planten vensterbank
Tuin en planten

Deze planten doen het fantastisch op de vensterbank

Last Updated on February 26, 2022 by

Deze planten doen het prima op de vensterbank!

Planten voor jouw vensterbank

We willen allemaal ons eigen plekje zo mooi en gezellig mogelijk maken. Planten zijn altijd een mooie toevoeging. Er zijn verschillende planten ideaal als mooie toevoeging aan het interieur. In deze tekst zal ik hier een beetje bij helpen door wat planten te noemen die graag een plek hebben op een zonnige vensterbank en planten die liever in de schaduw blijven.

planten vensterbank
planten vensterbank

Photo by Natalia Ventskovskaya on Unsplash

Zonnige vensterbank

Iedereen heeft in huis die ene plek die veel zon vangt. Vaak is dat de vensterbank aan de voorkant van het huis waar de zon het grootste deel van de dag aanwezig is. Deze vensterbank kan dan mooi gevuld worden met planten die leven van zon, zodat deze een lange tijd mee kunnen gaan.

Lees ook: deze planten houden van zon

Ideale planten voor een zonnige vensterbank

Aloë vera

De aloë vera plant is een vetplant die erg mooi staat op een erg zonnige plek, dus op die zonnige vensterbank kan deze zeker plaats nemen.

De plant heeft vrij weinig water nodig en zuivert de lucht in de omgeving, wat uiteindelijk ook goed is voor de bewoners.

Geen duur luchtzuiveringsapparaat nodig! Begin met de aloë vera plant op een niet al te zonnige plek, de plant heeft wat tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving.

Cactus

Een cactus is vaak te vinden in de zonnige en droge woestijn. Vrij duidelijk dat dit een plant is die de zon wel kan hebben.

De cactus is in vele verschillende varianten te verkrijgen dus geen gebrek aan keuze. Daarbij is deze plant onderhoudsvriendelijk.

Ben jij iemand die de planten wel eens vergeet water te geven, dan is de cactus perfect voor jou! Deze plant heeft amper water nodig.

Kruiskruid

Kruiskruid is net als de aloë vera een vetplant die de volle zon wel kan waarderen. Het verschil tussen de twee is dat het kruiskruid wel regelmatig water nodig heeft en een stuk groter kan worden, dus misschien goed om te weten dat deze plant niet voor altijd op de vensterbank kan blijven.

Woestijnroos

De naam bevat het woord woestijn, wat misschien het vermoeden al bevestigd dat deze plant goed tegen zonlicht kan.

De groen-rode bladeren zullen roder kleuren naarmate deze plant meer zonlicht krijgt. Dit is niet een plant die per se bloeit door de zon, maar kan deze wel goed verdragen. Wil je een plant die mooi bloeit, dan is dit niet de keuze voor jou.

Vensterbank in de schaduw

De meeste planten groeien het beste bij de aanwezigheid van zonlicht. Zonder zonlicht sterven de meeste planten zelfs af, maar er zijn verrassend genoeg planten die het juist beter doen in de schaduw of met weinig licht.

Deze planten houden van schaduw

Deze planten hebben weinig licht nodig

Vrouwentong

De vrouwentong is een plant die niet alleen mooi is om naar te kijken. Deze plant doet het goed in zowel de zon als de schaduw, dus kan zeker op een vensterbank in de donkere kant van de kamer. Deze plant werkt ook net als de aloë vera om de lucht te zuiveren en vochtigheid in de kamer te regelen.

Dit is echt een plant die niet kapot te krijgen is, dus hier kun je een erg lange tijd van genieten.

Lepelplant

De lepelplant is een plant met witte bloemen die de vorm van lepels hebben, vandaar uiteraard de naam. De plant groeit voelt zich het meest thuis in een donkere, warme en vochtige ruimte.

Dit is wel een plant die vrij veel aandacht vereist, aangezien deze erg veel water nodig heeft. Hij mag niet al te lang in droge grond staan, dus regelmatig water geven is een vereiste.

Philodendron

De philodendron is vrijwel de makkelijkste plant om te verzorgen. De plant groeit het best op een plek met schaduw en houdt niet van te veel water.

De plant kun je dus in principe op elke plek in de kamer zetten waar de zon niet komt en een aantal keer water geven. Hele mooie toevoeging zou ik zeggen!

 

Let trouwens goed op waar je de planten zet, er zijn verschillende kamerplanten die giftig zijn voor katten (giftige planten voor katten) en honden (welke planten zijn giftig voor honden), dus check dit altijd grondig!

Comments Off on Deze planten doen het fantastisch op de vensterbank