stadstuin inrichten
Tuin en planten

Hoe een stadstuin inrichten? Inspiratie!

Last Updated on February 26, 2022 by

Hoe een stadstuin inrichten? Inspiratie!

Stadstuin: nuttige tips

De stadstuin is een decoratie stijl die bestaat uit het opnemen van planten en elementen die verband houden met de natuur in een ruimte die overwegend wordt gedomineerd door beton.

De stadstuin brengt niet alleen de natuur naar binnen, maar helpt ook bij de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de bewoners, omdat de planten een aspect van rust met zich meebrengen.

Maar, kan elke omgeving deze stijl van decoratie krijgen? In dit artikel geven we 5 tips om een stadstuin aan te leggen. Kijk er eens naar en doe volop inspiratie op voor jouw eigen stadstuintje!

stadstuin inrichten
stadstuin inrichten

Photo by Cherry Laithang on Unsplash

Het belang van een stadstuin

Het doel van de stadstuin is een gevoel van natuur in de stedelijke woningen te brengen, waardoor een gevoel van gezelligheid en welzijn ontstaat.

Deze stijl van decoreren heeft niet alleen een esthetische aantrekkingskracht. De stadstuin is ontstaan uit de behoefte om mensen die in grote steden wonen dichter bij het milieu te brengen.

Met de ontwikkeling van de technologie en de levensstijl van een nieuwe generatie, de millennials, is het contact met de natuur steeds verder weg komen te liggen.

Bovendien is er de laatste jaren wereldwijd een toenemende bezorgdheid over duurzaamheid. In deze context ontstond de stadstuin als een manier om de relatie met groen, inclusief de natuur binnenshuis, te redden.

Wanneer investeren in een stadstuin?

De eerste voorwaarde is natuurlijk dat de voortdurende verzorging van de planten past in de routine van het gezin.

Een andere factor die moet worden overwogen is dat de stadstuin is een opvallende decoratie stijl, dus het is aangegeven als het idee is om een omgeving met persoonlijkheid hebben.

Wat de grootte van het onroerend goed betreft, zijn er geen beperkingen bij de uitvoering van het project. Voor kleine omgevingen zijn er enkele oplossingen die we in de tekst zullen toelichten.

1. Kies de planten volgens de kenmerken van de omgeving

In het algemeen moet de ruimte goed worden verlicht en geventileerd voor een stadstuin, maar sommige soorten hebben meer zonlicht nodig dan andere.

In dit verband moeten zij worden opgenomen in ruimten met meer licht.

Een ander punt waarmee in de stadstuin rekening moet worden gehouden, is dat planten met een grote structuur zich misschien niet goed ontwikkelen in een kleinere omgeving.

In deze gevallen is het ideaal om verschillende kleine soorten te selecteren en deze op een organische manier te verspreiden.

2. Creëer een verticale tuin

Dit is een klassieke oplossing die zowel in grote ruimten als in kleine omgevingen kan worden toegepast, waarbij de omgeving optimaal wordt benut.

De structuur van de verticale tuin kan worden gemaakt van pallets, ijzeren steunen, PVC-buizen, houten planken, naast diverse andere materialen.

Op de gekozen plaats is het van essentieel belang dat de ruimte licht en ventilatie heeft. Een donkere gang, bijvoorbeeld, is niet de beste keuze voor een verticale tuin.

3. Geef voorang aan gebladerte

Een opvallend kenmerk van stedelijke tuindecoratie is het overwicht van groen. Daarom moet bij de toepassing van deze stijl de voorkeur worden gegeven aan planten met veel blad en bij voorkeur groot of middelgroot.

Bloemen zijn ook welkom, maar om de persoonlijkheid van de stadstuin te behouden is de tip om ze discreet te gebruiken, alleen als kleurpunt.

4. Kies tuinmeubilair van natuurlijke materialen

De stijl van een stadstuin bestaat niet alleen uit het gebruik van planten in de decoratie. Ook andere materialen die naar de natuur verwijzen, zoals hout, bamboe en stro, dragen bij tot de samenstelling van de omgeving.

Een praktische manier om ze op te nemen is in het meubilair door middel van stoelen, loungers, planken en andere.

5. Investeren in diversiteit

Als we aan een tropisch woud denken, komen allerlei plantensoorten, maten en kleuren in ons op.

Opdat de decoratie aan haar doel beantwoordt, is het de bedoeling deze variëteit in de stadstuin te brengen.

Investeer in verschillende soorten met vergelijkbare behoeften. De enige zorg is ervoor te zorgen dat de compositie harmonieus is om een aangename aanblik te creëren.

planten stadstuin
planten stadstuin

Photo by JR Harris on Unsplash

 

Lees ook: deze planten houden van schaduw

Lees ook: deze planten bloeien in de herfst

Lees ook: gemakkelijke kamerplanten

Lees ook: deze planten hebben weinig zon nodig

Lees ook: deze planten kunnen in de volle zon

Comments Off on Hoe een stadstuin inrichten? Inspiratie!