meer bijen in de tuin
Tuin en planten

Hoe krijg je meer bijen in de tuin? 15 tips!

Last Updated on February 17, 2023 by

Bijen zijn een essentieel onderdeel van het ecosysteem en ze in je tuin hebben is een geweldige manier om de populatie te stimuleren. Niet alleen zorgen bijen voor honing en andere producten, ze helpen ook bij de bestuiving van bloemen en groenten, waardoor deze kunnen bloeien.

bijen aantrekken tuin
bijen aantrekken tuin

Bijen hebben het steeds moeilijker om te overleven, en alles wat wijzelf kunnen doen in onze tuinen, is mooi meegenomen! Plant bijvoorbeeld zoveel mogelijk biologische planten en bloemen (planten voor bijen, bloemen voor bijen), maak insectenhotels en bijenhotels (zelf een bijenhotel maken), laat kruiden doorschieten tot ze bloemen krijgen en zorg voor doorlopende bloemen in je tuin: zo hebben de bijen seizoenenlang nectar.

Zo had ik vorig jaar in het hartje van de zomer nog wat wilde bloemen gezaaid (de houdbaarheidsdatum van de zaden zou anders vervallen) en wij hadden in augustus en september nog vele nieuwe bloemen in de tuin. En, heel belangrijk, veel bijtjes en vlinders die gelukkig nog wat nectar konden vinden!

wilde bloemen bijen
wilde bloemen bijen

Deze nazomer waren er nog veel te veel bijen omdat het nog lekker warm weer was, maar de bloemen en nectar waren er veel te weinig. Dat zorgde voor veel bijensterfte, dus is het heel belangrijk om nog extra bij te zaaien voor veel nectar in het najaar.

Hier zijn 15 tips om meer bijen in je tuin te krijgen:

Hoe krijg je meer bijen in je tuin

1. Plant een verscheidenheid aan bloeiende planten die op verschillende momenten in het jaar bloeien. Bijen kunnen het hele seizoen door voedselbronnen vinden als er om de paar weken of maanden iets bloeit.

2. Vermijd het gebruik van pesticiden of chemicaliën in je tuin, want die kunnen schadelijk zijn voor de bijen en hun leefomgeving minder gastvrij maken.

3. Creëer habitats voor solitaire bijen door boomstammen met gaten erin geboord, bamboebuizen, of bijenhuizen.

4. Maak een ondiepe kom met water met wat stenen als landingsplaatsen. Bijen kunnen uitgedroogd raken en hebben een betrouwbare bron nodig om uit te drinken.

5. Stop met het vaak maaien van het gazon, want dat verstoort het leefgebied van op de grond nestelende bijen zoals hommels. Laat sommige delen van je tuin meer natuurlijk en onverzorgd worden om deze habitats te bieden.

6. Plant kruiden als lavendel, rozemarijn en tijm, die door hun sterke geur en levendige kleuren aantrekkelijk zijn voor bijen.

7. Kweek inheemse planten die geliefd zijn bij plaatselijke bijen; gebruik deze in combinatie met andere soorten bloemen zodat er een diversiteit aan voedsel is bronnen.

8. Zorg voor nestgelegenheid voor bijen door hout, stro en droge bladeren op beschutte plaatsen te leggen, zoals open schuurtjes of onder bomen.

9. Neem inheemse grassen en wilde bloemen op in uw tuin; deze zijn vaak aantrekkelijk voor bijen omdat ze stuifmeel- en nectarbronnen bieden die andere bloeiende planten niet bieden.

10. Plant klaver, een plantensoort met kleine witte bloemen die een favoriete voedselbron is voor bijen.

11. Zorg ervoor dat al uw planten voldoende toegang hebben tot zonlicht; sommige zoals bernagie hebben volle zon nodig om goed te gedijen en meer bijen aan te trekken.

12. Plant bloemen in clusters in plaats van in rijen, zodat de bijen meer ruimte hebben om zich te verzamelen en meer kans hebben om bijen te vinden.

13. Probeer hybride planten te vermijden; bijen vinden deze minder aantrekkelijk door hun lage nectar- en stuifmeelproductie.

14. Zorg ervoor dat uw tuin minstens twee bijenkasten heeft, want er zijn meerdere soorten bijen die kunnen profiteren van verschillende omgevingen en voedselbronnen in verschillende delen van de tuin.

15. Tot slot: heb geduld! Het kan enige tijd duren voordat de bijen je tuin vinden en zich er vestigen – geef ze wat tijd!

Waarom zijn bijen zo nuttig?

Bijen helpen bloemen en groenten te bestuiven, waardoor deze kunnen bloeien. Ze spelen ook een rol bij de verspreiding van zaden en helpen andere planten zich te verspreiden. Bijen produceren honing en was die kunnen worden gebruikt voor voedsel, gezondheidsproducten, zeep, kaarsen, zalven en meer.

Naast hun directe voordelen zijn bijen essentieel voor het behoud van het evenwicht van het hele ecosysteem. Zonder hen zouden veel planten zich niet voortplanten of tot volle wasdom komen.

meer bijen in je tuin
meer bijen in je tuin

Door deze tips te volgen kan je helpen een bijvriendelijke omgeving te creëren die onze zoemende vrienden voedsel en onderdak biedt!

Maatregelen nemen om de bijenpopulatie te ondersteunen is een gemakkelijke manier om een impact te hebben op zowel je tuin als het milieu in zijn geheel.

Dankzij bijen kunnen we genieten van fruit, groenten en prachtige bloemen die in onze tuinen gedijen. We zijn hen veel dank verschuldigd voor al het werk dat ze doen!

De aanwezigheid van bijen in je tuin is een indicatie dat het ecosysteem gezond is en ook in de toekomst gezond zal blijven. Nodig dus vandaag nog bijen uit in uw tuin en geniet van hun zoemende schoonheid! Je zal er zeker geen spijt van krijgen!

meer bijen in de tuin
meer bijen in de tuin

Bonustip: Als je nog verder wilt gaan, kunt u overwegen bijenkasten in uw tuin te plaatsen. Dit biedt niet alleen een veilig thuis voor wilde bijen, maar je kan ook honing uit de kast oogsten als je dat wilt.

Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat uw tuin na verloop van tijd productief blijft! Plus, het is ongelooflijk lonend om te weten dat je helpt om de bijenpopulaties in uw omgeving in stand te houden. Wie weet is het wel een nieuwe hobby voor jou, imker worden!

De aanwezigheid van bijen in een tuin is essentieel voor de gezondheid en schoonheid ervan, en met deze tips kan je ervoor zorgen dat je tuin een uitnodigende omgeving is voor onze zoemende vrienden. Bijen helpen gedijen is gemakkelijk en lonend – begin dus vandaag nog en geniet van de vruchten (en bloemen!) van je arbeid!

Als je deze tips opvolgt, zou je meer bijen in uw tuin moeten kunnen krijgen en hun overleving moeten kunnen garanderen. Dit zal niet alleen helpen om de bijenpopulatie gezond te houden, maar het zal er ook voor zorgen dat uw tuin er prachtig uitziet met rondzoemende bestuivers!

Lees ook: planten voor bijen

Lees ook: bloemen voor bijen

Lees ook: zelf bijenhotel maken

Lees ook: bomen voor bijen

Comments Off on Hoe krijg je meer bijen in de tuin? 15 tips!