planten weinig licht
Tuin en planten

Deze 10 planten hebben weinig licht nodig

Last Updated on March 4, 2023 by

Kamerplanten die zelfs in de donkerste hoek kunnen overleven

Als je aarzelt om kamerplanten te kweken omdat je huis geen fel zonlicht heeft, laat je dan niet tegenhouden door de schaduwrijke omstandigheden. De meeste planten hebben wat licht nodig om te groeien, maar schaduw minnende planten kunnen prima rondkomen met indirect licht, of zelfs kunstlicht van gewone gloeilampen.

planten weinig licht
planten weinig licht

Photo by Kara Eads on Unsplash

10 planten die weinig licht nodig hebben

1. Chinese evergreen (Aglaonema)

De Chinese evergreen is een duurzame plant die behoorlijk wat verwaarlozing verdraagt. Volwassen planten produceren mooie, witte bloemen die lijken op calla lelies. Hij gedijt bij zeer weinig licht of onder een gewone lamp, en te veel licht zal de bladeren verschroeien. Kies een soort met donkerder blad, want bonte soorten met crème of zilveren aftekeningen hebben wat meer licht nodig.

Aglaonema
Aglaonema

 

Aglaonema 2
Aglaonema 2

2. Kwartjesplant (Aspidistra elatior)

Deze langzaam groeiende plant is super winterhard en houdt niet van veel poespas. Te veel water kan de plant doden, en te vaak verpotten kan ook een negatief effect hebben. De kwartjesplant verdraagt ​​​​zeer weinig licht, maar zoals de meeste schaduwminnende planten, zal het niet groeien in volledige duisternis.

Aspidistra elatior
Aspidistra elatior

3. Emerald palm (Zamioculcas)

De Emerald palm heeft glanzende, wasachtige bladeren, maar laat je niet misleiden: deze mooie plant is spijkerhard en bijna onmogelijk te doden, omdat hij zeer weinig licht of een minimale hoeveelheid kunstlicht verdraagt. Het is ook bestand tegen een droge omgeving en gedijt goed bij sporadisch water geven.

Zamioculcas
Zamioculcas

4. Monstera (Monstera deliciosa)

Monstera, ook bekend als Zwitserse kaasplant, pronkt met grote, gedurfde, hartvormige bladeren die interessante gaten of spleten ontwikkelen naarmate de plant rijpt. Elk lichtniveau past bij deze plant, maar zorg dus voor een latwerk of een met mos bedekte stok, want hij houdt van klimmen.

Plant weinig kamerlicht
Plant weinig kamerlicht

5. Geluksbamboe (Dracaena sanderiana)

Naar verluidt om de eigenaar geluk te brengen, groeit Lucky Bamboo prima in een vaas of pot gevuld met water, of opgepot in standaard potgrond. Weinig licht werkt goed voor deze bijna onverwoestbare plant. Lucky Bamboo is echter gevoelig voor chloor en andere chemicaliën die in het meeste leidingwater worden aangetroffen. Om dit probleem te omzeilen, gebruikt u gebotteld of gedistilleerd water.

Geluksbamboe
Geluksbamboe

6. Spinnenplant (Chlorophytum)

Geen lijst met huishoudelijke planten is compleet zonder de vertrouwde, tolerante spinnenplant te noemen.

Chlorophytum
Chlorophytum

7. Gouden Pothos (Devil’s Ivy)

Deze kleine maar machtige plant wordt ook wel Devil’s Ivy genoemd omdat hij immuun is voor de dood. De beste eigenschappen? Hij blijft ook in het donker groen, gedijt onder kantoorlicht en heeft amper water nodig.

Gouden pothos
Gouden pothos

8. Dwerg of decoratieve peper (Peperomia Obtusfolia) rubberplant

Peperomia obtusifolia is een decoratieve kamerplant met een veelheid aan bladvormen, maar ook kleuren en structuren. Deze rubberplant is heel erg geliefd als urban jungle plant, maar ook als kantoorplant.

Elke plant heeft een unieke uitstraling. Het brengt zijn effect naar voren op de vensterbank of als tafeldecoratie of bij andere kamerplanten met zijn groene, roodachtige of veelkleurige bladeren.

Peperomia Obtusfolia rubberplant
Peperomia Obtusfolia rubberplant

9. Vogelnestvaren (Asplenium antiquum)

Een Japanse vogelnestvaren komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en groeit op boomstammen, kliffen en bosbodems, dicht opeengepakt tussen de menigte inheemse varens. De weelderige, leerachtige bladeren hebben zijn lansvormig met een licht golvende rand. Het is een populaire sierkamerplant in heel Europa!

10. Gatenplant (Monstera Deliciosa)

Als hij eenmaal op gang komt, kan de plant echt indrukwekkend zijn met grote, glanzende hartvormige bladeren en kenmerkende, geperforeerde en diep ingesneden bladeren.
Tal van kamerplanten zijn vergevingsgezind en tolerant bij weinig licht.

Je hebt misschien de indruk dat je veel zon en groene vingers nodig hebt om kamerplanten in leven te houden, maar dat is niet per se het geval.

Typisch aan planten in deze groep is dat ze niet alleen onderhoudsarm zijn, maar ook ongelooflijk kleurrijk en mooi.

Enkele van de meest opmerkelijke bladmarkeringen die in de natuur worden gevonden, waar de aanpassing van de planten aan donkere habitats heeft geleid tot een aantal ongelooflijke evolutionaire eigenschappen.

 

Lees ook: planten voor in de schaduw

Lees ook: gemakkelijke kamerplanten

Comments Off on Deze 10 planten hebben weinig licht nodig