vlinderstruik snoeien
Tuin en planten

Hoe een vlinderstruik snoeien? Onze tips!

Last Updated on April 30, 2023 by

Vlinderstruik snoeien: onze tips!

Als tuinliefhebber weet ik dat een vlinderstruik een prachtige aanvulling is op elke tuin, ik ben dan ook gek op al onze vlinderstruiken die wij in de tuin hebben. Eigenlijk begonnen we met 1 vlinderstruik die aan was komen waaien door de buren, maar ik kocht er nog enkele bij. Oh, en ik kweek ze zelf ook nog voor als onze tuin eindelijk klaar is na verbouwingen.

vlinderstruik snoeien
vlinderstruik snoeien

Het is een mooie struik die in de zomer volop bloeit en vlinders aantrekt. Om ervoor te zorgen dat de struik in topconditie blijft, is het belangrijk om hem op de juiste manier te snoeien. In dit artikel deel ik mijn tips over hoe je een vlinderstruik kunt snoeien.

De meeste vlinderstruiken moeten in het voorjaar worden gesnoeid, voordat de nieuwe groei begint. Het snoeien van de struik is belangrijk om ervoor te zorgen dat hij gezond blijft en goed bloeit. Door de struik op de juiste manier te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe takken en bloemen.

Het snoeien van een vlinderstruik is niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om te weten hoe je het moet doen. Door de juiste techniek te gebruiken en op het juiste moment te snoeien, kun je ervoor zorgen dat je vlinderstruik er op zijn best uitziet. In de volgende paragrafen zal ik je stap voor stap uitleggen hoe je een vlinderstruik kunt snoeien.

vlinderstruik hoe kort snoeien
vlinderstruik hoe kort snoeien

 

Waarom een vlinderstruik snoeien?

Als je een vlinderstruik hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Waarom? Door te snoeien zorg je ervoor dat de struik gezond blijft en mooi blijft bloeien. Een vlinderstruik bloeit vanaf halverwege de zomer tot diep in de nazomer aan het eind van de jonge scheuten.

Door te snoeien haal je de oude, verhoute takken weg en stimuleer je de groei van nieuwe jonge scheuten. Dit zorgt ervoor dat de struik er mooier en voller uitziet en meer bloemen produceert. Bovendien voorkom je dat de struik te groot wordt en je tuin overwoekert.

Als je de vlinderstruik niet snoeit, kan deze snel uitgroeien en verhouten, waardoor de bloei minder wordt. Daarnaast kan een ongesnoeide vlinderstruik vatbaarder zijn voor ziektes en plagen.

Wanneer een vlinderstruik snoeien?

Het juiste moment

Als je een vlinderstruik wilt snoeien, is het belangrijk om het juiste moment te kiezen. Over het algemeen snoei je de vlinderstruik in het vroege voorjaar, meestal in maart. Dit is de beste tijd om te snoeien, omdat de struik dan nog niet begonnen is met groeien. Als je te laat snoeit, kan dat ten koste gaan van de bloei. Het is belangrijk om de vlinderstruik niet te vroeg te snoeien, omdat er dan kans is op vorstschade.

hoe moet je een vlinderstruik snoeien
hoe moet je een vlinderstruik snoeien

De juiste omstandigheden

Naast het juiste moment is het ook belangrijk om de juiste omstandigheden te hebben om de vlinderstruik te snoeien. Zorg ervoor dat de struik droog is en niet bevroren. Als het regent of de struik nat is, kan dit zorgen voor ziektes. Snoei de vlinderstruik ook niet als het vriest, omdat dit kan zorgen voor schade aan de plant. Kies dus een droge dag uit om de vlinderstruik te snoeien.

Hoe een vlinderstruik snoeien?

Als je een vlinderstruik hebt, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien om ervoor te zorgen dat de struik gezond blijft en mooie bloemen blijft produceren. Hieronder vind je mijn tips voor het snoeien van een vlinderstruik.

hoe je vlinderstruik snoeien
hoe je vlinderstruik snoeien

Benodigdheden

Om een vlinderstruik te snoeien heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Snoeischaar
 • Tuinhandschoenen
 • Eventueel een heggenschaar voor het snoeien van dikke takken

Stappenplan

Volg deze stappen om je vlinderstruik te snoeien:

 1. Snoei de struik in het voorjaar, nadat de vorstperiode voorbij is. Snoei de struik volledig tot 30-50 cm boven de grond.
 2. Snoei in de zomer (half juni) de lange en uitstekende scheuten eruit.
 3. Snoei in de herfst (half augustus – oktober) de uitgebloeide bloempluimen eruit, zodat er nieuwe bloemenknoppen kunnen groeien.
 4. Snoei dikke takken vanuit de basis terug tot de gewenste lengte. Kijk daarbij naar de vorm van de struik.
 5. Snoei de takken schuin naar beneden af, richting de grond. De stammetjes moeten minstens 30 á 40 centimeter hoog blijven. Stop dus met snoeien wanneer je die lengte bereikt hebt. Ze nog korter snoeien kan de plant beschadigen.
 6. Maak de snoeischaar schoon na het snoeien om verspreiding van ziektes te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, zal je vlinderstruik gezond blijven en mooie bloemen blijven produceren. Veel succes met het snoeien!

gesnoeide vlinderstruik
gesnoeide vlinderstruik

Nazorg

Wanneer je de vlinderstruik hebt gesnoeid, is het belangrijk om goed voor de plant te zorgen. Hieronder vind je enkele tips om ervoor te zorgen dat de vlinderstruik gezond blijft en goed kan groeien:

 • Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes.
 • Bemest de vlinderstruik in het voorjaar met organische meststoffen om de groei te bevorderen.
 • Verwijder regelmatig dode takken en bladeren om schimmelvorming te voorkomen.
 • Zorg voor voldoende licht en lucht rondom de plant, zodat deze goed kan ademen en niet verstikt raakt.
 • Controleer regelmatig op plagen en ziektes, en behandel deze indien nodig met biologische bestrijdingsmiddelen.

Als je deze tips opvolgt, zal je vlinderstruik gezond blijven en elk jaar weer prachtig bloeien!

je vlinderstruik snoeien
je vlinderstruik snoeien

Veelgemaakte fouten bij het snoeien van een vlinderstruik

Als je een vlinderstruik gaat snoeien, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen. Hieronder vind je veelgemaakte fouten bij het snoeien van een vlinderstruik die je moet vermijden:

 • Te laat snoeien: Als je de vlinderstruik te laat snoeit, kan dit leiden tot een verminderde bloei en een ongezonde groei van de struik. Snoei de vlinderstruik daarom in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint.
 • Te diep snoeien: Het is belangrijk om de vlinderstruik niet te diep te snoeien. Snoei de struik tot ongeveer 30 centimeter boven de grond. Als je te diep snoeit, kan dit leiden tot een verzwakte groei en minder bloemen.
 • Verwaarlozen van de bodem: Een gezonde bodem is essentieel voor een gezonde groei van de vlinderstruik. Zorg daarom voor een goede mulchlaag rondom de struik en geef regelmatig water en voeding.
 • Geen rekening houden met de bloeitijd: Als je de vlinderstruik snoeit op het verkeerde moment, kan dit leiden tot een verminderde bloei. Snoei de struik daarom in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint.
 • Geen rekening houden met de groeiwijze: De vlinderstruik groeit snel en kan uitgroeien tot een grote struik. Houd daarom rekening met de groeiwijze en snoei de struik regelmatig om een mooie vorm te behouden.
vlinderstruik hoe snoeien
vlinderstruik hoe snoeien

Ik hoop dat deze tips je hebben geholpen om je vlinderstruik op de juiste manier te snoeien. Het is belangrijk om te onthouden dat het snoeien van de vlinderstruik niet alleen zorgt voor een mooie vorm, maar ook voor een gezonde groei en bloei van de plant.

Als je het snoeien van je vlinderstruik nog steeds lastig vindt, aarzel dan niet om een professional in te schakelen. Zij kunnen je helpen bij het snoeien van je vlinderstruik en je voorzien van advies op maat.

Onthoud dat het snoeien van de vlinderstruik niet alleen belangrijk is voor de gezondheid van de plant, maar ook voor het aantrekken van vlinders en andere insecten in je tuin. Door de juiste snoeitechniek te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je vlinderstruik jaar na jaar een prachtig gezicht is in je tuin.

Comments Off on Hoe een vlinderstruik snoeien? Onze tips!