keukeneiland kookeiland
Keuken

Keukeneiland: wanneer kiezen voor een kookeiland in de keuken

Last Updated on February 26, 2022 by

Keukeneiland: wanneer kiezen voor een kookeiland in de keuken

Waarom kiezen voor een kookeiland?

Een kookeiland heeft een groot aantal voordelen. Een van de grootste is dat je er overal bij kunt. Als je een grote keuken hebt, creëer je met een kookeiland een zeer aantrekkelijke en comfortabele ruimte om te koken. Daarnaast is er de mogelijkheid om een eiland met wielen te maken en die zo naar wens te kunnen verplaatsen.

Een keukeneiland of kookeiland is een van de allergrootste keukentrends die we tegenwoordig zien, dus het is zeker een goede investering die niet mag ontbreken in je keukenontwerp.

keukeneiland kookeiland
keukeneiland kookeiland

Photo by Collov Home Design on Unsplash

Wanneer kiezen voor een keukeneiland

Zoals de naam al doet vermoeden, is een kookeiland een werkoppervlak dat van alle vier zijden toegankelijk is. Het is niet aan een muur verankerd. Meestal bevindt het zich in de buurt van het gebied waar voedsel wordt bereid of in het midden van de keuken. Hierin kun je een set meubels opnemen om voorwerpen uit je keuken te ordenen en op te bergen.

Kookeilanden zijn ideaal voor open keukens. Ze zijn niet alleen een functioneel element, maar creëren ook een verbinding tussen twee verschillende ruimtes, zoals de woonkamer en de keuken. Ze zijn een scheidingselement dat steeds vaker wordt gebruikt. Je kunt een eiland of schiereiland in een gesloten keuken plaatsen, maar je zult wel rekening moeten houden met de afmetingen van de ruimte om minimale afstanden te kunnen aanhouden.

Tegenwoordig wordt de keuken beschouwd als de belangrijkste ruimte in huis, omdat het een vitaal centrum van het huis is. Een plek om te koken en te eten, maar waar ook wordt gepraat en nagedacht. Als je genoeg ruimte in de keuken hebt, kan een eiland een goede optie zijn.

Is een kookeiland ergonomisch?

Je kunt een aantal maatregelen treffen om een ergonomisch, functioneler en comfortabeler kookeiland te ontwerpen. Als de ruimte het toelaat, is de perfecte afmeting voor een eiland tussen de 250 en 270 cm lang. Een stuk van dit formaat stelt je in staat om de kookzone, een spoelbak en een groot werkoppervlak te installeren. Bovendien kun je een functionele opslagruimte van royale afmetingen ontwerpen, onder andere met laden van verschillende afmetingen en kasten om het recyclingsysteem comfortabel te plaatsen.

Om met comfort en ergonomie te werken, zal het nodig zijn om een keukeneiland te ontwerpen met de juiste hoogte (ongeveer 90 centimeter) waarmee je ongemakkelijke houdingen vermijdt. Gebruik lage krukken voor een standaard werkblad van 90 cm. Voor een hoge kies je liever voor een werkblad van 110 cm. Je kunt ook keukeneilanden gebruiken met werkbladen op verschillende hoogtes, de laagste om comfortabel te kunnen werken en koken en de bovenste om de bar en krukken te plaatsen.

Lees ook: ergonomische keuken

Soorten kookeilanden

Kiezen voor een keukeneiland kan in veel gevallen heel praktisch zijn om ruimtes beter te benutten en ook nieuwe werk- en opbergpunten te creëren. Er zijn verschillende soorten kookeilanden:

Met kachel en afzuigkap. Op een eiland van dit type speelt de kachel een hoofdrol. Daarnaast is ook de afzuigkap in het eiland opgenomen om dampen en geuren goed af te voeren. Het is zeer functioneel en normaal gesproken is het ontwerp vergelijkbaar met de rest van het meubilair.

Met spoelbak. Een eiland met spoelbak wordt voornamelijk gebruikt voor het afwassen en het bereiden van eten. Het heeft een grote ruimte die naast de gootsteen als hoofdwerkgebied kan worden gebruikt.

Ruimtescheider. Om twee ruimtes zoals de keuken en de woonkamer of eetkamer te integreren, kan een eiland dat als scheiding werkt perfect zijn om beide kamers te onderscheiden.

Met dubbele hoogte. Het is ook mogelijk om een kookeiland te kiezen met verschillende hoogtes. Een lagere, die wordt gebruikt voor het bereiden van voedsel, en een hogere, die meestal wordt gebruikt als bar om te eten.

Extra opbergruimte

Eilanden zijn een essentieel onderdeel van grotere keukenontwerpen, omdat ze je in staat stellen je werk- en opslagruimte te vergroten, de eethoek te integreren en een centraal punt te vormen voor de totale ruimte. Een kookeiland dient onder meer als ondersteuning voor voedselbereiding met behulp van het extra werkblad. Het vertegenwoordigt ook een ruimte voor informele maaltijden, met een ruimte onder het aanrecht om de stoelen eronder te schuiven als ze niet worden gebruikt.

Omdat een kookeiland een multifunctioneel element is, is het mogelijk om het op verschillende manieren te ontwerpen: met krukken of stoelen, laden of zelfs vaatwassers, ovens en magnetrons. Zal het voornamelijk dienen als ontbijtbar, een ruimte om gasten te ontvangen, een uitbreiding van de keuken of iets anders? Met deze functie in gedachten kun je beter bepalen hoe je de keuken workflow moet verbeteren ten opzichte van de rest van het beschikbare gebied.

Ingebouwde kookplaat

Er zijn talloze kookeilanden ontwikkeld met ingebouwde kookplaat, ontworpen voor maximale prestaties met de maximaal mogelijke energiebesparing. De meeste kookplaten herkennen niet alleen de aanwezigheid van de potten, maar berekenen ook het draagvlak. Hierdoor is het mogelijk om nóg efficiënter gebruik te maken van energie. Door de pot te verwijderen worden de platen bovendien automatisch losgekoppeld.

Een ingebouwde kookplaat garandeert een toename van de kracht van de geselecteerde plaat. Om de ingebouwde kookplaat optimaal te laten functioneren, is het wel noodzakelijk te zorgen voor een goede ventilatie. De meeste hedendaagse ingebouwde kookplaten regelen automatisch de mate van ventilatie op basis van de bereikte temperaturen. Houd er rekening mee dat, als het eiland is voorzien van een ingebouwde kookplaat, je ook nog een afzuigkap nodig hebt.

Functie van een kookeiland

Het eiland vervult een belangrijke sociale functie, het is een ontmoetingsplaats met familie en vrienden. Daarnaast wordt de persoon die het eten klaarmaakt niet geïsoleerd tijdens de uitvoering van deze taak en voelt hij zich ook niet buitengesloten.

Als het kookeiland is uitgerust met laden of deuren, zal het ook dienen als een extra opslagruimte. Aan de representatieve voorzijde kun je planken monteren en receptenboeken of decoratief servies uitstallen. Het aanrecht op het eiland kan dienen als buffet waar snacks of tapas worden aangeboden of kan ‘s ochtends een cafetaria worden.

Als het eiland de keuken van de woonkamer scheidt, is het de moeite waard als de voorkant naar de woonkamer iets hoger is dan de andere vlakke oppervlakken, om de mogelijke rommel op de werkbladen te verbergen.

Afmetingen van een keukeneiland

Een keuken die groot genoeg is voor een eiland, moet minimaal 4 meter lang zijn. Idealiter zou een eiland rekening moeten houden met 120 centimeter vrije ruimte eromheen, zodat er voldoende ruimte overblijft om apparaten te openen en te hanteren en om mensen comfortabel te laten lopen. De hoogte van een eiland is meestal 90 of 100 centimeter hoog.

De eerste is een comfortabele hoogte om mee te werken en de tweede maakt het mogelijk om een stang voor verhoogde stoelen te integreren. De 100 centimeter hoge eilanden hebben meestal twee niveaus voor een aparte zit- en werkruimte. Tweelaagse eilanden zorgen voor creatievere ontwerpen en variaties, maar eilanden met één hoogte zijn eenvoudiger en zorgen voor meer uniformiteit.

Comments Off on Keukeneiland: wanneer kiezen voor een kookeiland in de keuken