tuinklussen september
Tuin en planten

Tuinklusjes in september

Last Updated on February 9, 2022 by

Tuinklussen in september

Het is september, de laatste zomermaand. De tuin bruist van het leven. Planten staan in bloei en er hangt fruit aan de bomen. We gaan het vandaag hebben over wat er deze maand kan gebeuren in de tuin. Dat is veel, dus laten we er meteen in duiken.

tuinklussen september
tuinklussen september

Photo by Jan Canty on Unsplash

Hagen snoeien

Het is nog het moment om je hagen te snoeien. Zowel je bladhoudende als bladverliezende hagen mogen worden gesnoeid. Voor de bladhoudende hagen is september de laatste maand. Hoe eerder in september je snoeit, hoe meer warme dagen de plant krijgt om nog wat terug te groeien voordat in de winter de groei stagneert.

Vijver aanpakken

September is echt de laatste maand om de vijver flink onder handen te nemen. Je zou nu een grote schoonmaak kunnen uitvoeren. Ook veranderingen aan de vijver zouden nu nog kunnen. Wel geldt hetzelfde als voor de bladhoudende hagen; hoe vroeger in september hoe beter. In het geval van de vijver is dat om de vissen de tijd te geven een rustig plekje te zoeken om de winter te overleven.

Bloembollenfestijn

Zeer noemenswaardig is natuurlijk dat september de eerste maand is om weer bloembollen te planten. Plant nu de mooiste soorten tulpen, narcissen en andere voorjaarsbloeiers en geniet in de lente van een schitterende bloemenzee. Hoe vroeger je de bollen plant, hoe eerder ze uit de grond komen. Met deze bloemen geef je de hommels en de bijen nectar in de vroege lente.

Veel bloeiende planten zijn er dan nog niet, dus de vroege zoemers maken dankbaar gebruik van de voorjaarsbollen. En ook voor ons humeur zijn ze een opsteker. Iets wat we in Nederland na onze grauwe winter goed kunnen gebruiken.

wat doen in de tuin in september
wat doen in de tuin in september

Photo by Erda Estremera on Unsplash

Nieuw gazon

Als je de ambities hebt om een nieuw gazon aan te planten is het nu een goed moment om te beginnen. Je zou nu prima kunnen zaaien. Ook zou je nu in een bestaand gazon bij kunnen zaaien als het gazon hierom vraagt. Het is in beide gevallen belangrijk om de grond de komende tijd een beetje vochtig te houden.

Onderhoud

Om de tuin in zijn volle schoonheid te laten stralen is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Zo is het aan te raden om uitgebloeide delen overal in de tuin weg te nemen. Zo blijven alleen de mooie bloemen over en dit geeft een zeer opgeruimd aanzicht. Daarnaast zal de plant in veel gevallen nog nieuwe bloemen maken. Dit wordt extra gestimuleerd als je de uitgebloeide bloemen weg knipt. Ook is het nu de tijd om te snoeien waar gewenst. Zitten er lange scheuten in de weg of ziet een plant er rommelig uit? Vrees absoluut niet om de snoeischaar te gebruiken. De planten kunnen dat nu prima hebben. Maar snoei wel altijd bewust, na rustig te hebben geobserveerd.

Planten

Het is nu een prima moment om planten die nu in pot staan in de tuin te plaatsen. De aarde is nog warm, maar de zon schijnt al wat minder hard. De planten krijgen zo de tijd om te wortelen en zo met een voorsprong de winter in te gaan.

Herfstbloeiers

Om ook eind september nog mooie bloemende planten in de tuin te hebben is het belangrijk om ook herfstbloeiers aan te planten. Een aantal goeie voorbeelden hiervan zijn de herfstaster, hemelsleutel en zonnehoed. Het mooie van de herfstaster is dat hij in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen is, dus voor iedereen is er een aster naar smaak te vinden. Als je tuin ook in de herfst genoeg planten in bloei herbergt, zorg je dat de bijtjes en andere insecten aan hun trekken komen. Dit kun je waarnemen door op een zonnige dag in de herfst eens naar een groepje asters te kijken. Je zult zien dat hordes bijen zich tegoed doen aan het door hen o zo geliefde nectar.

Oogsten in september

Als er ook fruitgewassen in de tuin staan is september de maand bij uitstek om hiervan te genieten. September is een maand van overvloed. Een zeer groot deel van de fruitsoorten geeft nu vrucht. We zijn dus maar wat druk met oogsten. Er hangt nu zoveel fruit aan de bomen en struiken dat je tuin, als je niet oplet, binnen mum van tijd in een zooitje veranderd. De grond ligt al snel bezaaid met rottend fruit. Laat dit niet gebeuren en profiteer van al het moois dat de natuur je geeft. Maak om de zoveel tijd even een rondje en oogst het rijpe fruit. Laten we eens gaan kijken welk fruit er zoal rijp is in september.

Fruit in september

Appels, peren, pruimen, druiven, perziken, nectarines, bramen, frambozen, blauwe bessen en aardbeien zijn enkele van de belangrijkste vruchtgewassen die in september te oogsten zijn. Ook van de notensoorten zijn er vooral richting het einde van september al een hoop te oogsten. Zoals bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten en amandelen. Ook het oogstseizoen van pecannoten begint in september. Pecannoten?! Maar groeien die dan in Nederland? Dat kan zeker.

Pecannoot

Carya illinoinensis oftewel pecannoot is een boom die zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten. Het is een flinke boom die tussen de 20 en 40 meter hoog kan worden. Als je in Nederland kiest voor een van de meest noordelijke rassen van de Verenigde Staten, plant je een boom die over een aantal jaar heerlijke noten zal produceren. De noten bevatten veel zink en vitamine b1 en zijn bevorderlijk voor de gezondheid. Wel is het zo dat je voor een succesvolle vruchtzetting twee verschillende rassen zal moeten planten. Dat maakt deze boom enkel geschikt voor de wat ruimere tuin. Toch is het een geweldig idee dat je pecannoten kan oogsten van eigen Hollandse bodem.

De tuin in!

Zo zie je maar dat er al met al heel wat valt te ondernemen in de tuin deze maand. Snoei die hagen, pak de vijver aan, pluk het rijpe fruit en vergeet die prachtige bloembollen niet in de grond te stoppen. De laatste zomermaand, dus het is belangrijk dat je deze maand goed gebruik maakt van de zon. Kortom… de tuin in!

Tuinkalender

Comments Off on Tuinklusjes in september