goedkope keuken
Keuken

Een goedkope keuken kopen: onze beste tips

Last Updated on February 26, 2022 by

Een goedkope keuken kopen
Een goedkope keuken samenstellen

Het kopen van een keuken kan best lastig zijn. Je weet niet precies wat je wilt en je wilt wel graag de juiste keuzes maken. Het is helemaal lastig als je met een krap budget zit, aangezien nieuwe keukens best duur kunnen zijn.

Toch wil je wel graag een mooie keuken hebben. Een goedkope keuken kopen betekent niet gelijk dat je een lelijke keuken koopt. Er zijn namelijk een heleboel manieren om toch een heel mooie keuken te kunnen kopen met een krap budget.

In dit artikel zijn die manieren beschreven zodat je toch nog een mooie keuken kunt kopen voor een kleiner prijsje!

goedkope keuken
goedkope keuken

Photo by Roam In Color on Unsplash

Hoe besparen op je keuken?

Als je graag wilt besparen op het kopen van een nieuwe keuken kun je een aantal dingen doen. Als eerste is het erg belangrijk om prioriteiten te stellen. Welke dingen heb je wel nodig en welke niet?

Als je bijvoorbeeld nooit een oven gebruikt is het ook niet per se nodig om deze te kopen. Je zou in dat geval ook kunnen kiezen voor bijvoorbeeld een combi oven. Maar om te besparen zou je ook kunnen kiezen voor een tweedehands keuken.

Deze zijn te vinden op marktplaats, maar er zijn ook keukenwinkels die tweedehands keukens verkopen. Je zou ook kunnen kiezen voor een showroommodel. Deze zijn vaak ook een stuk goedkoper dan nieuwe keukens.

Goedkope keuken kopen

Als je liever toch een nieuwe keuken wilt kopen, blijven er nog steeds een hoop opties voor je over. Wat veel kan uitmaken in de prijs van een keuken is het werkblad. (Lees ook: welk keukenwerkblad kiezen)

Een werkblad kan namelijk best veel geld kosten. Werkbladen uit bijvoorbeeld kunststof, eikenhout of beton zijn vaak een stuk goedkoper. Als je op zoek bent naar een goedkopere keuken, kun je er ook voor kiezen om een keuken in Duitsland te kopen.

De prijzen liggen daar een stuk lager dan in Nederland en het kan soms zelfs wel meer dan de helft van het bedrag schelen. Veel Duitse leveranciers leveren ook in Nederland en de winkels aan de Nederlandse grens hebben vaak ook Nederlands personeel.

IKEA keukens

IKEA verkoopt een heleboel verschillende keukenonderdelen, maar ook kant-en-klare keukens (onze eigen keuken komt ook van Ikea en we zijn er erg tevreden over).

Je hebt ook de optie om online zelf een keuken te ontwerpen of een afspraak te maken met iemand die veel verstand heeft met keukens zodat die persoon je kan helpen met het zoeken van de juiste keuken.

Dit kan erg prettig zijn, zeker als je niet precies weet wat je wilt hebben. IKEA heeft rekening gehouden met allerlei verschillende soorten huishoudens en verkoopt keukens in prijscategorieën van hoog tot laag. Dat is dus erg prettig als je een wat kleiner budget hebt voor een keuken, want bij IKEA zal er altijd wel iets te vinden zijn voor je.

Keuken zonder keukenkastjes

Er is nog een optie om te besparen op de kosten van je keuken. Namelijk: de keukenkastjes weglaten. Dat lijkt misschien een beetje raar maar het kan er best mooi uit komen te zien.

Je blijft evenveel ruimte houden als wanneer je wel gesloten keukenkastjes zou nemen en het bespaart je best veel geld. Er hoeft namelijk een stuk minder materiaal te worden gebruikt voor de keuken.

Er is op internet een hoop inspiratie te vinden op het gebied van keukens zonder keukenkastjes. Zelf hebben wij ook gekozen voor een keuken zonder bovenkastjes en het heeft niet alleen een extra moderne keukenstijl, we zijn echt gek op onze planken met kruiden!

Tweedehands keuken

Zoals eerder ook al genoemd zou je er dus ook voor kunnen kiezen om een tweedehands keuken te kopen. Er zijn een heleboel winkels te vinden die tweedehands keukens verkopen.

Het voordeel aan een tweedehands keuken kopen is ook nog eens dat je hem al heel snel in huis kan hebben. Maar er zitten ook wel een paar nadelen aan vast. Zo komt het bijvoorbeeld maar zelden voor dat de keuken precies in je huis past.

Vaak is hij een paar centimeter te groot of te klein en dat is natuurlijk vervelend. En de keuken heeft vaak ook wel een paar kleine beschadigingen. Nu is het niet een super groot probleem als je hier makkelijk overheen kan kijken, maar het is wel goed om over na te denken en op te letten bij het kopen van een tweedehands keuken.

Wil je je tweedehands keuken wat meer jouw smaak maken? Dan is je keuken wrappen misschien wel een leuk idee voor jou, of kan je de keukenkastjes schilderen.

Zelf je keuken plaatsen

Het zelf neerzetten van je keuken klinkt misschien als een lastige klus, maar het kan nog best meevallen.

Veel keukenleveranciers brengen namelijk ook instructies met hun keukens mee voor als je de keuken zelf zou willen neerzetten.

Door de keuken zelf te monteren in plaats van een keukenmonteur in te huren kun je veel geld besparen. Soms tot wel 1500 euro! Wel zijn er een paar zaken waar je goed op moet letten. Zo moet je ervoor zorgen dat de muren en de keuken zelf loodrecht zijn zodat ze goed op elkaar aansluiten.

Ook moet je alle elektra en leidingen voorbereiden en de keuken erop aansluiten volgens de aansluitinstructies. Dit kan best lastig zijn als je er niet veel verstand van hebt en in dat geval is het handiger om hulp in te schakelen.

Wij hebben helemaal zelf onze keuken geplaatst en dat viel eigenlijk echt heel erg goed mee. Wel moet je goed opletten dat je genoeg ruimte voorziet voor je sifon en buizen van de afvoer & voor de kraan. Op enkele uren tijd stond onze keuken helemaal in elkaar en het was nog gezellig ook!

Zelf de vloer leggen

Als je eenmaal weet welke keukenvloer je in je keuken wilt hebben moet hij natuurlijk nog gelegd worden.

Dit kun je laten doen, maar ook dit kun je prima zelf doen. Er is online een hoop informatie te vinden over het zelf leggen van je vloer. Het maakt niet uit of het een tegelvloer of een laminaatvloer is.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat je in je keuken gewoon dezelfde vloer wilt hebben als in de rest van je huis. In dat geval hoeft er sowieso niet veel te gebeuren.

Ook wij hebben hierop bespaard en hebben zelf de laminaat in de keuken gelegd, samen met de ondervloer. Heel fijn, zo konden we snel doorwerken!

Zelf de keuken tegelen

Als je in je keuken een tegelmuur hebt gekozen als spatwand, moet deze ook worden betegeld natuurlijk. Dit is ook iets wat je makkelijk zelf kunt doen.

Voor het tegelen van je muur heb je speciale tegellijm nodig. Welke lijm dit specifiek moet zijn hangt af van het type tegel en ondergrond.

Voor advies kun je langsgaan bij een doe-het-zelf winkel in de buurt. Ook voor het betegelen van je muur zijn er online een hoop instructies en tips te vinden. Het is helemaal niet zo lastig en je bespaart er best wel wat geld mee uit.

Zelf hadden we nog geen ervaring met tegelen, dus besloten we om voor heel grote tegels te kiezen. Ik moet zeggen, in het begin twijfelden we wel een beetje maar wauw… het is zo’n tof effect geworden! Het ziet er wat uit als beton ciré!

 

Lees ook: Scandinavische keukens

Lees ook: hoe je keuken ontwerpen

Lees ook: keukentrends 2022

Comments Off on Een goedkope keuken kopen: onze beste tips