geld besparen tuin
Tuin en planten

25x Geld besparen bij tuinieren: dit bespaart je flink veel geld!

Last Updated on February 28, 2023 by

Tuinieren is een geweldige manier om schoonheid en leven in uw huis te brengen, maar het kan ook behoorlijk duur worden. Er zijn veel manieren om geld te besparen tijdens het tuinieren en toch de tuin te hebben die u wenst.

Ik ben zelf sinds ik hier woon, echt gek geworden op tuinieren. Helaas brengt dat altijd wel een hoog kostenplaatje met zich mee… mijn groeiende dahlia-collectie en tulpencollectie helpt daar alvast al niet aan mee. Daarom ben ik ook heel erg bezig om tegelijkertijd wel veel geld te besparen in de tuin, waar dat kan.

geld besparen tuin
geld besparen tuin

Geld te besparen bij tuinieren:

1. Begin klein – Je hoeft niet meteen je hele tuin vol te zetten met planten. Begin met één of twee projecten tegelijk, zodat je jezelf niet financieel overweldigt.

2. Rondkijken – Vergelijk de prijzen van soortgelijke artikelen bij verschillende winkels voordat je aankopen doet. Vergeet niet om ook op internet te kijken!

3. Hergebruik materialen – Zoek creatieve manieren om materialen uit andere delen van uw huis te hergebruiken, zoals oud servies of blik als plantenbakken of randen.

hergebruiken tuin
hergebruiken tuin

4. Koop in bulk – Als je meerdere planten nodig hebt voor een project, koop ze dan in bulk om geld te besparen op individuele planten.

5. Begin met zaden – Het kopen van planten kan duur zijn, dus begin met zaden en zie je tuin groeien!

6. Ruil met vrienden – Kijk of iemand in je vriendenkring overtollige planten heeft die hij of zij zou willen afstaan in ruil voor iets anders.

7. Ruil of leen voorraden – Vraag rond om te zien of iemand extra gereedschap of voorraden heeft die hij bereid is uit te lenen of te ruilen.

8. Composteren – Thuis composteren is een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat u het maximale uit uw afval haalt.

9. Zoek naar kortingen – Veel winkels bieden korting op planten en benodigdheden, dus kijk in de uitverkoop voordat u iets koopt.

10. Wees creatief met containers – Gewone bloempotten zijn geweldig, maar je kunt ook dingen als oude emmers of banden gebruiken als plantenbakken.

recycleren tuin
recycleren tuin

11. Gebruik inheemse planten – Inheemse planten hebben doorgaans minder onderhoud en water nodig dan uitheemse soorten, waardoor u op de lange termijn geld bespaart.

12. Koop gebruikt gereedschap – Gebruikt gereedschap kopen is een gemakkelijke manier om geld te besparen zonder aan kwaliteit in te boeten. U kunt ze vaak vinden op werfverkopen of online marktplaatsen zoals Craigslist of eBay.

13. Probeer droogtetolerante planten – Door droogtetolerante planten te planten kunt u geld besparen op uw waterrekening.

14. Zorg goed voor uw tuin – Als u uw tuin gezond houdt, voorkomt u dat deze duur onderhoud of reparaties nodig heeft.

15. Denk vooruit – Heb een plan voor hoe u wilt dat uw tuin er in de toekomst uitziet, en zorg ervoor dat uw aankopen van vandaag in dat plan passen. Zo voorkomt u dat u dingen koopt die u later niet nodig hebt.

16. Gebruik een zadenbibliotheek. Bij ons in de buurt is er een zadenbibliotheek (naja, in de buurt… het is wel een eindje fietsen helaas) waar je zelf zaden kan gaan halen (gratis). Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je er weer zaden bij plaats voor anderen.

17. Word lid van een gemeenschapstuin. Gemeenschapstuinen worden steeds populairder en veel steden hebben ze nu. Het is een geweldige manier om mensen te ontmoeten, geld te besparen op planten en gratis of met korting toegang te krijgen tot gereedschap.

18. Gebruik druppelirrigatie in plaats van sprinklers – druppelirrigatie is veel efficiënter dan traditionele sprinklersystemen, en het kan u helpen water te besparen en op de lange termijn geld te besparen.

geld besparen in je tuin 2
geld besparen in je tuin 2

19. Ga naar plantenswaps en plantenruilbeurzen – Plantenswaps zijn evenementen waar mensen hun extra planten uit hun tuin meebrengen om te ruilen met andere tuiniers. Dit is een gemakkelijke manier om gratis of met korting planten te krijgen en nieuwe vrienden te maken! Ik ga over enkele maanden naar mijn allereerste plantenruilbeurs en kan niet wachten!

20. Heb geduld – Laat je niet verleiden om het eerste te kopen wat je ziet. Neem de tijd en kijk rond voordat u een aankoop doet.

21. Onderzoek – Voordat u nieuwe planten koopt, moet u ze onderzoeken. Controleer hun behoeften aan water, licht en grond om er zeker van te zijn dat u ze in uw tuin kunt gebruiken.

22. Koop bij kwekerijen of zaadbanken – Vaak hebben plaatselijke kwekerijen en zaadbanken goede aanbiedingen voor benodigdheden en planten, en ze kunnen ook nuttig advies geven.

23. Kweek van stekken – In plaats van een geheel nieuwe plant te kopen, kun je proberen deze te kweken van een stek! Het is meestal veel goedkoper dan de aankoop, en het is leuk!

hoe bespaar je geld in de tuin
hoe bespaar je geld in de tuin

24. Beperk het gebruik van chemicaliën – Het gebruik van te veel chemicaliën of meststoffen kan schadelijk zijn voor uw planten en duur. Probeer natuurlijke alternatieven zoals compost, mest of mulch.

25. Hergebruik potten en bakken – In plaats van telkens een nieuwe pot te kopen als je iets wilt planten, kan je beter een oude pot gebruiken! Zorg er wel voor dat er drainagegaten in de bodem zitten, zodat het water kan ontsnappen. En, ontsmet je bloempotten voordat je er een andere plant en potgrond in zet!

Met deze 25 tips kunt u een mooie en betaalbare tuin aanleggen. Of u nu net begint of al jaren tuiniert, geld besparen is altijd een belangrijke factor bij het plannen van een project. Met een zorgvuldige planning en budgettering is het mogelijk om een prachtige tuin aan te leggen zonder de bank te breken. Begin dus vandaag nog aan je droomtuin!

Als je deze tips volgt, kunt u een prachtige tuin aanleggen zonder de bank te breken! Met planning en creativiteit kunt u een prachtige buitenruimte creëren en tegelijkertijd geld besparen.

Comments Off on 25x Geld besparen bij tuinieren: dit bespaart je flink veel geld!