alternatief voor buxus
Tuin en planten

9x Alternatieven voor buxus

Last Updated on April 25, 2023 by

Buxussen worden al eeuwenlang gebruikt als een populaire tuinheester vanwege hun aantrekkelijke blad en hun tolerantie voor snoeien. De afgelopen jaren zijn buxusplanten echter steeds kwetsbaarder geworden voor twee belangrijke plagen: de buxusrups en de buxusschimmel.

Daarom zijn tuiniers nu op zoek naar alternatieven voor de buxus, die hetzelfde bieden esthetische kwaliteiten en aanpassingsvermogen, maar met een grotere weerstand tegen ziekten en plagen.

Bye-bye buxus, maar welke mooie alternatieven zijn er dan? Wij zetten graag enkele alternatieven voor je buxus op een rijtje! Als je het beu bent om constant de buxusmot of buxusrups te bestrijden, of buxusschimmel, is het geen slecht idee om je buxus te verwijderen en te kiezen voor een andere struik die je ook mooi in vorm kan snoeien.

Alternatieven voor buxus

Lavendel

Lavendel is een geweldig alternatief voor buxus vanwege de geurige bloemen, het aantrekkelijke gebladerte, de geringe onderhoudsbehoefte en de ziektebestendigheid. Het is ook heel gemakkelijk in verschillende vormen te snoeien voor hagen of vormsnoei.

lavendelstruiken
lavendelstruiken

Rozemarijn

Rozemarijn is een andere uitstekende keuze vanwege het naar rozemarijn geurende blad, de kleine witte bloemen en het geringe onderhoud. Bovendien is hij zeer resistent tegen buxusrupsplagen.

rozemarijn struik
rozemarijn struik

Japanse hulst

Japanse hulst heeft glanzende donkergroene bladeren en helderrode bessen in de winter, waardoor het een aantrekkelijke toevoeging aan de tuin is. Hij is ook zeer goed bestand tegen ongedierte en ziekten, waardoor het een goed alternatief is voor buxus.

japanse hulst
japanse hulst

Cotoneaster

Cotoneaster is ook een goede optie vanwege het aantrekkelijke blad en de mogelijkheid om in verschillende vormen te groeien. De bladeren van deze plant staan bekend als zeer resistent tegen ziekten en plagen, waardoor het een ideale keuze is voor tuinen.

cotoneaster
cotoneaster

Haagliguster

Haagliguster is een uitstekende optie voor een alternatief voor buxus vanwege hun aantrekkelijke, overhangende bladeren en hun eenvoudige onderhoud. Deze planten zijn zeer resistent tegen buxusrupsen en andere plagen en ziekten, waardoor ze ideaal zijn voor tuinen die vaak last hebben van insecten of ziekten.

liguster
liguster

Chinese kamperfoelie (Lonicera spp)

Chinese kamperfoelie is een ander goed alternatief voor buxus vanwege het aantrekkelijke blad en de bloemen die vogels aantrekken. Het is ook bestand tegen ziekten en plagen, waardoor het een goede keuze is voor tuinen.

lonicera kamperfoelie
lonicera kamperfoelie

Taxus

Taxus is een goed alternatief voor buxus vanwege zijn kleine omvang en dichte groeiwijze, en zijn weerstand tegen ziekten en plagen.

Het snoeisel van taxus wordt trouwens ook gebruikt voor chemotherapie! Da’s dus een erg mooi doel om je snoeisel te hergebruiken.

taxus
taxus

Dwergrhododendron

De dwergrhododendron is een uitstekende keuze als buxusalternatief vanwege het aantrekkelijke blad, de geurende bloemen en de weerstand tegen ziekten. Hij verdraagt snoeiwerk en kan gebruikt worden voor hagen of vormsnoei.

alternatief voor buxus
alternatief voor buxus

Osmanthus burkwoodii

Osmanthus burkwoodii
Osmanthus burkwoodii

Kortom, tuiniers hebben nu een verscheidenheid aan plantalternatieven voor buxus die dezelfde esthetische kwaliteiten en aanpassingsvermogen bieden, maar met een grotere weerstand tegen ziekten en plagen. Hoewel veel van deze planten meer onderhoud vergen dan buxus, kunnen ze schoonheid en karakter toevoegen aan elke tuin. Door een van deze opties te kiezen, kunt u helpen ervoor zorgen dat uw tuin bloeit en vrij is van ziekten en plagen.

Comments Off on 9x Alternatieven voor buxus