planten veel zon
Tuin en planten

Welke planten kunnen in de volle zon?

Last Updated on March 9, 2023 by

Welke planten kunnen in de volle zon?

Groen in huis maakt gelukkig en het liefst zetten we op elk vrij plekje een mooie plant. Niet elke kamerplant kan echter de warme stralen van de zon verdragen.

Vaak passen planten met stevige, ietwat dikke bladeren beter op het raamkozijn of een zonnige plek dan hun frêle soortgenoten. Voor elke plant de geschikte standplaats. Hierbij alvast een aantal planten die perfect geschikt zijn voor de volle zon!

planten veel zon
planten veel zon

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Palmlelie of Yucca

Palmlelies bestaan er in tientallen soorten. Ze houden van zonrijke plekjes en kunnen zowel als buitenplant of als kamerplant worden gehouden.

Er zijn een aantal winterharde planten, maar aangeraden wordt toch om een Yucca tijdens strenge winters naar binnen te verhuizen.

Een palmlelie vraagt weinig verzorging en hoeft niet gesnoeid te worden, de dode bladeren kunnen afgeplukt worden en zo komt er stelselmatig een stam vrij. De plant vraagt weinig water waar één keer per maand wat voeding mag aan toegevoegd worden.

Yucca
Yucca

Een Yucca kan gekocht worden als kleine plant waarbij de bladeren lijken uit de aarde te komen als een stekelvarken. Meer volwassen planten hebben één of meerdere vertakkingen. Hou er rekening mee dat een goed onderhouden Yucca erg hoog kan groeien!

Sansevieria

Sansevieria’s of vrouwentongen kennen een echte opmars. Ooit was dit de plant die de vensterbank bij je grootmoeder sierde, maar vandaag zijn ze weer helemaal terug!

De plant wordt als onverwoestbaar beschouwd en houdt van warmte en droogte. Je hoeft ze maar één keer om de twee weken wat water te geven en daarnaast af en toe een beetje plantenvoeding om ze gezond te houden.

Sansevieria’s hebben prachtige motieven op de bladeren, er zijn tientallen soorten te verkrijgen. De kleuren variëren van donkergroen tot lichtgroen en de bladtekening is vaak geel of grijs.

Naast de gekende rechte bladeren bestaan er vrouwentongen met een opgerold blad, cylindrica genoemd. Een goed onderhouden Sansevieria kan tot anderhalve meter hoog worden en nieuwe stekjes krijgen!

Sansevieria
Sansevieria

Strelitzia

Van de plantensoort Strelitzia is de paradijsvogelplant de meest gekende. Toch biedt deze plant vele verschillende prachtige soorten die passen in elk type interieur!

Van smalle elegante bladeren tot een volle plant met mooie ronde bladeren. Sommige soorten Strelitzia lijken heel sterk op een bananenplant maar vragen veel minder plaats.

De plant houdt van licht maar indien ze een erg zonnige standplaats heeft moet de Strelitzia ook extra water krijgen. Zoals de meeste planten houdt ook de Strelitzia van wat extra plantenvoeding één keer per maand.

Strelitzia
Strelitzia

Sommige soorten bloeien alleen in een buitenomgeving, kies deze plant dus hoofdzakelijk omwille van zijn prachtige bladerendek!

Vetplanten en cactussen

In het rijtje van zonminnende planten mogen uiteraard de vetplanten en cactussen niet vergeten worden. Dankzij hun dikke bladeren verdampen ze heel weinig water en kunnen ze grote hitte goed verdragen.

Goed verzorgde cactussen en vetplantjes kunnen bloeien en brengen mooie bloemetjes voort. De planten zijn makkelijk in verzorging, vragen weinig water en bestaan in honderden soorten! In grote ruimtes kan gekozen worden voor de verschillende soorten Opuntia, Euphorbia of Kingsize cactussen.

vetplanten zon
vetplanten zon

Of kies een Aloë Vera en gebruik het sap van de stengels voor allerhande gezondheidstoepassingen. Voor kleinere plekjes zijn een bont gekleurde Ferocactus of mooie Crassula beter geschikt.

Hangplanten

Mooie bloempotten in een creatieve macramé plantenhouder sieren overal ramen en huiskamers. Geschikte planten om in volle zon als hangplant voor het raam te hangen zijn er volop te vinden! Een zaagcactus of Epiphyllum is een plant met een leuke grillige vorm.

De zaagcactus is makkelijk te houden, vraagt een beetje water één maal per week en af en toe wat extra cactusvoeding. Net als de zaagcactus is een Rhipsalis erg geschikt voor een warme en zonnige standplaats.

De kleine blaadjes lijken op zeekraal en zijn heel mooi felgroen!

Besluit

Elke plant heeft zijn geschikte plekje, ook voor planten die houden van de volle zon. Dankzij het ruime aanbod van hele kleine vetplantjes tot mooie grote palmlelies, kun je je woning opfleuren met deze prachtige, zonnige kamerplanten!

volle zon planten
volle zon planten

Lees ook: schaduwplanten in de tuin

Lees ook: Gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: deze planten hebben weinig licht nodig

Comments Off on Welke planten kunnen in de volle zon?