keuken

Een moderne keuken kent vele voordelen. Allereerst worden de keukens steeds praktischer en functioneler ingericht.

Gebruiksgemak staat voorop. Daarnaast zijn ze veelal van een hoge kwaliteit en wordt er door fabrikanten steeds meer rekening gehouden met de duurzaamheid van het materiaal.

Zo wordt er bijvoorbeeld veel gekozen voor composiet en graniet als materiaal voor de aanrechtbladen . Het voordeel van deze producten is dat ze nauwelijks slijten en ze zijn stoot- en krasvast. Al het keukenapparatuur wordt in een moderne keuken zoveel mogelijk uit het gezicht onttrokken, waardoor er een glad geheel ontstaat. Iets dat flink wat tijd kan besparen bij het schoonmaken van de keuken. Bovendien oogt je keuken op deze manier veel ruimer en overzichtelijker.

Nadelen moderne keuken

Wanneer je kiest voor een moderne keuken houd er dan rekening mee dat dat deze bij een te strak of steriel ontwerp koud en onpersoonlijk aan kan gaan voelen.

Voor een warmere sfeer kan je een moderne keuken dan ook het best combineren met wat natuurlijke elementen. Bijvoorbeeld door hier en daar wat verse kruiden neer te zetten en houten accessoires te gebruiken. Of kies voor een werkblad met een houtlook, hiermee geef je de keuken direct een heel ander uiterlijk.

Omdat een moderne keuken over het algemeen een open keuken is zullen de etensgeuren zich snel verspreiden naar de woonkamer, je hebt dan ook een krachtige afzuigkap nodig om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Ook is het verstandig om te zorgen voor de nodige ventilatie in de ruimte. Waar je ook rekening mee dient te houden is dat de keukengeluiden in de rest van de etage goed hoorbaar zijn. Dat kan vooral hinderlijk zijn bij het gebruik van elektrische apparaten zoals een blender of staafmixer.

Bij welke woonstijl past deze moderne keukenstijl?

Het ligt natuurlijk voor de hand dat een moderne keuken haarfijn aansluit bij een strak en moderne wooninrichting. Toch past een moderne keuken ook prima bij diverse andere woonstijlen. Zo kan een moderne keukenstijl prima gecombineerd worden met een landelijke inrichting.

Kies bijvoorbeeld voor houten details in je verder strakke keuken en ga voor keukenkastjes met een eenvoudig randwerk. Hiermee breng je direct de landelijke sfeer terug naar deze ruimte.

Ook in een woning die een industriële inrichting heeft valt prima te combineren met een moderne keuken. Haal de industriële look naar je keuken met materialen als beton, hout en metaal en ga voor zwarte details. Nieuw is de Japandi stijl. Vaak gecombineerd met Scandinavische invloeden. Ook bij deze nieuwe trend sluit een moderne keuken haarfijn aan.

Minimalisme wordt gecombineerd met zen-achtige invloeden. Kies bij deze stijl voor een strakke keuken met hier en daar open vakken, natuurlijke materialen, organische vormen en warme oosterse kleuren.

Prijs moderne keukens

Hoeveel je nieuwe keuken gaat kosten is natuurlijk geheel afhankelijk van je persoonlijke wensen. Maar ook de grote van je keuken, de gekozen materialen en natuurlijk de apparatuur die je gaat kiezen tellen mee bij de uiteindelijke prijs.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je voor het plaatsen van de keuken vaak extra betaald. De prijs voor een nieuwe moderne keuken is dus moeilijk in te schatten.

Om je toch een beetje een idee te geven: Een moderne keuken schommelt vaak van zo’n €3000,- (exclusief de montage) voor een standaard kleine keuken tot ruim €20.000 wanneer je een op maat gemaakte keuken wilt aanschaffen.

Over het algemeen ben je bij een gemiddelde keukenspecialist gemiddeld ongeveer tussen de €7.000 tot €15.500 kwijt voor de aanschaf van een nieuwe keuken.

Inspiratie

Bij diverse keukenspecialisten is het mogelijk om online de collecties te bekijken om de nodige inspiratie op te doen. Sommige websites bieden zelfs de mogelijk om je eigen moodboard te maken. Maar natuurlijk kan je dat thuis ook zelf maken.

Vraag bijvoorbeeld een inspiratieboek aan bij diverse keukenaanbieders, in de meeste gevallen worden deze gratis aangeboden. Ook kan je veel ideeën halen uit (online) woonmagazines. Houd in elk geval rekening met je persoonlijke wensen bij het uitzoeken van je keuken.

Vraag jezelf af waar een keuken volgens jou aan moet voldoen en wat je nu zoal mist in je huidige keuken. Kijk niet alleen naar de uitstraling van de keuken, maar houd vooral ook de praktische kant onder de loep. Natuurlijk kan je ook bij een woonboulevard gaan kijken om zo ideeën op te doen voor je nieuwe keuken.

Combinatie met marmer

Een moderne keuken kan je prima combineren met diverse materialen.

Marmer of producten met en marmerenlook zijn daar een goed voorbeeld van. Organische vormen gecombineerd met marmer zorgen voor een luxueus accent in je keuken. Overweeg ook eens om voor een ovaal of rond kookeiland te gaan of plaats op een centrale plek een ovale marmerlook keukentafel.

Marmer combineert overigens erg mooi met goud en koper. Kies bijvoorbeeld voor een koperen kraan of koperen en goudkleurige accessoires. Ook vloertegels en wandtegels van natuursteen of met een marmeren look passen helemaal bij de sfeer van een moderne keuken en zijn het overwegen zeker waard.

Ga je voor echt marmer? Houd er dan wel rekening mee dat marmer een aantal keer per jaar behandeld moet worden. Het schoonhouden van marmer kan bijvoorbeeld met water en groene zeep of soda. Daarnaast zijn er speciale reinigingsmiddelen voor marmer verkrijgbaar bij de betere keukenspecialisten.

Combinatie met beton

Naast de eerder genoemde trends op keukengebied zien we ook steeds vaker beton terugkeren in de keuken. Een betonlook geeft je keuken een industriële en stoere uitstraling, maar beton kan ook prima met een strak moderne keuken gecombineerd worden.

Plaats bijvoorbeeld wat decoratie met een betonnen look in de keuken of kies voor een betonlook aanrechtblad, hiermee zet je direct een goede basis neer voor een modern en strak geheel. Je zou zelfs al de keukenkastjes een betonnen look kunnen geven. Vind je dit iets te veel van het goede, overweeg dan eens om voor alleen een spoelbak met een betonnen uitstraling te gaan.

Hiermee geef je de keuken een stoere en origineel detail mee. Het is maar net hoever je hier in wilt gaan. Let er wel op dat een teveel aan beton een kille indruk kan geven. Het is dan raadzaam om het geheel aan te vullen met een warme kleur op de muur, goudkleurige- of houten accessoires.

Welke vloer past bij een moderne keuken

Moderne keukens worden vaak gecombineerd met metalendetails. Wandtegels maar vooral vloeren in een metaallook of brons zijn razend populair. Iets dat weer goed te combineren valt met goudkleurige-, zwarte- en houtenaccessoires.

Een andere mogelijkheid die niet zal misstaan in de keuken is een pvc vloer met een betonlook. Een goed keuze wanneer je de keuken een stoere uitstraling wilt geven. Of misschien kies je liever voor een warme uitstraling. Ga dan voor een houten vloer of een vloer met een houtenlook.

Keukenapparaten in een moderne keuken

Waar het eigenlijk om draait in de keuken is natuurlijk het keukenapparatuur. Zodat er flink gekookt en gebakken kan worden. De plek waar de vaat voor je gedaan wordt, drank en voeding goed bewaard kan worden en je de lekkerste koffie kunt zetten.

Gelukkig wordt ook de keukenapparaten steeds duurzamer. Daarnaast worden de apparaten steeds ingenieuzer. Er zijn ovens verkrijgbaar die naast het bakken ook een ontdooifunctie hebben en je maaltijden zorgvuldig kunnen bereiden. Door de diverse functies hoef je een stuk minder apparatuur aan te schaffen.

Dat scheelt je een hoop ruimte en onnodige kosten. Waar je ook aan kunt denken is aan de aanschaf van een cooker, dan heb je ten alle tijden en in een handomdraai kokendheet water. En naast een inductie kookplaat hoort tegenwoordig haast een, in je keukenblad, geïntegreerde afzuigsysteem.

Hiermee maak je de moderne keuken echt af en hoort de in het zicht hangende afzuigkap definitief tot het verleden.

Comments Off on Moderne keuken: prijs, inspiratie en tips