mediterrane kuipplanten overwinteren
Tuin en planten

Mediterrane kuipplanten overwinteren: wanneer moeten ze naar binnen?

Last Updated on March 29, 2022 by

Bescherm mediterrane planten in de winter

Mediterrane kuipplanten overwinteren: wanneer moeten ze naar binnen? Mediterrane planten kunnen zich tijdens de jaarlijkse droge periode goed aanpassen aan de intense hitte. Deze planten zijn niet alleen prachtig, maar zijn ook veerkrachtig.

Om ze goed te laten gedijen in een tuin dat zich bevindt een gebied met een mediterraan klimaat is het essentieel om meer te weten te komen over hun oorsprong, hun evolutie, hoe je ze het beste kunt verzorgen en wanneer je ze bij vorst naar binnen moet brengen.

mediterrane kuipplanten overwinteren
mediterrane kuipplanten overwinteren

Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Hoe mediterrane planten zich aanpassen aan het klimaat

Mediterrane planten passen zich bij waterstress aan door hun bladeren te veranderen. Ze hebben harde en kleine leerachtige bladeren die aan droge klimaten zijn aangepast en zijn in de meeste gevallen groenblijvend. In het droge seizoen kunnen ze soms ook wel hun bladeren verliezen. Vaak zijn de bladeren met een glanzende en dikke vetlaag bedekt.

De huidmondjes zijn geconcentreerd aan de onderkant van het blad en dienen onder andere om de blootstelling van het oppervlak aan lucht te verminderen. Soms raken de bladeren verkleind en wordt de stengel doornig.

Veel van deze mediterrane planten zijn geurig, omdat ze essentiële oliën produceren die herbivoren afstoten. Deze oliën verspreiden zich naar het bladoppervlak, waardoor de transpiratie wordt verminderd.

Een olijfboom in een pot kun je beter beschermen

Een van de nuttigste en populairste mediterrane planten is de olijfboom. Deze groenblijvende boom is erg goed bestand tegen relatief ongunstige weersomstandigheden, zoals extreme hitte of droogte.

Deze zeer langlevende boom wordt erg gewaardeerd en er bestaan verschillende soorten, waarvan de vruchten onder andere wordt gebruikt om er olijfolie van te maken. Hoewel de olijfboom een mediterrane plant is, kan hij met de juiste zorg ook in koudere klimaten gedijen.

Het verdient aanbeveling om je olijfboompje in een grote pot te planten. Dat maakt het namelijk gemakkelijker om hem in de winter binnen te zetten, waar hij goed beschermd is tegen kou en vorst.

Het is daarom het beste om je olijfboompje te plaatsen bij een raam waar de zon schijnt of in een tuin die minimaal zes uur per dag directe warmte krijgt. Er zijn variëteiten van deze bomen die nog gevoeliger zijn voor lage temperaturen, dus als je in een erg koude omgeving leeft, moet je goed nagaan welke soorten bestand zijn tegen kou.

In de winter kan de temperatuur soms wel lager zijn dan 0°C. In dit geval is het beter om je olijfboom binnen te houden, het liefst onder kunstlicht om een evenwichtige kamertemperatuur te behouden of gewoon in de buurt van een radiator, waar hij een goede hoeveelheid warmte kan krijgen. Nadat het koude seizoen voorbij is, kan je je olijfboom weer naar buiten brengen.

Lees ook zeker onze tips over olijfboom verzorgen.

Lang genieten van je passiebloem

De opmerkelijke passiebloem behoort tot de passifloraceae-familie en kent een gestadige en solide groei. De plant staat vooral bekend om zijn heerlijke vruchten en zijn prachtige, gestructureerde en unieke bloemen. De meeste passiebloemsoorten zijn te vinden in Zuid-Amerika.

De eerste Spaanse missionarissen die naar dit werelddeel reisden gebruikten de bloemen om het Bijbelse verhaal van de kruisiging te illustreren in een poging om het christendom naar de inheemse bevolking te brengen. De veelkleurige ring van filamenten symboliseerde de doornenkroon en de meeldraden vertegenwoordigden de vijf wonden.

Plant je passiebloem in een pot om het gemakkelijker te maken hem in de winter naar binnen te brengen. Houd je passiebloem op een temperatuur van 10 °C en zorg voor een goede luchtcirculatie, maar stel de plant niet bloot aan vorst. Deze plant gedijt bij een goede verlichting en heeft normaliter volle zon en een regelmatige bewatering nodig.

Geef je vijgenboom niet te veel water in rustperiode

Een vijgenboom kan bij een goede verzorging al na acht tot tien jaar heerlijke vijgen produceren. Hij is een honderd procent mediterrane plant, maar omdat hij in de herfst zijn bladeren laat vallen en in de winter een sterk vertraagde groei kent, is hij bestand tegen strenge vorst. De vijgenboom kan ook goed tegen temperaturen tot 20ºC.

In de winter kun je de bladeren van je vijgenbomen in pot zoveel mogelijk verwijderen. Geef ze een week voordat je ze binnen wilt brengen geen water meer. Zet ze in de kelder of de garage. Als je ze tijdens de rustperiode te vaak water geeft, kunnen ze gaan rotten. Je kunt je vijgenboom weer naar buiten brengen als de temperatuur in het voorjaar stijgt en de plant nieuwe bladeren krijgt.

Lavendel: in de winter op klaarlichte dag water geven

De lavendel wordt wereldwijd erkend voor zijn onmiskenbare geur. De paarse tinten van de bloemen zijn overal te herkennen. De lavendel is dan ook een van de meest aantrekkelijke planten om er je interieur mee op te fleuren of kleur aan je tuin toe te voegen.

Lavendelplanten die je binnen kweekt hebben ‘s nachts andere temperaturen nodig dan overdag. Ook in de winter hebben ze koelere temperaturen nodig dan in de lente, de zomer of wanneer het herfst is. Tijdens deze seisoenen groeien ze actief. De temperatuurverschillen komen de bloei en de groei van sterk en gezond blad ten goede.

Van de lente tot het midden van de herfst zijn de ideale temperaturen overdag 21°C en ‘s nachts 10-13°C. Van de late herfst tot de winter moeten de temperaturen overdag 15-18°C zijn en ‘s nachts 7-10°C. In de koudere maanden is het aan te raden om op klaarlichte dag water te geven om vochtophoping ‘s nachts te voorkomen en direct op de stengel zonder de bloemen nat te maken.

Minder water voor je agave in de winter

De pita of agave is een vetplant die goed bestand is tegen droogte en dorre grond. Meestal wordt hij buiten gekweekt, waar ze een hoogte van 2 meter bereikt. In koudere klimaten kan deze plant ook in een pot worden gekweekt, waar hij veel kleiner blijft.

Zet hem op een zeer zonnige plaats voor optimale groei. De pita kan echter ook goed groeien als hij niet in de volle zon staat. Houd je hem in een pot, dan moet je ervoor zorgen dat hij niet overmatig wordt bewaterd, omdat dit de plant kan schaden. Zorg voor een goed drainagesysteem.

In de zomer kun je hem eens in de 10 dagen water geven. Breng je potplant in de winter naar binnen en verminder het aantal keren dat je hem water geeft tot eenmaal per maand. Houd hem in een ruimte waar de temperatuur tussen 10-30ºC is.

Comments Off on Mediterrane kuipplanten overwinteren: wanneer moeten ze naar binnen?