boeket vers houden
Tuin en planten

Hoe een boeket zo lang mogelijk vers houden? Snijbloemen tips!

Last Updated on February 26, 2022 by

12 Tips om je boeket bloemen nog langer mooi te houden:

Koop je af en toe wel eens een mooie boeket bloemen voor jezelf? Of krijg je af en toe weleens een fleurig boeket? Het maakt helemaal niet uit maar je wil er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Daarom geven we je hier een heleboel tips om die mooie bos met snijbloemen lang mooi te houden.

boeket vers houden
boeket vers houden

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Zo snel mogelijk weer in het water zetten

Je bent net in de winkel of tuincentrum geweest en jezelf getrakteerd op een mooie bos bloemen. Heel erg leuk maar om ervoor te zorgen dat je bloemen lang mooi en goed blijven moet je de tijd dat ze niet in het water zitten zo kort mogelijk houden. Leg ze niet eerst een paar uur op het aanrecht om ze vervolgens dan pas in een vaas te schikken. Het liefst zo snel mogelijk na thuiskomst. Heb je echt geen tijd om ze direct in de vaas te zetten vul dan een emmer of de spoelbak bij het aanrecht met lauwwarm water en zet je boeket daar tijdelijk even in.

Een schone vaas

De vaas waar je de bloemen in wil zetten moet goed schoon zijn. Gebruik altijd een schone vaas en maak deze voor gebruik nog even een keer goed schoon. Je kan de vaas reinigen met een schoonmaakmiddel of er zijn ook mensen die de vaas met wat chloor reinigen. Het is ook belangrijk om tussendoor de vaas goed om te spoelen met water en schoon te maken. Dit zorgt er echt voor dat je langer met plezier van de bloemen kan genieten.

De juiste hoeveelheid lauw water geven

Kijk ook goed naar de juiste hoeveelheid water. Kijk hoever de stelen in het water staan en zorg ervoor dat de onderste bladeren niet in het water hangen. Daarnaast moet je ook goed opletten dat je geen koud water aan je bloemen geeft. Het is beter om lauwwarm water in de vaas te doen. Ook daarmee houd je de bloemen langer mooi.

Om de paar dagen het water verversen

Ververs ook op tijd het water. Het is namelijk zo dat bloemen schoon water heel fijn vinden. Ook kan het water na verloop van tijd wat verkleuren en als je het helemaal niet ververst dan gaat het op een gegeven moment ook echt een beetje stinken. Om de paar dagen even schoon water geven en je bloemen blijven veel langer goed.

De bloemen schuin afsnijden

Aan de onderkant van de steel van een bloem (het gedeelte dat is afgesneden) zit als het ware een kleine opening vergelijk het maar even met een wond. Die vanzelf weer wat dichtgroeit als de bloemen even niet in het water staan. Om ervoor te zorgen dat die wond weer terug opengaat en de bloemen voldoende water op kunnen nemen moet je ze schuin afsnijden en niet met een schaar afknippen maar echt even met een scherp mes.

Haal de onderste bladeren eraf

Haal de onderste bladeren eraf voor je het boeket in de vaas zet. Als de bladeren in het water hangen gaan op een gegeven moment de stelen echt een beetje wegrotten. Dit komt omdat via de bladeren de bacteriƫn veel meer kunnen verspreiden. Het is daarom beter om ze te verwijderen.

De vaas niet in de buurt van de fruitschaal of rook van sigaretten neerzetten

Wil je de bloemen in de vaas langer mooi houden zet de vaas dan niet in de buurt van de fruitschaal of bij sigarettenrook. Deze soort gassen zorgen ervoor dat je minder lang plezier beleeft aan je bos bloemen.

Geef je bloemen de juiste plek

Zet je de bloemen op een plek waar het tocht of waar het heel warm is? Dan is de kans vrij groot dat je de verwelkte bloemen snel weg kan gooien. Zoek een goede plek dan heb je langer plezier van je prachtige boeket.

Een beetje snijbloemenvoeding erbij

Wat ook helpt om de levensduur van je bloemen te verlengen is snijbloemenvoedsel aan het water toevoegen. Door de voedingsstoffen die de bloemen opnemen blijven ze langer mooi en gaan ze niet zo snel al verwelken.

Kijk en neem bloemen die wat langer mooi blijven

Rozen zijn prachtig maar over het algemeen genomen blijven die niet zo heel lang mooi. Maar en er zijn andere soorten snijbloemen die wel wat langer mooi blijven. Bij het kopen van een boeket kan je hier uiteraard ook een beetje opletten of rekening mee houden.

Een drupje afwasmiddel of een aspirientje in het bloemenwater

Heb je geen snijbloemenvoeding dan kan je ook het volgende doen een aspirientje in het water doen of een drupje afwasmiddel. Daarmee verleng je ook de levensduur van je mooie bos bloemen.

Chloor of een koperen muntje in het water

Net als bij de vorige tip leveren chloor en een koperen muntje ook een bijdrage aan het langer mooi houden van een bloemen. Ook dit kan je gebruiken om een bos bloemen langer fleurig en mooi te houden.

Comments Off on Hoe een boeket zo lang mogelijk vers houden? Snijbloemen tips!