tuinklusjes mei tuinkalender
Tuin en planten

Tuinklusjes mei: wat doen in de tuin in mei? Tuinkalender

Last Updated on February 9, 2022 by

Eén van de mooiste tuinmaanden is de maand mei. Waarom? Er staan namelijk veel bloemen en planten in bloei. Denk aan clematissen, blauwe regen en korenbloemen. Maar naast dat je er heerlijk van kan genieten, is er ook werk aan de winkel.

Een nieuw gazon aanleggen, zomerbollen planten en ga zo maar door. In deze blog nemen we je mee in de wereld van tuinklussen in de maand mei!

tuinklusjes mei tuinkalender
tuinklusjes mei tuinkalender

Photo by Yoksel 🌿 Zok on Unsplash

Tuinklusjes in mei

Beplanten

Vanaf half mei is het de ideale tijd om canna- en dahliaknollen te planten. Maar waarom halverwege de maand? De temperaturen zijn rond die tijd al weer wat stabieler aan het stijgen, daarom is de kans kleiner dat ze een klap van de vorst krijgen.

Er zijn nog meer bollen die in de zomer bloeien en die je het beste in mei kan planten, bijvoorbeeld gladiolen. Daarnaast is het verstandig om graszaad te zaaien op lege plekken in jouw gazon. Planten die nu in pot staan, kunnen in de maand mei in de volle grond.

Geef ze wel genoeg water en knip ze bij waar nodig. Magnolia’s bloeien in de maand mei, kies uit een van de vele soorten en geniet! Vul bakken met eenjarigen en zaai deze in je tuin. Voorgetrokken planten bloeien eerder dan net gezaaide planten.

Het is prachtig om eenjarige zomerbloeiers te combineren met vaste planten. Hoe vaker je plukt, hoe beter ze bloeien én ze bloeien eindeloos!

Bemesten

Een aantal bloemen en planten kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken, zeker in de groeizame periode van de maand mei. Strooi daarom organische mest tussen vaste planten. Als je veel klaver ziet in je tuin, dan betekent dat dat er een tekort is aan stikstof. Dit is makkelijk op te lossen door bloedmeel te strooien. Bloedmeel is te koop in tuincentra.

Tevens kan je gazonmest over je grasveld strooien als er een regenbui aankomt, dit zorgt ervoor dat het gras goed groeit. Ook kan je organische mest aan je haag geven, hiermee krijgt het voldoende voedingsstoffen om nieuw blad te creëren.

Tot en met de maand juni hebben rozen elke maand speciale mest nodig, deze kan je vinden bij verschillende tuinwinkels.

Snoeien

Ook breekt de snoeiperiode aan in mei. Zo mag je bamboe flink terugsnoeien. Voedt de bamboe na het snoeien wel met organische mest.

Bovendien is de tijd aangebroken om struiken die in het voorjaar bloeien te snoeien. Deze kan je teug in vorm knippen.

Wacht op een bewolkte dag in mei om je haag te snoeien. Hiermee voorkom je dat bladeren verbranden door het zonnetje dat in mei schijnt. Het is van belang dat je elke week het gras maait aangezien dit rap groeit.

Heb je rododendron en/of sering in je tuin staan? Knip de bloemresten uit deze planten. Dit oogt mooier en tevens zorgt dit voor een goede knopvorming voor het jaar erna.

Daarnaast snoei je de uitgebloemde bloem van de sneeuwbal weg, dit doe je net onder de bloem.

Onkruid

Onkruid groeit rap in de maand mei. Het is dan ook belangrijk om dit te blijven wieden, verwijder ook ongewenste zaailingen. Schoffel zwarte grond los op een zonnige dag.

Dan droogt het namelijk uit, waardoor onkruid minder snel zal wortelen. Steek ten slotte wortelonkruid weg uit uit je gazon met een steker.

Hier heeft jouw tuin hulp bij nodig!

Sommige planten kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Rijshout is een steunmateriaal wat goed werkt voor hoge planten. Klimplanten kan je precies laten groeien zoals jij wilt. Draai ze voorzichtig de goede richting op zoals jij mooi vindt. Door middel van een vliesdoek kan je vorstgevoelige planten beschermen tegen vorst, mocht dit in mei nog voorspeld worden. Een bijzondere plant is de Agapanthus. Deze verandert na enkele dagen van wit naar frisgroen.

Als je deze plant van de winterstalling naar buiten zet, kan het wel een handje mest gebruiken. Een andere tip is om potgrond met gelkristallen in te slaan voor planten die in potten zitten.

De kristallen houden het water langer vast. In de maand mei mogen je olijf- en/of citroenbomen weer naar buiten! Controleer al je bomen op bladziektes, bijvoorbeeld de buxus. Begin met het bespuiten van je bomen wanneer de temperatuur gaat stijgen.

Planten die je in het najaar hebt verpot hebben in de maand mei extra water nodig. (Lees ook: wanneer planten verpotten)

Dieren zijn je vriend

Vogels zijn een van je beste vrienden als het gaat om rupsen en luizen, zeker in mei. Vogels vangen namelijk veel van die kleine beestjes voor hun pasgeboren kinderen.

Let daarom ook goed op voor je gaat snoeien of er geen nestje zit in je haag, boom of struik. Een diervriendelijke tip is om een plank omhoog in je vijver te zetten.

Hier kunnen egels, salamanders en kikkers door uit het water kruipen. Ook larven van een lieveheersbeestje zijn je vriend, zij eten namelijk gigantisch veel luizen op!

De moestuin

Het is de juiste tijd om je moestuin weer in orde te maken. Plant sla, zodat je later van een heerlijke krop verse sla kan genieten. Daarnaast is het handig om kruidenplanten dichtbij de keuken te planten.

Wees voorbereid en zaai alvast meloen, pompoen en aubergine binnen voor. Bovendien is het ook de tijd om je aarbeienplant vast te planten. Hetzelfde geldt voor muntliefhebbers!

Opfrisbeurt

Je tuin kan waarschijnlijk ook wel een opfrisbeurt gebruiken. Maak je tuinmeubels schoon. Vervang planten en bloemen die de andere seizoenen niet hebben overleefd, schoon je borders op.

Het is ook de ideale maand om je vijver aan te vullen met frisse zuurstofplanten en waterlelies. En natuurlijk om je vijver op te schonen en de vijver schoonmaken is een belangrijke klus!

Handige tips voor de voorbereiding

De temperaturen stijgen weer en ineens kan je weer heerlijk op het terras zitten in de avond. Zorg dat je genoeg hout hebt liggen voor de barbecue of vuurkorf!

Daarnaast is het handig om een regenton neer te zetten. Met het water dat je hiermee opvangt kan je gemakkelijk de planten water geven.

Wat ga jij allemaal deze maand doen in de tuin en in je moestuin?

 

Lees ook onze andere maanden in de tuinkalender:

Tuinkalender

Comments Off on Tuinklusjes mei: wat doen in de tuin in mei? Tuinkalender