welke leibomen kiezen
Tuin en planten

Welke bomen als leibomen?

Last Updated on February 28, 2023 by

Wanneer u beslist welke bomen u voor leibomen wilt gebruiken, zoek dan naar soorten die goed geschikt zijn voor uw teeltomgeving en een gemakkelijk te beheren vorm hebben. Enkele van de beste fruitbomen voor dit doel zijn appel, kweepeer, peer en vijg.

welke leibomen kiezen
welke leibomen kiezen

Welke bomen kunnen leibomen worden?

Fruitbomen als leiboom (leifruit)

Appel is een populaire keuze voor leibomen omdat deze boom veel flexibiliteit biedt wat betreft opleiding en snoeien. Appelbomen reageren ook goed op seizoensgebonden snoei, zodat ze gemakkelijk in de gewenste vorm kunnen worden gehouden.

appelboom leiboom
appelboom leiboom

Kweepeer is een andere populaire keuze omdat hij in het voorjaar sterk geurende bloemen produceert voordat hij in de zomer en de herfst zijn heerlijke vruchten draagt. Perenbomen produceren ook prachtige bloemen, gevolgd door sappige peren die kunnen worden bewaard of vers van de boom kunnen worden gegeten. Vijgen ten slotte zijn relatief gemakkelijk op te leiden tot een leiboom en zal u belonen met zoete, heerlijke vruchten in de zomer.

leiboom perenboom
leiboom perenboom

Deze vier bomen – appel, kweepeer, peer en vijg – zijn niet de enige bomen die geschikt zijn voor leibomen, maar ze behoren wel tot de beste. Met de juiste zorg zullen deze bomen u belonen met geurige bloemen in het voorjaar en heerlijke vruchten in de zomer en het najaar. Dus als u op zoek bent naar een manier om schoonheid en leven aan uw tuin toe te voegen, waarom probeert u dan niet een leiboom te maken? Het zal zeker een succes worden!

Loofbomen als leiboom

Platanen

Wist je dat platanen een van de meest populaire boomsoorten zijn om als leiboom te kopen? Deze grote bomen kunnen in verschillende vormen worden geleid en kunnen zorgen voor privacybescherming of een buitenruimte afbakenen. Platanen zijn ook zeer tolerant voor snoeien en leiden, zodat u ze gemakkelijk in de gewenste vorm kunt houden terwijl ze groeien.

Esdoorns

Als het gaat om bladverliezende bomen voor leibomen, zijn esdoorns een andere geweldige keuze. Deze prachtige bomen maken uw tuin mooier en leveren u in de herfst heerlijke siroop als u een suikeresdoorn hebt! Esdoorns hebben sterke vertakkingen, waardoor ze gemakkelijk tot leiboom te vormen zijn. Ze reageren ook goed op snoeien, dus u zult niet veel moeite hebben om ze in de gewenste vorm te houden terwijl ze groeien.

Haagbeuk

Haagbeuk is een andere goede keuze voor leibomen. Het is een relatief kleine boom die in tuinen kan worden gekweekt en in het voorjaar prachtige gele bloemen geeft. De takken van deze boom vormen een gelijkmatig, gestreept patroon wanneer hij als leiboom wordt geleid, waardoor het een geweldige optie is voor formele tuinruimtes. De haagbeuk reageert goed op snoeien, dus u zult er geen moeite mee hebben om hem na verloop van tijd in de gewenste vorm te houden.

Welke soort leiboom u ook kiest, ze vereisen allemaal grondige verzorging en regelmatig snoeien of leiden om de gewenste vorm en grootte te bereiken. Met het juiste onderhoud zullen uw leibomen u jaar na jaar belonen met schoonheid en heerlijke vruchten! Dus waarom zou u het niet eens proberen?

Crape mirte

Mirten zijn een andere populaire keuze voor leibomen. Ze zijn heel gemakkelijk te leiden en bieden in de zomer prachtige kleuren met hun levendige roze of witte bloemen. Mirten zijn ook relatief snelgroeiend, zodat u uw leiboom snel op grootte kunt brengen.

Dus als u op zoek bent naar een manier om schoonheid en leven aan uw tuin toe te voegen, kan een leiboom precies het juiste zijn! Met de juiste verzorging en het juiste onderhoud geven deze bomen geurende bloemen in de lente en heerlijk fruit in de zomer en de herfst. Waarom probeert u niet eens een leiboom met appel, kweepeer, peer of vijgen? Of als loofbomenplatanen, esdoorns of crape myrtles? Ze zijn zeker een succes!

Els

Ook een mooie boom als leiboom, de els!

els leiboom
els leiboom

Belangrijk bij leibomen

Bij het maken van uw leiboom is het belangrijk te onthouden dat, hoewel de bomen in bijna elke vorm of ontwerp kunnen worden geleid, ze altijd ten minste één leiderstak moeten hebben. Deze tak moet niet te veel worden teruggesnoeid, zodat hij sterk genoeg blijft om de andere takken tijdens het leiden te ondersteunen. Bovendien moet elke tak gelijkmatig over het frame worden verdeeld om een gelijkmatige groei en ontwikkeling van alle delen van de boom te garanderen. Als u meerdere bomen samen leidt, gebruik dan verschillende vormen of ontwerpen voor elke boom, zodat uw tuin interessant en uitnodigend blijft.

Leibomen vormgeven

Bij het snoeien van uw leiboom is het belangrijk een snoeischaar te gebruiken en nooit een zaag of mes. Het snoeien moet elk jaar geleidelijk gebeuren, zodat de boom gezond en beheersbaar blijft. Als u een formeel ontwerp maakt, zoals ruitvormen of waaiers, gebruik dan tuintouw om de takken vast te binden totdat ze gewend zijn aan de gewenste vorm. Zolang de takken niet te strak worden gebonden, zorgt deze methode ervoor dat de boom gezond blijft en er het hele seizoen mooi uitziet!

leibomen tulpen
leibomen tulpen

Tenslotte is het bij elk type leiboom belangrijk te onthouden dat het trainen geduld en doorzettingsvermogen vereist. Het kan enkele jaren duren voordat uw bomen er precies zo uitzien als u wilt, maar houd vol – uiteindelijk zult u’ worden beloond met een mooie, volwassen leiboom!

Comments Off on Welke bomen als leibomen?