huisdieren veilige planten
Tuin en planten

Veilige kamerplanten voor huisdieren (honden, katten)

Last Updated on February 26, 2022 by

Veilige kamerplanten voor huisdieren (honden, katten…)

Het kiezen van kamerplanten voor honden en katten

Een interieur ziet er meteen triest uit als er geen planten in staan. Maar als je je huis deelt met een huisdier, een kat of een hond, zal de vraag naar de giftigheid van planten snel opkomen.

Gelukkig zijn veel planten onschadelijk voor je huisdieren en net zo decoratief als de andere. Dus: ontzeg jezelf dit heilzame groen niet maar maak andere keuzes!

huisdieren veilige planten
huisdieren veilige planten

Photo by Inna Yatsun on Unsplash

Veilige kamerplanten kiezen voor je kat

Madagaskar citroengras

Deze kruidachtige plant met lange, geribbelde bladeren is een aromatische plant waarvan de bladeren een delicate citroengeur verspreiden.

Het is een tropische plant en houdt dus van warmte en licht. Hij moet worden geplant in tamelijk rijke grond die lichter is gemaakt met zand.

Het Madagaskar citroengras heeft gedurende het hele groeiseizoen een ruime hoeveelheid water nodig.

De geur schijnt een kalmerend effect te hebben op katten, zozeer zelfs dat sommigen graag een dutje doen in de pot!

Catnip (kattenkruid)

Wanneer katten moeten zuiveren, zullen ze de bladeren van je planten aanvallen en eraan knabbelen.

Catnip is de naam die gegeven wordt aan een verscheidenheid van grassen waar katten op kunnen kauwen om te verteren of om haarballen te verdrijven.

Een van de meest voorkomende soorten kattenkruid die in tuincentra te vinden zijn, is minigerst, Hordeum dat decoratief is door zijn gazonachtige uiterlijk.

Andere grassen die worden aangeboden zijn tarwe, haver, enz. Opmerking: katten eten gras niet alleen om te zuiveren, maar het verschaft hun ook vezels en foliumzuur, die in hun vleesetende voeding ontbreken.

De Beaucarnea

Deze plant heeft zowel een robuuste stam die als krabpaal voor de kat kan dienen als lange, afhangende bladeren die je viervoeter urenlang zullen vermaken.

De bladeren zijn ook scherp en taai, maar de kat zal er dol op zijn omdat ze de resten van zijn maaltijden verwijderen die tussen zijn tanden vast komen te zitten.

De olifantsvoet is ook een gemakkelijke plant om te kweken! Hij moet dicht bij een lichtbron worden geplaatst en regelmatig water krijgen, maar laat de grond tussen twee gietbeurten uitdrogen.

Japanse zegge

Het zijn de bladeren van deze zegge die katten en honden aanspreken. Ze gebruiken ze op dezelfde manier als die van de olifantsvoet, namelijk als tandenborstel!

Deze soort, is uitstekend geschikt om in een pot te worden gekweekt. Zijn grafisch wintergroen gebladerte brengt licht en beweging in een interieur en is zo gemakkelijk te verzorgen dat je zou vergeten dat hij bestond als hij niet zo mooi was!

Aromatische kruiden

De kruidentuin in je keuken is van je! Deze planten zijn veilig voor katten en honden. Maak dus kleine potjes met citroenmelisse, munt, lavendel, salie en tijm, vooral omdat sommige daarvan nuttig zijn voor katten en honden.

Tijm, bijvoorbeeld, is een krachtig antisepticum dat helpt bij het elimineren van darmparasieten die deze kleine katachtige kan binnenkrijgen. Lavendel heeft een kalmerend effect op katten. Munt, daarentegen, verspreidt een geur die aanzet tot interactie.

Planten die veilig zijn voor je hond

Als je hond de uiteinden van je groene planten begint op te eten, is dat meestal omdat hij moet zuiveren, net als een kat.

Neem hem mee voor een wandeling en laat hem zich uitleven op vers gras! Natuurlijk zijn er ook kamerplanten die hij bijzonder aantrekkelijk vindt.

De Saintpaulia

Je hond kan altijd aan een blaadje van het zogenaamde Afrikaans viooltje gaan snuffelen of zelfs knabbelen, het is absoluut veilig!

Zijn ronde, gebogen bladeren omringen charmante, felgekleurde bloemen wanneer ze aan het licht worden blootgesteld. Wanneer je water geeft, zorg er dan voor dat de bladeren niet nat worden.

Phalaenopsis

Zoals alle orchideeën is de phalaenopsis niet giftig voor zoogdieren (veel van deze soorten zijn ook eetbaar!).

Het is een van de gemakkelijkste orchideeën om te kweken: regelmatige, maar matige watergift, milde kamertemperatuur, licht en geen tocht.

Adiantum

Het capillair is niet giftig voor honden. In feite zijn de meeste varens onschadelijk voor uw kleine harige vrienden. Zeer fijn en licht, wordt deze varen ook wel “venushaar” genoemd.

Opstellen op een lichte plaats zonder direct licht, tamelijk koel, je zorgt ervoor dat het substraat van het capillair nat blijft (zonder zompig te worden).

Comments Off on Veilige kamerplanten voor huisdieren (honden, katten)