wat zaaien in april
Tuin en planten

Wat zaaien in april? Dit kan je deze maand zaaien!

Last Updated on May 3, 2023 by

Zaaikalender april: dit kan je deze maand zaaien

April is een geweldige maand om te beginnen met het zaaien van groenten en kruiden in je moestuin. Het is een periode waarin het weer warmer wordt en de dagen langer worden, wat ideaal is voor het ontkiemen van zaden. Als je net begint met tuinieren, kan het lastig zijn om te weten welke groenten en kruiden je in april kunt zaaien. In dit artikel zal ik je laten zien wat je deze maand kunt zaaien.

Als je in april wilt zaaien, zijn er veel groenten waaruit je kunt kiezen. Sommige groenten kun je direct buiten in de grond zaaien, terwijl andere groenten beter binnenshuis kunnen worden gezaaid. Denk bijvoorbeeld aan wortelen, broccoli, courgette en sla. Daarnaast zijn er ook kruiden die je in april kunt zaaien, zoals peterselie, kervel, koriander en dille.

wat zaaien in april
wat zaaien in april

Het zaaien van groenten en kruiden in april kan een geweldige manier zijn om jezelf te voorzien van verse, gezonde producten. Het kan ook een leuke en ontspannende hobby zijn. Door te zaaien, kun je jezelf verbinden met de natuur en het proces van groei en ontwikkeling van dichtbij meemaken. Dus waar wacht je nog op? Pak je zaden en ga aan de slag!

Kleine tip: check altijd de pakketjes zaden die je koopt, daar staat uiteindelijk altijd de meest accurate zaaiperiode op! Maar, je hoeft je daar niet altijd aan te houden. Wij hebben in juli nog een wild bloemenmengsel gezaaid in ons bed waar de tulpen stonden, en al die bloemen zijn alsnog uitgekomen. Een beetje later, dat wel, maar dat was eigenlijk net ideaal voor de latere bijen!

Groenten zaaien in april

Als je in april wil beginnen met het zaaien van groenten, dan zijn er heel wat opties. In deze sectie zal ik enkele groenten bespreken die je deze maand kan zaaien en hoe je dat het best doet.

Bladgewassen

Bladgewassen zijn een goede keuze om in april te zaaien. Denk hierbij aan sla, spinazie, andijvie en rucola. Deze groenten hebben niet veel warmte nodig om te kiemen, dus je kan ze gerust in de volle grond zaaien.

Zorg er wel voor dat je de grond goed voorbereidt door te schoffelen en te bemesten. Maak vervolgens geultjes van ongeveer 1 cm diep en zaai de zaden om de 10 cm. Bedek de zaden met een laagje aarde en geef ze regelmatig water.

Wortelgewassen

Wortelgewassen zijn ook geschikt om in april te zaaien. Denk hierbij aan wortels, pastinaak, rode bieten en sjalotten. Je kan deze groenten rechtstreeks in de volle grond zaaien.

wortels zaaien
wortels zaaien

Zorg er wel voor dat de grond goed losgemaakt is en dat er geen kluiten in zitten. Maak vervolgens geultjes van ongeveer 1 cm diep en zaai de zaden om de 5 cm. Bedek de zaden met een laagje aarde en geef ze regelmatig water.

Peulvruchten

Peulvruchten zoals erwten en bonen zijn ook geschikt om in april te zaaien. Je kan deze groenten het best zaaien in een pot of bak, omdat ze nog wel wat warmte nodig hebben om te kiemen.

Vul de pot of bak met potgrond en zaai de zaden op een diepte van ongeveer 2 cm. Zorg er wel voor dat je de zaden niet te dicht op elkaar zaait, want ze hebben ruimte nodig om te groeien. Geef de zaden regelmatig water en zet de pot of bak op een warme, zonnige plek.

Koolgewassen

Koolgewassen zoals broccoli, bloemkool en spruitjes kan je ook zaaien in april. Je kan deze groenten zaaien in een pot of bak, maar je kan ze ook rechtstreeks in de volle grond zaaien.

broccolizaden laten kiemen
broccolizaden laten kiemen

Maak geultjes van ongeveer 1 cm diep en zaai de zaden om de 10 cm. Bedek de zaden met een laagje aarde en geef ze regelmatig water. Als je de groenten in een pot of bak zaait, vul de pot of bak dan met potgrond en zaai de zaden op een diepte van ongeveer 2 cm. Geef de zaden regelmatig water en zet de pot of bak op een warme, zonnige plek.

Kruiden

Je kan ook verschillende soorten kruiden zaaien in april, zoals peterselie, basilicum en koriander. Deze kruiden kan je zaaien in een pot of bak, maar je kan ze ook rechtstreeks in de volle grond zaaien.

salie zaaien
salie zaaien

Maak geultjes van ongeveer 1 cm diep en zaai de zaden om de 10 cm. Bedek de zaden met een laagje aarde en geef ze regelmatig water. Als je de kruiden in een pot of bak zaait, vul de pot of bak dan met potgrond en zaai de zaden op een diepte van ongeveer 2 cm. Geef de zaden regelmatig water en zet de pot of bak op een warme, zonnige plek.

Bloemen zaaien in april

In april is het tijd om bloemen te zaaien in de tuin. Met de lente in volle gang, is het de perfecte tijd om te beginnen met het planten van een verscheidenheid aan bloemen. Hieronder vind je een lijst van eenjarige bloemen en vaste planten die je deze maand kunt zaaien.

Eenjarige bloemen

Eenjarige bloemen zijn planten die in één seizoen groeien, bloeien en afsterven. Ze zijn ideaal om kleur toe te voegen aan je tuin en om te gebruiken als snijbloemen.

  • Goudsbloem – Een gemakkelijk te kweken plant die heldere oranje en gele bloemen produceert.
  • Zinnia – Een kleurrijke bloem die er geweldig uitziet in borders en bloembedden.
  • Afrikaantjes – Een plant met felgekleurde bloemen die ook nog eens insecten afstoot.

Vaste planten

Vaste planten zijn planten die elk jaar terugkeren en vaak langer leven dan eenjarige planten. Ze zijn ideaal voor het creëren van een blijvende tuin.

Plant Kenmerken
Salie Een kruidachtige plant met paarse bloemen die ook nog eens heerlijk ruiken.
Hosta Een plant met grote bladeren die er geweldig uitziet in schaduwrijke gebieden.
Phlox Een plant met prachtige, kleurrijke bloemen die heerlijk geuren.

Fruit en bessen zaaien in april

In april is het tijd om fruit en bessen te zaaien. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van wat je deze maand kunt zaaien.

Aardbeien

Aardbeien kunnen in april worden geplant. Het is belangrijk om te weten dat aardbeien niet uit zaad worden gekweekt, maar uit stekken. Je kunt aardbeienstekken kopen bij een tuincentrum of online. Plant de stekken in goed gedraineerde grond en zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen. Vergeet niet om ze regelmatig water te geven.

Frambozen

Frambozen kunnen in april worden geplant. Je kunt frambozenstekken kopen bij een tuincentrum of online. Plant de stekken in goed gedraineerde grond en zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen. Vergeet niet om ze regelmatig water te geven. Frambozen hebben ook ondersteuning nodig, dus zorg ervoor dat je een hek of draadspandraad hebt om de planten aan vast te binden.

frambozen zaaien
frambozen zaaien

Bessenstruiken

Bessenstruiken, zoals blauwe bessen en rode bessen, kunnen in april worden geplant. Je kunt bessenstruiken kopen bij een tuincentrum of online. Plant de struiken in goed gedraineerde grond en zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen. Vergeet niet om ze regelmatig water te geven. Bessenstruiken hebben ook ondersteuning nodig, dus zorg ervoor dat je een hek of draadspandraad hebt om de planten aan vast te binden.

Tips voor het zaaien in april

Als je in april gaat zaaien, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn een paar tips:

  • Zorg ervoor dat de grond warm genoeg is voordat je gaat zaaien. De meeste zaden ontkiemen bij temperaturen tussen de 15 en 20 graden Celsius.
  • Geef de zaden voldoende water, maar niet te veel. Te veel water kan ervoor zorgen dat de zaden gaan rotten.
  • Zaai niet te diep. De meeste zaden hebben niet meer dan een paar millimeter aarde nodig om te ontkiemen.
  • Zorg ervoor dat de zaden voldoende ruimte hebben om te groeien. Als je te veel zaden bij elkaar zaait, moeten ze later uitgedund worden.
  • Label de zaden zodat je later nog weet wat je gezaaid hebt.

Als je deze tips volgt, heb je een goede kans op succesvol zaaien in april!

Comments Off on Wat zaaien in april? Dit kan je deze maand zaaien!