woelmuizen bestrijden
Tuin en planten

Hoe woelmuizen bestrijden in de tuin? Zijn ze schadelijk?

Last Updated on February 17, 2023 by

Woelmuizen, ook bekend als weidemuizen, kunnen zowel in je tuin als in huis voor overlast zorgen. Ze kunnen planten, groenten en gazons beschadigen door de wortels van planten op te eten en aan ondergrondse draden te knagen.

Om woelmuizen uit je woning te houden, kan je een aantal maatregelen nemen om een omgeving te creëren die minder aantrekkelijk voor ze is.

woelmuizen bestrijden
woelmuizen bestrijden

Hoe woelmuizen bestrijden?

woelmuizen wat helpt
woelmuizen wat helpt

In de tuin:

1) Maak barrières rond kwetsbare gebieden zoals bloembedden of groentetuinen die voorkomen dat woelmuizen er bij kunnen. Met zwaar plastic gaas dat enkele centimeters onder het oppervlak ligt, moet het graven van woelmuizen worden ontmoedigd.

2) Verminder potentiële voedselbronnen door bladafval, onkruid en puin op te ruimen waar woelmuizen beschutting of voedsel kunnen vinden.

3) Introduceer natuurlijke roofdieren zoals haviken, of uilen om de woelmuispopulatie te helpen verminderen.

Waarom zijn woelmuizen zo schadelijk? Woelmuizen kunnen planten en groenten beschadigen door de wortels of bladeren van de planten op te eten, maar ook door zich ondergronds in te graven op zoek naar voedsel. Ze kunnen ook ziekten verspreiden zoals Hantavirus.

woelmuizen in de tuin
woelmuizen in de tuin

In huis:

1) Installeer een woelmuisbestendige omheining rond uw eigendom. Dit vormt een fysieke barrière om te voorkomen dat woelmuizen uw huis binnenkomen.

2) Snoei alle vegetatie weg die woelmuizen beschutting kan bieden, zoals hoog gras of struiken bij funderingsmuren.

3) Gebruik vallen en lokaas die speciaal zijn ontworpen om woelmuizen aan te trekken en te doden. Sommige zijn verkrijgbaar in natuurlijke formules met ingrediënten als pindakaas of haver, die aantrekkelijk zijn voor woelmuizen maar niet schadelijk voor andere dieren of mensen.

Met deze maatregelen kan je jezelf grotendeels beschermen tegen mogelijke schade door woelmuizen, zowel in de tuin als in huis.

Hoewel het onmogelijk is om volledig te voorkomen dat woelmuizen je eigendom binnendringen, kunnen deze stappen helpen ze af te schrikken en hun aantal te verminderen. Door de omgeving minder aantrekkelijk te maken voor woelmuizen, verklein je het risico dat ze schade aanrichten.

woelmuizen natuurlijk bestrijden
woelmuizen natuurlijk bestrijden

Woelmuizen in huis bestrijden

1) Sluit alle mogelijke ingangen af om te voorkomen dat woelmuizen binnenkomen, zoals rond deuren en ramen. Kit kieren en spleten af met een siliconenkit om mogelijke routes af te sluiten. Iedere halve centimeter telt!

2) Plaats muizenvallen op plaatsen waar je vermoedt dat er woelmuizen zitten, zoals rond draden of kabels die naar binnen leiden. Gebruik een geschikt lokaas dat aantrekkelijk is voor woelmuizen, zoals pindakaas.

3) Dicht alle potentiële ingangspunten af met staalwol of kit. Besteed speciale aandacht aan gebieden rond deuren en ramen en controleer op scheuren in funderingen of muren.

4) Bewaar voedsel in containers waar woelmuizen niet bij kunnen. Bewaar voedsel voor huisdieren buiten in een volledig afgesloten (luchtdicht, liefst) container wanneer je het niet gebruikt.

5) Verminder bronnen van vocht door te controleren op lekkende leidingen, verstopte dakgoten en andere tekenen van waterschade in huis. Woelmuizen zullen zich eerder vestigen als er een betrouwbare waterbron is.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kan je helpen ervoor te zorgen dat je huis en tuin vrij zijn van woelmuizen.

woelmuizen bestrijden
woelmuizen bestrijden

Algemene tips: bestrijden van woelmuizen

is belangrijk omdat zij in korte tijd aanzienlijke schade kunnen aanrichten. Het gebruik van onnatuurlijke chemicaliën voor het beheer van woelmuispopulaties kan het best worden vermeden, aangezien synthetische bestrijdingsmiddelen onbedoelde gevolgen kunnen hebben voor de plaatselijke fauna en ecosystemen.

Bovendien kan het gebruik van natuurlijke technieken, zoals het introduceren van roofdieren of het opwerpen van barrières, op lange termijn doeltreffender zijn. Tot slot kan je door regelmatig te controleren op tekenen van aantasting en zo nodig preventieve maatregelen te nemen, woelmuizen op afstand houden.

Woelmuizen zijn destructieve plagen die problemen kunnen veroorzaken in zowel huizen als tuinen als ze niet worden aangepakt. Om je tuin te beschermen tegen mogelijke schade is het belangrijk maatregelen te nemen om deze beestjes te verjagen voordat ze een probleem worden.

Door de bovenstaande tips te volgen, kunt u het risico op woelmuizen verminderen en de ziekten die ze kunnen verspreiden. Met een beetje ijver kan je woelmuizen op afstand houden en jezelf en je tuin goed beschermen tegen de schade die ze veroorzaken.

wat doen tegen woelmuizen
wat doen tegen woelmuizen

Wanneer moet je een professional inschakelen?

Als het probleem aanhoudt ondanks het nemen van preventieve maatregelen en het gebruik van natuurlijke technieken, kan het tijd zijn om een professional in te schakelen.

Professionele ongediertebestrijders kunnen advies geven over de te nemen maatregelen en indien nodig behandelingen uitvoeren. Zij kunnen ook gebieden in uw huis of tuin aanwijzen die beter beschermd moeten worden tegen woelmuizen.

Met hun expertise kunnen zij u helpen een bestaande plaag onder controle te krijgen en toekomstige problemen te voorkomen.

Kortom, het bestrijden van woelmuizen is belangrijk om zowel je huis als de tuin te beschermen tegen schade. Door de bovenstaande tips te volgen, kan je het risico verkleinen dat ze uw eigendom binnendringen en problemen veroorzaken.

Als het probleem aanhoudt, overweeg dan een professional te bellen die ervaring heeft met het bestrijden van dit ongedierte.

Comments Off on Hoe woelmuizen bestrijden in de tuin? Zijn ze schadelijk?