urban jungle starten
Tuin en planten

Een urban jungle: hoe begin je daaraan?

Last Updated on February 26, 2022 by

Je eigen Urban Jungle creëren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat je mentale gezondheid een flinke boost krijgt als je minimaal 30 minuten per dag doorbrengt in de natuur. `Bos Therapie´ en wandelingen door de natuur zijn deel uit gaan maken van plannen om de mentale gezondheid te verbeteren.

urban jungle starten
urban jungle starten

Photo by Kate Darmody on Unsplash

Het vermindert stress, verlaagt de bloeddruk en zorgt voor een kalme geest. Hoewel we allemaal proberen om meer buitenactiviteiten in ons dagelijks leven te integreren lukt het lang niet altijd om elke dag 30 minuten in de buitenlucht te bewegen.

Lukt dit je ook niet altijd? Overweeg dan eens om de natuur binnen te brengen in de vorm van een urban jungle.

Woon je in een klein appartement in de stad dan betekent dat niet dat je zonder planten en natuur hoeft te leven. Creëer een urban jungle ruimte in je woning om van de voordelen van de natuur in je woning te genieten. Een urban jungle creëren kan in elke setting!

Je urban jungle vormgeven

Voor het vorm geven aan een urban jungle is het essentieel dat je de juiste planten uitzoekt en de beste omstandigheden creëert voor je planten zodat ze kunnen groeien en floreren. Hier zijn alvast een aantal tips om je creativiteit op te wekken:

Gebruik wat je hebt om hier planten op te plaatsen. Denk aan boekenplanken en vensterbanken. Dit zijn prima plekken om je jungle planten op te zetten.

Gebruik haken in het plafond om voor hangplanten een verticale planten plek te creëren.

Gebruik verschillende lagen en structuren. Zet hangplanten hoog op bijvoorbeeld boekenplanken, grote planten en kleine bomen op de grond en alle meer compacte planten op plekken tussenin.

Vergeet je badkamer niet. Een paar tropische planten in je badkamer zullen genieten van de vochtigheid en geven je badkamer net dat beetje spa-gevoel. De beste planten in de badkamer.

Kies voor planten die makkelijk in onderhoud zijn als je niet veel tijd hebt. De jungle zal namelijk snel verdorren als je planten neerzet die veel verzorging en aandacht nodig hebben.

Houd rekening met het licht in je woning

Komt er veel natuurlijk licht je woning binnen door je ramen? Is het de ochtendzon of de middagzon? Of schijnt de zon nooit direct naar binnen in je woning?

Wordt het heet in de zomer en erg koud in de winter? Je zult eerst de omstandigheden in je woning moeten leren kennen voordat je de juiste planten hierbij kunt uitzoeken.

Het helpt om een (mentale) plattegrond van je woning te maken en de verschillende lichtcondities in je huis. Dit zal je helpen om de juiste planten uit te zoeken.

Plant ideeën voor je Urban Jungle

Elke kamerplant is in principe een goede keus voor je eigen urban jungle maar sommige planten brengen je nu eenmaal meer het jungle-gevoel dan andere planten.

Vioolbladvijg

De Vioolbladvijg schreeuwt bijna tropische oase met zijn grote bladeren en uitgestrekte wijnstok-achtige groei.

Lepelplant

De Lepelplant (Spathiphyllum) is voor beginners een moeilijke plant om dood te laten gaan. De plant heeft regelmatig water nodig maar hij zal meteen weer opknappen als je dit een poosje bent vergeten. De plant heeft grote, tropische bladeren, mooie witte bloemen en hij kan vrij groot worden.

Philodendron

De Philodendron is ook een uitstekende keus voor mensen die nieuw zijn op het gebied van plantverzorging of opzoek zijn naar een jungle die weinig onderhoud nodig heeft. De mooie bladeren van de philodendron groeien prachtig naar beneden als je de plant hoog zet. Je kan deze plant ook prima ophangen.

Sanseveria

De Sanseveira is ook een prachtige plant voor je urban jungle. De plant heeft stevige, puntige bladeren en is makkelijk te verzorgen.

Pothos

De Pothos heeft schitterende bladeren en deze komen in verschillende kleuren en patronen. De plant heeft niet veel licht nodig dus is hij geschikt voor de donkere hoeken van je kamer.

Succulenten en cactussen

Succulenten (vetplanten)of cactussen zijn misschien niet direct jungleplanten maar zijn visueel wel erg interessant in je kamer als je een urban jungle gaat creëren. Daarbij zijn deze ook makkelijk te verzorgen. Lees ook:  Succulenten verzorgen.

Lees ook: gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: Luchtzuiverende kamerplanten

 

 

Comments Off on Een urban jungle: hoe begin je daaraan?