planten balkon bloemen
Tuin en planten

De leukste planten voor op je balkon

Last Updated on February 26, 2022 by

De leukste planten voor op je balkon

planten balkon bloemen
planten balkon bloemen

Photo by Hoang Thanh on Unsplash

Kleurrijke planten die goed zullen gedijen op je balkon.

Of je nu een groot, zonovergoten dakterras op een hoogbouw hebt, of een klein, schaduwrijk balkon, het is gemakkelijk om de ruimte uitnodigender te maken met een paar planten.

Deze selecties passen zich goed aan het leven in een container aan, plus ze zullen standhouden in de verhoogde hitte en wind van hun verhoogde locatie.

Hier zijn enkele eenvoudige dingen om in gedachten te houden om je balkontuin die groene muren , plantenbakken en hangende manden te geven die je altijd al wilde hebben.

Is je balkon gericht naar het zuiden of niet?

Als jouw balkon, terras of buitenruimte het grootste deel van de dag naar de zon kijkt , dan is de enige optie om volle zonminnende planten te selecteren, die winterhard zijn en in de zomer de hete directe zon kunnen weerstaan.

Hetzelfde concept is van toepassing op ruimtes die bijna geen licht ontvangen, waarvoor schaduwminnende planten nodig zijn om het te laten werken.

Planten die van de zon houden:

  • Vetplanten en cactussen
  • Sansevieria
  • Bromelia
  • Agaves
  • Rozemarijn
  • Lavendel

Planten die van de schaduw houden:

 • Vredeslelie
 • Vioolblad vijg
 • Gouden rietpalm
 • Varens
 • Monstera deliciosa

Hangende balkonplanten en bloeiende bloemen

Ook bloemen zijn van groot belang bij het ontwerp van je balkon. Ze dienen niet alleen als decoratie, maar ze kunnen een kamer beschermen tegen overmatig zonlicht en zomerse hitte, stof en lawaai van de grote stad.

Hangende balkonplanten die weelderig bloeien zijn als een prachtige kleurenpallet tegen de muren van gebouwen, waardoor ze eleganter en pittoresker worden.

Het onderhouden van bloemen en planten op een klein balkon kan echter een lastige taak zijn. Tenzij je creatief wordt.

Werken met ruimtebesparende verticale balkonbakken is een van de beste opties als je waardevolle ruimte wilt besparen. Verticale plantenbakken zijn praktisch, functioneel en een zeer creatieve manier om je balkon in stijl te decoreren .

Je balkonplanten beschermen

Een andere factor waarmee je rekening moet houden bij het succes van een balkontuin, is de extra wind waar de planten de dupe van zullen worden.

Voor het verzorgen van een balkon met een dergelijk probleem is extra water nodig omdat de bladeren sneller uitdrogen dan die op grondniveau.

De beste optie is om de planten en hun containers te groeperen zodra ze zijn geselecteerd, met de hogere planten naar achteren en de kleine naar voren.

Door de planten te groeperen, zal het verlies van water veel minder zijn dan wanneer ze afzonderlijk van elkaar zouden worden geplaatst en ook de impact van de wind verminderen. Voor extra bescherming kun je je balkon bekleden met bamboescherm of iets dergelijks.

Zo style je je balkontuin!

Hoewel het bloeien en overleven van planten belangrijk is, vraagt de inrichting van je balkon toch ook enige aandacht.

Als het gaat om het inrichten van je balkon, is simpel altijd beter, want er is niets erger dan een overvol balkon met 50 potplanten die elke centimeter ruimte in beslag nemen en je dan niet de ruimte geven om te bewegen.

Kies een gebied om de planten te groeperen als potplanten je decoratiekeuze zijn. Plaats elke potplant op verschillende niveaus met een kruk of zelfs een kleine plank om een ​​functie toe te voegen.

Voor degenen die er niet alleen effectief uitzien, maar geen ruimte innemen en je dat junglegevoel geven, is een reeks weelderige en trapsgewijze planten de juiste keuze als je weinig ruimte hebt.

Kies potten en plantenbakken die passen bij je interieur of kleurenpalet, je buitenruimte is immers net zo belangrijk als de woonkamer en eetgedeelte. Als de aantrekkingskracht van je buitenbalkon net zo comfortabel en vertrouwd is als je woonruimtes, dan is het er fijn vertoeven!

 

Lees ook: heerlijk geurende kamerplanten

Lees ook: moestuinieren op je balkon

Lees ook: Dahlia’s in potten

Comments Off on De leukste planten voor op je balkon