buitenkeuken
Keuken,  Tuin en planten

Buitenkeuken: welke keuken kiezen, prijs, stijlen & ideeën

Last Updated on March 23, 2023 by

Buitenkeuken: welke keuken kiezen, prijs, stijlen & ideeën

Buitenkeukens zijn de toekomst. Ze zorgen voor warmte, comfort, lekker eten en een buitenomgeving waar zowel volwassenen als kinderen van kunnen genieten.

Maar hoe is het om een buitenkeuken te hebben? Is er een ontwerp voor elke tuin? Hoeveel kost een buitenkeuken? Waar moet precies op gelet worden voor de installatie van een buitenkeuken? Hoeveel ruimte heeft hij nodig en waar moet je rekening mee houden voordat je hem koopt? Hier volgen enkele inzichten in deze vragen:

buitenkeuken
buitenkeuken

1. Waarom een buitenkeuken installeren?

Een buitenkeuken is om vele redenen een mooie toevoeging aan elke achtertuin, waarvan de belangrijkste is dat het familie en vrienden gemakkelijker bij elkaar kan brengen!

Wanneer u druk bezig bent met koken in huis, blijven gasten vaak alleen buiten wachten zonder iets te doen. Met een buitenkeuken kunnen ze echter tegelijkertijd koken en met u praten.

U hoeft niet iedereen weer naar binnen te halen als het tijd is om te eten of op te ruimen. Zo kan iedereen bij elkaar blijven en hoeft de pret niet te stoppen als je weer naar binnen gaat!

buitenkeuken met stenen
buitenkeuken met stenen

2. Voordelen

Als u een grote entertainer van vrienden en familie bent, dan is een buitenkeuken iets voor u! Met de toevoeging van deze apparaten kunt u gemakkelijk menu’s maken voor uw gasten met andere keuzes dan wanneer u binnen zou zijn.

Bijvoorbeeld, koken hamburgers op de grill is meestal meer voorkomend tijdens de zomermaanden wanneer tijd doorbrengen buiten is een activiteit die de meeste mensen genieten.

Een buitenkeuken kan een locatie voor het hosten van feesten, grote sociale bijeenkomsten en vieringen, terwijl het houden van gasten van oververhitting in de zomer warmte binnen krappe ruimtes binnen.

Het is handig om al uw apparatuur bij elkaar te hebben op één plek in plaats van in een keuken met meerdere kamers.
Een buitenkeuken biedt zelfs een schaduwrijke ruimte in de zomer, wanneer u die het meest nodig hebt!

buitenkeuken inspiratie 2
buitenkeuken inspiratie 2

Een moderne en stijlvolle buitenkant maakt uw huis meer verfijnd en aantrekkelijk voor potentiële kopers als je ooit van plan om te verkopen.

Buitenkeukens bieden een aantrekkelijke en comfortabele plek voor gasten om samen te komen.

3. Nadelen

Als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van een buitenkeuken aan uw huis, dan zijn er een paar nadelen die u eerst moet overwegen, waaronder het feit dat ze duur kunnen zijn. Dit is nog een andere reden waarom je moet beginnen met het plannen van tevoren door het verkrijgen van offertes van verschillende aannemers die gespecialiseerd zijn in dit soort werk.

buitenkeuken laten installeren
buitenkeuken laten installeren

Een buitenkeuken kan een uitdaging zijn om te gebruiken als het koken ingewikkelder is dan iets opwarmen of af en toe een maaltijd bereiden boven een open vuur. Een gecontroleerde warmte, ventilatie en airconditioning zijn nodig om deze opstelling efficiënter te maken. Ook kan het niet veilig zijn voor jonge kinderen die zich snel kunnen verbranden.

4. Buitenkeuken stijlen

U kunt kiezen uit verschillende buitenkeuken ontwerpen, afhankelijk van de locatie van uw grill, uw kookapparatuur, en waar u van plan bent het meubilair te plaatsen. U zult een specifiek gebied willen aanwijzen voor elk apparaat dat u gebruikt om de voordelen van uw ruimte te maximaliseren. Hier zijn enkele populaire buitenkeuken stijlen:

inspiratie buitenkeuken
inspiratie buitenkeuken

U-vormige keuken

De apparatuur wordt in een rechte lijn geplaatst waarbij de grill aan het eind zit. Als u voor deze opstelling kiest, zorg er dan voor dat uw warmwaterkraan en koelkast binnen handbereik zijn, anders worden ze niet vaak gebruikt. Als u beslist welk meubilair u in deze afgesloten ruimte wilt plaatsen, overweeg dan de ruimere mogelijkheden, zoals een aanrechtblad en barkrukken.

L-vormige keuken

Deze keukens zijn ideaal als u uw grillruimte wilt maximaliseren zonder al te veel buitenruimte op te offeren. Als u geen grill nodig hebt en alleen wilt koken met branders of een elektrisch fornuis zoals hieronder afgebeeld, dan is een L-vormige keuken perfect voor u.

Omgekeerde “L”

Met deze vorm kunt u uw grilloppervlak maximaliseren en de branders gebruiken zonder u te veel om te draaien. Het biedt ook meer aanrechtruimte als uw apparatuur eronder is verankerd, zoals de koelkast en gootsteen in dit voorbeeld.

Rechte bar

Als het idee van een geheel open buitenbar u aanspreekt, dan is deze stijl geschikt voor u, omdat hij veel vloeroppervlak en aanrecht biedt. Geen enkel apparaat belemmert het zicht, waardoor het eenvoudig is om gasten te vermaken met drankjes en gesprekken.

5. Extra functies

Er zijn verschillende opties die u aan uw buitenkeuken kunt toevoegen om uw barbecue-ervaring te verbeteren:

Terrasverwarmers

Een terrasverwarmer is een nuttige toevoeging aan je buitenkeuken omdat je dan ook bij fris weer buiten kunt koken. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze verwarmers speciaal ontworpen voor terrassen en zorgen ze voor voldoende warmte om je warm te houden terwijl je kookt.

Ze komen in verschillende vormen en maten, maar een van de meest populaire keuzes is een propaan terrasverwarming omdat het geeft warmte zeer vergelijkbaar met aardgas.

Dit idee is een aanrader als u in een gebied woont met kille nachten of zelfs sneeuw! De hieronder getoonde terrasverwarmer houdt het grillgedeelte lekker knus tijdens het koken. Hij is hier verkrijgbaar op Amazon voor $451,47 met gratis verzending.

Buitentelevisie

Als u op zoek bent naar een meer permanente buitenkeuken, dan zal het hebben van een buitentelevisie nuttig blijken als het weer niet zo geweldig is of als je wilt inhalen op uw favoriete shows.

Verlichting

Door uw buitenkeuken uit te rusten met verlichting, creëert u een intiemere sfeer en kunt u deze gemakkelijk aan- en uitzetten, of u nu ‘s avonds wilt grillen of niet.

Deze voorziening is ook geschikt voor patio’s onder grote bomen waar de verlichting hierboven misschien niet voldoende is. Overweeg deze lampen langs de randen van uw plafond te hangen om te voorkomen dat ze over het middengebied bungelen waar u maaltijden gaat bereiden.

Lees ook: tuinverlichting

Lees ook: Hoe LED-lichtjes installeren

buitenkeuken installeren
buitenkeuken installeren

6. Hoeveel kost een buitenkeuken?

De kosten van het bouwen van een achtertuin grillen station hangt af van veel verschillende factoren, zoals de grootte, de soorten apparaten, en of er extra functies die u geïnteresseerd zijn in het toevoegen.

Volgens een studie van Remodeling Magazine in 2012, zijn de gemiddelde kosten van een buitenkeuken was ongeveer 35.000 euro, dat is een aanzienlijk bedrag als je het vergelijkt met de eenvoudige taak van het installeren van een grill op uw achterdek of patio.

Een minder duur alternatief zou kunnen zijn om te beginnen met alleen aanrechtbladen en meubels zoals een buitenkeukentafel met stoelen.

7. Hoeveel ruimte heeft een buitenkeuken nodig?

De afmetingen van uw nieuwe grillplaats zijn afhankelijk van wat u van plan bent om erop te koken, hoe vaak u van plan bent de apparatuur te gebruiken en of u gasten wilt ontvangen tijdens het koken.

Als algemene vuistregel geldt dat buitenkeukens doorgaans plaats bieden aan 2-6 personen en, zelfs op zijn kleinst, een oppervlakte van 1,5 vierkante meter per persoon.

bbq buitenkeuken
bbq buitenkeuken

Als tafelruimte geen probleem is en u van plan bent om meer te grillen dan alleen hamburgers, raden wij u aan om voor iets uitgebreider te gaan, zoals deze buitenkeuken met grilleiland.

8. Van welke materialen worden buitenkeukens gemaakt?

Er kunnen veel verschillende materialen worden gebruikt om je buitenkeuken te maken, zoals:

buiten keuken
buiten keuken

Hout
Dit is het meest voorkomende materiaal en zorgt voor een klassieke “barbecue” uitstraling die eenvoudig te installeren is en in verschillende kleuren geschilderd of gebeitst kan worden.

Beton
Dit materiaal geeft een strakke, moderne uitstraling met weinig voegen. Betonnen buitenkeukens zijn duurder om te bouwen, maar zijn ongelooflijk duurzaam tegen de elementen. Ze zijn ook moeiteloos schoon te maken met sneldrogende betonmolens.

Roestvrij staal
Dit materiaal is zeer modern en strak, terwijl het ook extra duurzaam is tegen de elementen. De panelen zijn ook licht, waardoor ze kosteneffectief te verzenden zijn.

Steen
Als u wilt dat uw buitenkeuken op een grot lijkt, dan is steen de perfecte optie voor u! Deze kan worden aangepast met gladde of ruwe afwerking, geschilderd of gebeitst in verschillende kleuren.

Hoewel duurzaamheid essentieel is bij het kiezen van materialen voor uw buitenkeuken, moet het niet de enige factor zijn die u in overweging neemt. Stel je voor hoe goed deze materialen bestand zullen zijn tegen veranderingen in temperatuur, water en blootstelling aan zout.

9. Uit welke kasten moet u kiezen?

buitenkeuken voorbeelden
buitenkeuken voorbeelden

Afhankelijk van uw budget en stijl, kunt u kiezen voor op maat gemaakte kasten of voor geprefabriceerde huis- en tuinsets die worden verkocht in grote warenhuizen zoals Home Depot en Lowes.

Deze opties vereisen een professionele installatie, wat extra kosten met zich meebrengt. Standaard kasten kunnen worden gekocht bij bouwmarkten en zijn relatief eenvoudig te monteren. Ze komen ook met hun werkbladen, wat betekent dat u geen extra materialen hoeft te kopen.

Er zijn een dozijn soorten opbergkasten om uit te kiezen wanneer u begint met het bouwen van uw buitenkeuken op een budget, en het kan een uitdaging zijn om te weten waar te beginnen; we hebben de meest populaire stijlen hieronder geselecteerd:

Kunststof kasten

Dit type van opslag is een populaire keuze voor degenen die een snelle opstelling willen en plastic containers gebruiken om al hun keukengerei, kruiden, en grillgereedschap op te slaan. Deze kasten zijn ook gemakkelijk schoon te maken omdat zij geen vuil of vocht absorberen zoals andere materialen. In het onderstaande voorbeeld is het heel duidelijk dat het bevestigen van deze kasten en het creëren van een slimme opslagoplossing die onder het aanrecht schuift wanneer het niet in gebruik is.

TruStone kasten

Deze kasten zijn gemaakt van TruStone, een mengsel van hoogwaardige hars en steenslag, waardoor ze zowel licht als duurzaam zijn. Omdat ze zo sterk zijn, zullen deze kasten na verloop van tijd niet barsten, kromtrekken of vervagen en ze zijn verkrijgbaar in verschillende bijpassende kleuren voor uw bestaande inrichting. De fabrikant garandeert zelfs dat het volledig waterdicht is, waardoor dit materiaal perfect is voor het bouwen van buitenkeukens met een budget.

Eiken kasten

Eiken kasten zijn stevig en robuust met een aantrekkelijk nerfpatroon dat een vleugje elegantie toevoegt aan uw buitenkeuken. Hoewel deze kasten duurder zijn dan sommige alternatieven, gaan ze een leven lang mee en scheuren ze niet door extreme temperaturen. Zoals u in dit voorbeeld kunt zien, kunnen eiken kasten worden gebruikt als opslagruimte voor keukengerei en als extra werkblad dat netjes onder de grill past.

Kunststof ladeblokken

Dit type kast ziet er misschien niet zo aantrekkelijk uit als de andere, maar het is een perfect functionele keuze en kan worden gevonden tegen spotprijzen. Deze kasten hebben een geïntegreerde opslagruimte voor plastic bakjes en duurzame laden die een paar jaar meegaan. Als u dit type kast mooi vindt, maar liever van bamboe, moet u dit voorbeeld eens bekijken.

Voorraadkast

Dit is een fantastische keuze als u van plan bent uw keuken volledig gevuld te houden met verse groenten, vlees en marinades. Deze kasten zijn ook geweldig voor het opslaan van keukengerei, snijplanken, en grillen tools.

10. Ikea buitenkeuken

IKEA staat bekend om zijn eigentijdse maar betaalbare meubels, maar wist je ook dat ze complete kits verkopen om stijlvolle en functionele grillstations te creëren? De ‘Grill House’ serie is er in verschillende maten en stelt doe-het-zelvers in staat om te besparen op het gedoe om elk apparaat apart aan te schaffen en in hun tuin te laten passen.

Ikea staat ook bekend om zijn lage prijzen (en degelijk design, als dat je stijl is), dus het is logisch dat ze willen uitbreiden naar de wereld van keukens. Hun nieuwste collectie heet Luröy en is tot nu toe verkrijgbaar in Australië, Canada en Europa.

11. Plannen voor buitenkeukens

Veel buitenkeuken plannen zijn beschikbaar op het internet, maar als je op een budget, moet je waarschijnlijk vasthouden aan vooraf ontworpen kasten sets of recyclen houten eenheden die vaak kan worden gevonden bij de lokale recycling centra.

Als u uw buitenkeuken vanaf nul wilt maken, zijn er genoeg online bronnen die u laten zien hoe u een aangepaste en functionele keuken kunt maken die ideaal is om te grillen en gasten te ontvangen.

Als u een doe-het-zelver bent en geniet van het proces van het bouwen van uw meubels, dan is het misschien mogelijk voor u om een buitenkeuken vanaf nul te bouwen. Als dit is wat u in gedachten had, hebben we enkele geweldige voorbeelden gegeven die u hopelijk een aantal geweldige ideeën zullen geven.

12. Buitenkeuken kasten

Buitenkeukenkasten kunnen worden gemaakt van veel verschillende materialen zoals kunststof, metaal, bamboe, beton en steen – sommige betaalbaarder dan andere. Hier zullen we de voor- en nadelen van elk type onderzoeken, zodat u kunt beslissen welke stijl het beste zal werken voor uw buitenkeuken.

Als u niet de moeite wilt nemen om een ontwerper en aannemer in te huren voor uw nieuwe buitenkeuken, dan zijn er talloze plannen beschikbaar op het internet. Deze zijn ontworpen om u een duidelijk idee te geven van wat er komt kijken bij het bouwen van uw buitenkeuken, inclusief de kosten en de tijd die het kost om het te voltooien.

Een van de eerste dingen waar u aan moet denken is het aantal mensen dat de buitenkeuken gaat gebruiken. Om alles overzichtelijk te houden kunt u denken aan een apart aanrecht per persoon en voldoende opbergruimte. De standaardgrootte van uw buitenkeuken moet geschikt zijn voor een grill en 2-4 kookplaten tegelijk.

13. Onderhoud van je buitenkeuken

Stel dat u van plan bent veel tijd door te brengen in uw buitenkeuken. In dat geval is het essentieel om het nodige onderhoud te doen om uw grill of bederfelijke producten fris en schoon te houden met regelmatige schoonmaak en ontsmetting. Het lijkt misschien een karwei, maar het is essentieel om uw grill in goede conditie te houden, zodat u geen risico loopt op verwondingen of ongelukken tijdens het koken.

De buitenkeuken ontwerp dat u kiest moet passen bij de stijl van uw huis en achtertuin, terwijl ook een weerspiegeling van uw smaak. U kunt kiezen uit veel verschillende stijlen, kleuren en materialen bij het ontwerpen van een buitenkeuken, rekening houdend met de kosten en de hoeveelheid tijd die u wilt uw buitenkeuken te onderhouden.

Een goed geplande buitenkeuken zal een ruimte zijn die aan al uw wensen voldoet, of het nu alleen een grill is of een hele kookruimte met een ingebouwd dakraam en natuurstenen aanrechtbladen. Onderzoek deze opties om tot een ontwerp te komen dat voor u werkt.

Er zijn veel voordelen van een buitenkeuken, wat een van de grootste redenen is waarom huiseigenaren wereldwijd ervoor kiezen om ze op hun patio’s en terrassen te installeren. U moet echter niet vergeten dat er een regelmatig onderhoud bijhoort, omdat deze apparaten zullen worden blootgesteld aan de elementen elke keer dat ze worden gebruikt.

Nu u expliciet weet met welke dingen u rekening moet houden bij het bouwen van een buitenkeuken, kunt u op zoek gaan naar een aannemer of buitenkeukenontwerper die u kan helpen.

Comments Off on Buitenkeuken: welke keuken kiezen, prijs, stijlen & ideeën